Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 06.12.18
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elokuun loppupuolella alkoi Tiimiakatemia. Olihan sitä jo odotettukin. Päästään vihdoin tekemään tiimin kanssa, toteuttamaan omia ideoita ja keksimään uusia porukkalla samankaltaisia ihmisiä. Olin innoissani.

Koko syksy ennen syyslomaa, kontaktivapaata, mitä lie, oli kiireistä aikaa eikä oikeastaan kerennyt hirveästi miettimään asioita. Kuitenkin syysloman aikana sain aikaa pysähtyä ja keskustella ystäväni, Konstan, kanssa. Konsta opiskelee Tampereella Proakatemiassa ja kertoi kokevansa parhaillaan akatemia-ahdistusta. Keskustelimme aiheesta ja pian tämä ahdistus tarttui minuunkin. Antaako tämä minulle varmasti sitä mitä haluan? Toimiiko tällainen koulutus? Teemmekö tarpeeksi? Teemmekö oikein? Mitä minun kuuluisi tehdä? Aloin kyseenalaistaa kaikkea.

Pian tämän jälkeen otin lukuun Timo Lehtosen Tiimiakatemia -kirjan. Lehtosen kirja käsittelee koko tiimiakatemian kulun tarinallistetussa muodossa ja se auttoi minua käsittelemään ahdistuksen aiheuttamia kysymyksiä.

Ensimmäinen pointti, jonka tajusin oli se, että olimme olleet Akatemialla vasta pari kuukautta. Miksi odotin suuria tuloksia näinkin lyhyessä ajassa? Ja olinhan minä saanut aikamoisia tuloksia jo aikaankin. Olin päässyt osaksi valtavaa sosiaalista yhteisöä, perustanut yrityksen, käynyt monilla asiakaskäynneillä, tehnyt muutaman työkeikan, ollut mukana luomassa yhteisiä arvoja meidän 15 henkiseen yritykseen. Tässä muutamia asioita mitä olin saanut aikaan. Kyllähän tässä vielä ehtii tapahtua vaikka mitä!

Seuraavaksi helpotusta ahdistukseeni toi kuvaukset tiimin kehityskulusta työryhmästä huipputiimiksi. Kirjassa työryhmäksi määritellään tiimi, joka on vielä alkutaipaleillaan ja aivan tutustumisasteella toisiinsa, usein tiimin ikä on tässä vaiheessa 0-4kk. Itse määrittelisin Dynan olevan tällä hetkellä valetiimi, jossa kaikki pelisäännöt eivät ole aivan selkeät, mutta niitä kohti mennään koko ajan. Osa porukasta kyseenalaistaa tiimitoimintaa ja osa menee täysillä eteenpäin. Lehtosen kirjan mukaan tämä ei onneksi ole pysyvää vaan valetiimin ikä on usein n. 5-7kk. 12 kuukautisena tiimistä tulee jo potentiaalinen tiimi ja senkin jälkeen on vielä yksi väliaskel ennen maalia, eli huipputiimiä. Tämä tuo uskoa, että kaikki on suunniteltua ja on vain syytä luottaa, että tämä oppimisjärjestelmä toimii.

Kolmantena herätyksen aiheuttajana on ollut ajatukset keskustelun tärkeydestä. Tiimiakatemian arvoihin kuuluu yhdessä oppiminen, mutta tiimissämme ei oman tiedon jakaminen ei ole ollut kovin suurena painopisteenä. Tähänkin on onneksi tullut jo muutosta! Myös yksittäisen tiimiläisen itsenäinen tiedon hankinta korostuu tässä. Jotta voit auttaa tiimiläisiäsi kehittymään, sinun tulee myös jatkuvasti kehittää itseäsi sekä olla kiinnostunut muista. Nyt ne kirjat lukuun!

Saatuani kirjan loppuun olo oli todella huojentunut ja olin taas löytänyt uuden innon viedä asioita eteenpäin sekä luoda uutta. Pian on joulu ja Suomi pysähtyy hetkeksi. Vähän aikaa saa levähtää ja heti 2019 jatketaan hommia entistäkin isommin. Hyvä tästä tulee.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!