Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia trenders

Kirjoitettu 05.04.20
Esseen kirjoittaja: Petra Heikkinen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia trenders järjestettiin vallitsevan tilanteen takia verkossa. Toteutus oli miltei saumaton, pidin erityisesti siitä, että tapahtuma oli avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Puhujina olivat Varapuun Mikko Sjögren ja Mimmit sijoittaa brändin perustaja Pia-Maria Nickström.

Itselleni sijoittaminen on ollut jo hetken aikaa kiinnostava asia, mutta on vaikuttanut hieman vaikealta hahmottaa, joten en ole tiennyt mistä aloittaa. Tiimiakatemia Trenders sattui kriisitilanteenkin takia erittäin hyvään saumaan, sillä sijoittamisesta ja taloudesta ylipäätään puhutaan paljon. Ehkä sijoittaminen on vaikuttanut vaikealta hahmotettavalta sen takia, ettei oikein kukaan jaa minkäänlaisia sijoitusvinkkejä. Sijoittajan on tiedettävä itse mihin uskoo ja mihin haluaa sijoittaa, mutta matkaa tietämiseen on itselläni hieman tai siitä vielä vähän enemmän.

Mikko Sjögrenin keynote puheenvuoro sijoittamisesta, sen toimivuudesta eri tilanteista, ja kaikista siihen liittyvistä trendeistä Trenders-webinaarin alussa oli mielestäni kiinnostava. Olen kuullut sijoittamisesta paljon eri lähteistä, ja tämä kiteytti hyvin jo kuulemiani asioita, mutta uutta asiaa tuli todella paljon.

 

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Mikko kertoi siitä, minkälaisia investointeja on Amerikassa tehty pörssikäyrän jyrkän laskun hidastamiseksi. ”Unlimited amount of money” on millä tahansa mittapuulla tähtitieteellinen summa. Kukaan ei voi suoraan ennustaa, mitä siitä seuraa, kun lisää rahaa painetaan massiivisia määriä ja laitetaan kiertoon. Todennäköistä on, että jonkinlainen inflaatio on tulossa. Kun rahan määrä kasvaa, sen ostovoima laskee. Tätä yritetään tasata korkojen nostolla. Tällä hetkellä ihmiset haluavat kiinnittää korkonsa, etteivät heidän lainansa olisi enää markkinakorkoon kiinnitettyjä, jos ja kun korot nousevat mahdollisen inflaation vuoksi huippukorkeisiin lukuihin. Verrattuna 8% markkinakorkoon, 1,5% kiinteä korko on huomattava säästöerä, vaikka se korkojen matalalla olemisen aikaan onkin kallis verrattuna 0,5% markkinakorkoon.

Sijoittajat, pysykää rauhallisena, kuuluu Mikon vinkki vallitsevaan tilanteeseen. Pysy sijoitussuunnitelmassasi, ja pidä pää kylmänä. Tilanne ajaa ihmisiä paniikinomaisiin tilanteisiin, jossa järkeviä ratkaisuja harvoin tehdään. Yhteiskuntamme perustuu datan kautta tehtäviin päätöksiin. Tällä hetkellä dataa ei ole, joten yritykset tekevät päätöksiä tunnepohjalta hankalassa tilanteessa. Paniikki ei edesauta minkään järkevän päätöksen tekoa missään tilanteessa. Toki tämä tilanne tulee aiheuttamaan konkursseja, edes verrattuna 90-vuoden lamaan tilanne ei ole helppo.

Raaka-aineet ovat olleet halvimmillaan sataan vuoteen, ja samanaikaisesti osakekurssit ovat olleet jo hetken kalleimmillaan 150 vuoteen, tätä ei voi kestää kovin kauaa, Mikko sanoi asiakkailleen ennen koronan aiheuttamaa pudotusta talouden tilassa. Nythän harvinainen kuvio on purkautunut, ja on erittäin vaikea ennustaa pörssin liikkeitä näin massiivisten poikkeustilojen keskellä.  Tilanne on ihmisille henkisesti vaikea, koska kyseessä on ”koko maailman kotiaresti”. Pörssin heittelehtiessä, ja mahdollisten korkojen noustessa stressitasojen kanssa raketin lailla, ihmisillä ei ole mahdollisuutta käydä harrastuksissa, kahviloissa, tai ylipäätään missään, missä ennen on tottunut käymään. Kotona pysyttelyn takia tilanne on haastavampi kuin vaikka 90-luvun laman aikoihin, jolloin elämää pystyi silti elämään normaalisti.

 

Ajoitus on sijoittamisessa todella tärkeää. Nyt alkaa olla aika hyvä aika aloittaa sijoittaminen. Tärkeää on opiskella myös asia valmiiksi, ja odottaa hyvää hetkeä, jolloin ajoittaa sijoittaminen, ettei hyvä hetki mene ohi siksi, ettei ole opiskellut sijoittamista etukäteen. Tässä olen jäljessä, sillä en ole priorisoinut opiskelua tarpeeksi. Aikaa olisi varmasti ollut, jos olisin priorisoinut sijoittamista. Tällä hetkellä oston paikkoja olisi hyvin, jos en olisi opiskelija.

Käytät aikaa niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Ajalla ei ole merkitystä. Jos näet asian tarpeeksi tärkeänä, tulet löytämään sille aikaa. Jari Parantainen kirjassaan Tuotteistaminen sanoi asiasta näin; aikaa meillä on kaikilla saman verran. Se, kuinka sen käytämme, on ainoa eroavaisuus.

Oman sijoitussuunnitelman kanssa tärkeintä on se, että siinä pysyy. Exit tulee suunnitella aina ensin, ennen investointia. Miten tietystä investoinnista pääsee peruuttamaan pois. Exit-suunnitelma kannattaa tehdä kirkkaalla mielellä suunnitelma ilman tunteita ennen kuin exit on ajankohtainen. Jos suunnitelmasi on esimerkiksi myydä, kun kurssit laskevat 10%, sitten suunnitelmassa pitäydytään. Thats it. Jos suunnitelmasi on buy and hold, joka kuukausi 300€ arvosta ostoja 65 ikävuoteen asti, sitten suunnitelma on se. Thats it.

On myös tärkeää muistaa, että sijoittaminen on aina riskeeraamista. Riskeeraat sitä enemmän, mitä isompia summia sijoitat. Hajauttaminen kannattaa toki muistaa, silloin varat eivät ole kiinni vain yhdessä markkinassa tai pörssissä.

Kannattaa aloittaa heti, koska mitä pikemmin aloitat, sitä enemmän sinulla on aikaa opiskella, harjotella ja oppia tekemällä. Tiimiakatemia Trenders oli itselleni hyvä startti sijoittamisen maailmaan. Kumpikin puhuja mainitsi alennusmyynnit, jotka ovat nyt alkamassa, kun pörssikäyrä saavuttaa pohjan ja lähtee jälleen nousuun. Sijoitusurani alussa koen, että tilanne tuli hyvään saumaan, sillä en ole vielä koskaan sijoittanut, siispä tilanne ei ole henkilökohtaisille sijoituksilleni tietenkään negatiivinen. 50-100€ kuussa indeksirahastoon on hyvä ja helppo tapa lähteä itse sijoittamaan, niin aion myös tehdä. Pia-Maria Nickström ohjeisti hyvin workshopissaan oman sijoitussuunnitelman teosta aloittamaan sijoittamisen. Yksi hyvä sijoituskohde johon aion sijoittaa on rahasto joka keskittyy OMX25 indeksiin, eli Helsingin pörssin 25 ostetuinta yritystä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!