Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 30.09.17
Esseen kirjoittaja: Elina Tolppi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En olisi vuosi sitten uskonut olevani nyt tässä tilanteessa, kirjoittamassa ensimmäistä reflektiotani Timo Lehtosen Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi -kirjasta. Kirja kertoo Tiimiakatemiasta ensimmäisen vuoden opiskelijan eli pinkun näkökulmasta.

Aloittaessani Rajakadulla liiketalouden perusopinnot ajattelin suuntaavani muoti- tai brändikärkeen. Ylipäätänsä yksi pääsyistä, miksi hain Jyväskylään opiskelemaan, oli laaja kärkitarjonta. Luulin tietäväni noin niin kuin suurin piirtein, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Tuolloin minulla oli Tiimiakatemiasta täysin erilainen kuva, kuin mitä tämä todellisuudessa on. Ajattelin, että en ole todellakaan ryhtymässä yrittäjäksi ja koko Tiimiakatemia vaikutti kaiken kaikkiaan kummalliselta paikalta.

Kevään kärkiesittelyiden jälkeen aloin kuitenkin varovasti harkitsemaan Tiimiakatemiaa yhtenä ”kärkivaihtoehtona”. Onneksi hetken empimisen jälkeen lähdin keväällä tutustumaan Tiimiakatemiaan paikanpäälle, sillä vierailut akatemialla olivat todellakin silmiä avaavia. Akatemialla oli omanlaisensa tunnelma. Vierailut olivat jollain tapaa todella inspiroivia. En ole katunut hetkeäkään päätöstäni hakea Tiimiakatemialle. Uskon, että täällä voin löytää sen “oman juttuni”, sillä akatemia tarjoaa mahdollisuuden kokeilla kaikenlaista. Mitään ei tarvitse jättää kokeilematta. Nyt, kun voin opiskella vain niitä asioita, joita sillä hetkellä tarvitsen käytäntöön, opiskelu on huomattavasti tehokkaampaa ja mielekkäämpää.

Ensimmäiset viikot akatemialla ovat vilisseet silmissä, sillä tekemistä on riittänyt. Ensimmäinen päivä oli unohtumaton. Muistan vieläkin päivän selvästi sen sopivan jännittyneen ja odottavaisen fiiliksen kävellessäni akatemialle. Päästyäni perille minua pyydettiin asettumaan jonoon. Kukaan ei tiennyt, mitä tuleman pitää. Siinä me pinkut nökötimme kiltisti jonossa. Astuessani akatemialle sain välittömästi lein kaulaan sekä skumppalasin kouraan. Tunnelma oli uskomattoman energinen ottaen huomioon, että oli maanantaiaamu.

Ensimmäisen viikon aikana pääsimme kokemaan myös Tiimiakatemian perinteisen Forest and (maybe) back -reissun sekä railakkaat kastajaiset. Jo toisena päivänä pääsimme asiakaskäynneille. Silloin se tosin tuntui joutumiselta. Mikä parasta, kolmantena päivänä tartuimme itse luureihin ja soitimme asiakkaille. Tuntui hölmöltä soittaa, kun ei tiennyt, mitä myy tai mitä edes sanoo. On hyvä, että lähdimme heti tosi toimiin. Emme juurikaan kerenneet jännittämään saatikka stressaamaan soittoja. Tuntuu uskomattomalta, että saimme jo noista ensimmäisistä soitoista ja asiakaskäynneistä projekteja työstettäväksi.

Ensimmäisten päivien aikana teimme Belbinin tiimiroolitestin, jonka perusteella meidän jaettiin tiimeihin. Testini mukaan olen eniten diplomaatti eli tiimipelaaja. Seuraavaksi eniten olen tekijä ja tiedustelija. Nämä kolme roolia saivat eniten pisteitä ja erottuivat muista. Diplomaatin kuvaus sopii minuun melko hyvin. En aja omia ehdotuksiani voimakkaasti. Ennemmin tuen ja kannustan muiden ajatuksia ja ideoita. Tiedän, että myös riitatilanteita pitää olla, mutta en erityisemmin pidä niistä. En myöskään esiinny kovin näkyvästi vaan ennemmin muodostan kahdenvälisiä suhteita ihmisiin. Tuntemattomassa seurassa olen melko hiljainen mutta ystävien seurassa saatan olla jopa liian äänekäs. Koen olevani myös vastuuntuntoinen, ahkera ja helposti lähestyttävä. Jännä nähdä, miten testin tulos muuttuu akatemian aikana vai muuttuuko ollenkaan.

Onneksi tartuin heti ensimmäisenä tähän Tiimiakatemia -kirjaan. Nyt tiedän edes osittain, mitä tuleman pitää. Odotan innolla tiimimme kehittymistä. Nyt olemme vielä työryhmä -vaiheessa, mutta kuinka pian pääsemme seuraavaan vaiheeseen eli valetiimiin? Vai eteneekö meidän tiimi edes tämän kaavan mukaan? Eihän sitä tiedä, vaikka tiimimme pääsisi huipputiimin tasolle. Tasolle, jolle vain harvat ja valitut pääsevät.

Yksi kirjan mieleenpainuvimmista osioista oli ohjeet meille tiimiyrittäjille.

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle:

  1. Tee aloite, löydä ratkaisu.
  2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.
  3. Uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä.
  4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.
  5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
  6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.
  7. Ymmärrä erilaisuus ja ole rohkeasti oma itsesi.
  8. Hymyile, nauti ja heittäydy.
  9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.
  10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito, älä keksi pyörää uudelleen.

Nämä ohjeet meidän tiimiyrittäjien tulisi pitää mielessä. Kohta kaksi tulee vaatimaan minulta eniten työtä. Yritän pitää yllä järjestystä ja tietynlaista selkeyttä. En yksinkertaisesti vain pidä kaaoksesta mutta uskon, että opin vielä tuonkin taidon. Nämä ensimmäiset viikot akatemialla ovat kyllä opettaneet jo jonkin verran kaaoksen sietämistä ja hallitsemista. Myös kohta kymmenen aiheuttaa päänvaivaa. On vaikeaa tunnistaa omia vahvuuksiaan ja taitojaan saatikka kertoa niitä muille. Tiimiakatemialta löytyy älyttömästi erilaista taitoa, tietoa ja kokemusta. On vain opittava tunnistamaan ihmisten erilaiset vahvuudet ja hyödyntää niitä. Avun pyytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Toivon, että jokainen oppisi tuomaan omat vahvuudet esille sekä omalle tiimille että koko akatemialle.

Vaikka luin kirjan, en todellakaan ole perillä kaikesta. Eikä minun onneksi vielä tarvitsekaan. Kaiken kaikkiaan tämän hetkinen fiilis on todella hyvä. Nyt on jo meneillään useampi projekti ja niiden saralta riittää tekemistä. Myös osuuskunnan asiat ovat edenneet melko mallikkaasti. Olo on myös jollain tapaa malttamaton. Saamme kokea tämän vuoden aikana vielä paljon uutta, kuten rakettipäivät, piinapäivät sekä Voittajat muistetaan -viikon. On ihan kiva olla pinkku.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!