Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 18.10.18
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin pitkästä aikaa kirjastossa etsimässä seuraavaa kirjaa luettavaksi. Alunperin minun piti lainata joku niistä kirjoista, joita tiimivalmentajat ja muut akatemialaiset olivat suositelleet, mutta mitään niistä ei löytynyt lutakon kirjastosta, niin päädyin ohuehkoon kirjaan nimeltä Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi. Kirja näytti ulkonäöltään lastenkirjalta ja epäilin, että voiko näin ohuesta lastenkirjalta näyttävästä niteestä olla minulle hyötyä. Päätin nopean lukukokemuksen toivossa kuitenkin lainata kirjan.

Kirjasta löytyy lähes kaikki tiimiakatemiaan liittyvä. Esimerkiksi kirjan alussa palataan tiimiakatemian perustusaikoihin ja on kiva päästä lähemmäs ihmisiä, jotka ovat laittaneet koko tiimiakatemian alulle ja lukea heidän ajatuksistaan. Sen jälkeen käydään läpi koko tiimiakatemian alkutaival ja keskeisimmät asiat, joista tiimiakatemia koostuu hauskasti pingviinin, eli aloittelevan tiimiyrittäjän matkassa. Tätä taivalta seuratessa tuli itselle sellainen deja vu- olo, että ihan kuin joku olisi kirjoittanut minun omista kokemuksista ja ajatuksista juuri tähän kirjaan, mitään sensuroimatta. Esimerkiksi ajatukset, kuten miksi pitää istua dialogiringissa tai miksi kirjoja täytyy lukea olivat kuin suoraan omasta päästä. Kirjaan oli helppo samaistua ja sitä oli helppo seurata, mikä teki lukemisesta vaivatonta ja mukavaa. Kirjaan samaistumiseen auttoivat myös tutut nimet ja tarinat, joita kirjan varrella mainittiin.

Sen lisäksi, että kirjassa käytiin läpi kaikki tiimiakatemiassa oppimisen vaiheet, niihin myös syvennytään ja ne selitettään tarkemmin selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Tämä oli itseni kehitykselle tärkeä asia, sillä kirja auttoi tosi hyvin avaamaan ja hahmottamaan tiimiakatemian ideaa ja periaatteita, esimerkiksi juuri dialogin merkitystä. Kirja on myös täynnä erilaisia kuvia ja kaavioita, jotka auttavat hahmottamaan juuri luetun asian ja myös edesauttavat varmasti mieleenpainuvuutta.

Itsensä kehittämisen lisäksi kirjassa puhuttiin paljon, että miten kehitytään tiiminä ja mitä se vaatii. Tämä oli itselle yksi mielenkiintoisimpia osuuksia kirjassa, sillä oma tiimimme on vasta niin alkutaipaleella, mutta jotkut asiat joita kirjassa puitiin tuntuivat ehkä jopa liiankin tutuilta. Esimerkiksi alun vaikeudet yhtenäistymisessä, ajankäytön tehokkuudessa ja kaikenlaisessa kaaoksessa on paljon samaa, kuin omassa tiimissä on käyty läpi. Oli kiva saada kirjasta vähän niinkuin lohtua siihen, että kaikki tuollainen on tiimien kehityksessä täysin normaalia.

Minun mielestäni tämä kirja tulisi lukea kaikkien aloittavien tiimiyrittäjien ja varsinkin niiden, jotka tuntevat olevansa hieman pihalla vielä tiimiakatemian pääperiaatteista. Esimerkiksi itselleneni tämä kirja avarsi todella paljon.

Koen olevani kirjanluettuani paljon valmiimpi ja tietoisempi jatkaessani tiimiakatemialla opiskelua. Kirja antaa hyvia vinkkejä miten käyttäytyä eri tiimiakatemian tilanteissa. Se myös sai minut ymmärtämään, miksi mitäkin asioita pitää tehdä, mikä auttaa motivoimaan ja tekemään töitä.

Isoin asia itselle mitä kirjasta jäi käteen on kuitenkin tiimiin panostamisen tärkeys ja se että tiimi on vähän niinkuin kaikki kaikessa. Yhtenäistymiseen olisi hyvä panostaa enemmän, sillä yhtenäisemmässä tiimissä on mukavampi työskennellä ja hyvin todennäköisesti se tekee parempaa tulosta. Yhtenäistyminen edistyy aikaa viettämällä omien tiimiläisten kanssa. Tätä ajattelin lähteä itse parantamaan meidän tiimissä niin, että pidän huolen tiimin virkistyspäivien säännöllisyydestä. Koitan myös omalla positiivisella asenteella ja huumorilla pitää tiimin ilmapiirin rentona. Tavoitteena olisi se, että kaikkien tiimiläisten olisi kiva tulla toimistolle tekemään oikein kunnon tulosta!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!