Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiäly

Kirjoitettu 19.05.20
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiäly
Kirjan kirjoittaja: Maaretta Tukiainen, Ida Hakola, Ilona Hiila
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiäly on tulevaisuuden kilpailuetu myös akatemialla. Muutos vaatii uusia työelämätaitoja, joissa yksilön osaamisen lisäksi korostuu tiimin keskinäinen kyvykkyys rakentaa yhteisen osaamisensa päälle uusia ajatuksia ja ratkaisuja. Ratkaisevinta eivät ole voittajayksilöt tai esimiestaidot vaan tiimin kollektiivinen äly, jossa osaaminen yhdistyy. Tämä kyvykkyys on tiimiälyä.

Kirjassa kiteytettiin tiimiälyn hyödyt kuuteen näkökulmaan:

 

Tiimi on enemmän kuin yksilön vahvuudet & Tiimissä yksilö oppii enemmän

Vaikka tunnenkin olevani joskus maailman fiksuin ihminen, niin todellisuudessa näin ei ole. Vaikka olisikin, niin silti kokonainen tiimi on fiksumpi, kuin sen yksittäinen jäsen. Tiedon jakaminen ja tiedon virtaaminen tiimin jäsenten kesken on parasta oppimista, mitä itse olen kokenut. Eniten siksi, että välillä olen oppinut myös sellaisia asioita mitkä minua eivät ole yhtään kiinnostaneet. Arttu ja Sampsa ovat monia kertoja avanneet sanaista arkkuaan markkinoinnin aalloista ja vaiheista, jotka itseäni ei ole niin paljoa hetkauttanut. Mutta nyt kun niitä on moneen kertaan kuullut, niin jotain on myös tarttunut korvien väliin.

Tiiminä voimme hyödyntää jokaisen yksilön vahvuuksia parhaamme mukaan. Esimerkiksi Esa osaa fasilitoida, Arttu tietää markkinoinnista, Jaakko videokuvaa ja minä olen joskus jotain myynyt. Näistä VOISI joku innokkaampi vaikka keksiä jonkun tuotteen/palvelun, mutta me emme vielä ole täysin osanneet hyödyntää omia taitojamme yhdessä. Mielestäni Potentiassa voisi jakaa tietoa enemmänkin opeista, jotta kaikki pääsisivät hyötymään niistä. Reflektioita projekteista saisi olla useamman kerran, jotta projektiryhmäkin pystyisi parantamaan työtään, kun ovat saaneet palautetta tiimiläisiltään.

Tiimi ratkaisee monipuolisempia ongelmia kuin yksilö & Tiimi tunnistaa ongelmat nopeammin kuin yksilö

Olen huomannut myös henkilökohtaisesti, että jos omia ongelmia jää ratkomaan yksin, niin monesti voi jäädä polkemaan paikalleen, eikä ratkaisua tunnu syntyvän. Näissä tilanteissa muiden henkilöiden kanssa juttelu on auttanut ja nopeuttanut ratkaisua, vaikka avun tarjoajan ratkaisu ei olisi ollut semmoisenaan kaikista paras. Tiimin yhteinen äly mahdollistaa myös ongelmien ratkaisemisen nopeasti ja monipuolisemmin kuin yksilö. Tiimi osaa miettiä mahdollista ratkaisua useammalta kannalta ja näitä ideoita tietenkin tulee 11 aivoista huomattavasti nopeammin kuin 1 aivoista.

Kaikissa ideasynnytyksissä ja muissa lapputalkoissa huomaa tiimin idearikkauden nopeasti. Itse olen 15 minuutin aikana saattanut saada kokoon 10 ideaa ja koko tiimi samassa ajassa yli 100 erilaista ideaa.

 

Tiimi työskentelee tehokkaammin kuin yksilö

Monessa tapauksessa kyllä. On selvää, että 11 käsiparia saa enemmän aikaiseksi samassa ajassa kuin yhdet. Tämä mahdollistaa isojenkin urakoiden tekemisen parissa päivässä, joissa yksilöllä olisi voinut mennä viikkoja. Tiimin tehokkuus on kuitenkin saatava valjastettua käyttöön ja se vaatii monesti todella jämäkkää johtamista. Esimerkiksi tällä hetkellä kokonainen Potentia ei tällaisenaan tekisi asioita nopeammin, kuin muutama asiaan paneutunut yksilö yhdessä. Jos johtaminen epäonnistuu, niin tuloksena on yksi suuri häröpallo, jota on vaikea enää ohjata oikeille urille.

 

Tiimityö lisää työtyytyväisyyttä

Yhdessä tekeminen on pääsääntöisesti aina hauskempaa kuin yksin väkertäminen. Tuloksia tulee nopeasti ja työnteon ohessa kerkeää jauhaa hieman paskaakin menneistä viikoista. Yksin on todella vaikea mennä viettämään virkkareita salibandyn merkeissä, mutta kokonaisen tiimin voimin se sujuu vallan mainiosti. Olen tyytyväinen omaan tiimiini siinä, että jos ei mintään muuta saataisi aikaiseksi, niin meillä on ainakin kivaa yhdessä ja se on mielestäni jo yksistään tärkeä osa tätä elämää!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!