Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiäly

Kirjoitettu 24.05.19
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiäly
Kirjan kirjoittaja: Ida Hakola
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Teknologian kehitys on väistämätöntä ja se tulee muuttamaan työelämää. Se muuttaa myös tiimityöskentelyä. Tulevaisuuden työelämässä korostuu luova ajattelu ja älykäs tiimityö. Millaista älykäs tiimityöskentely sitten on? Hakola käsittelee tätä asiaa kirjassaan “Tiimiäly”.

Mitä tiimiäly on?

Veikkaan, että melkein jokaisella on henkilökohtainen kokemus tiimiälystä. Mietitäänpä joku tilanne, missä olemme kokeneet tiiminä suuren onnistumisen tunteen. Kotakahvilaa aloittaessa projektitiimimme oli täynnä motivaatiota. Olimme tiimi, joka koostui viidestä erilaisesta persoonasta. Ideoimme yhdessä ja annoimme tilaa kaikkien ajatuksille. Avajaisviikonloppu oli erittäin onnistunut. Minkä kaiken summa se on, että se oli juuri onnistunut meidän tiimillä ansiosta? Meillä oli yhteinen tavoite ja suunta mihin pyrittiin. Kotakahvila tulisi avata tammikuun ensimmäinen viikonloppu ja halusimme järjestää siihen yhteyteen myös tekemistä koko perheelle.

Tiimiälystä on meidän koko 15 henkiselle osuuskunnalle hyötyä. Miksi? Koska tiimin vahvuudet ovat enemmän kuin yksilöiden vahvuudet. Lisäksi tiimeissä yksilöt oppivat enemmän kuin yksin tehdessään. Koska tiimimme koostuu aivan erilaisista persoonista, se tuo paljon erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä asioihin. Näin oppiminen tehostuu ja saamme jatkossa parempia ja monipuolisempia tuloksia aikaan. Näiden lisäksi myös tiimit ratkaisevat monimutkaisempia ongelmia kuin yksilöt. Ajatellaanpa, että tekisimme synnytyksen eli innovoimme jollekin yritykselle koko osuuskuntamme voimin. Kuinka valtava määrä eri ideoita syntyy 15 henkilöltä, kuin yhdeltä, joka yrittäisi ratkaista itsestään ongelman. Tutkimuksen mukaan 90 % yrityksistä pitää yritysmaailman ongelmia niin monimutkaisina, ettei niitä voida vaan yksinkertaisesti ratkaista ilman tiimityötä. Tiimityö tunnistaa myös ongelmat nopeammin kuin yksilö. Yksilötyössä on helppo sokaistua omiin ajatuksiin ja asioihin.

Tiimityö voi parhaimmillaan olla sitä, että ajatukset lentävät, innostuminen on valtavaa ja lopputulokset syntyvät uskomattoman helposti. Pahimmillaan se on, että tiimillä on epäselvät roolit, ei olla avoimia, joka hidastaa vain työntekoa entisestään. Älykästiimi ei rakennu vain persoonista, taustasta ja johtamistavasta vaan tärkein elementti on salliva ilmapiiri.

Viisi tiimiälytaitoa:

  1. Itsetuntemus
  2. Yhteinen suunta
  3. Salliva ilmapiiri
  4. Lupa ja vastuu toimia
  5. Rikastava vuorovaikutus

Osuuskuntamme rakentuu 15 erilaisesta tiimiläisestä. Tiimityöskentely meillä ei ole vielä hyvää. Olemme niin sanotussa valetiimivaiheessa ja tekeminen tökkii osalla porukasta.

Itsetuntemus on tärkeää tiimityössä. Se, että itse tunnistat omat vahvuutesi ja heikkoutesi ja jaat sen tiedon muille auttaa jatkossa johtajia ja muita tiimiläisiä ohjaamaan oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Meidän yhteinen suunta on tällä hetkellä, että olemme lähdössä valmistuttuamme Tiimiakatemialta maailmanympärimatkalle. Mutta tämä ei ole varmaan vielä kaikkien päässä selvä. Tarvitsemme yhteiset treenit, jossa esimerkiksi mietimme jo tulee maailmanympärimatkaa, jotta saamme tiimimme innostettua tavoitteeseemme. Entä onko tiimissämme salliva ilmapiiri? Kaikki eivät luota tällä hetkellä toisiinsa 100% ja osa tiimiläistä pelkää epäonnistumista ja mitä siitä sitten sanottaisiin. Emme osaa vielä olla suorasanaisia ja käydä kunnollisia konflikteja. Tulisi ymmärtää, että tiimissämme jokaisen mielipide on yhtä tärkeä, arvokas ja meidän tulisi puhua suoraan jokaiselle tiimissämme. Olen samaa mieltä, että tiimityön tärkein elementti on salliva ilmapiiri. Tarvitsemme vain lisää luottamusta tällä hetkellä ja lisää tekemistä jokaiselle tiimiläisellemme. Kirjassa kerrotaan, että ”Salliva ilmapiiri rakentuu kolmesta periaatteesta: epäonnistumisen näkemisestä onnistumisen edellytyksenä, kokeilukulttuurin periaatteesta sekä kyvystä hyödyntää konflikteja.”  Tarvitsemme vielä aikaa muutokseen. Kun yksilö alkaa näyttämään esimerkkiä avoimuudesta ja virheiden tekemisestä, se saa myös muut ymmärtämään, ehkä minäkin olen siihen valmis.

 

Tiiminvetäjän avaintaidot

Tiiminvetäjän yksi tärkeimmistä taidoista on yrittää luoda salliva ilmapiiri tiimiin. Hänen pienet eleetkin voivat vaikuttaa siihen. Ilman sallivaa ilmapiiriä ei myöskään synny flow-tilaa ja tiimiläiset ovat parhaimmillaan, kun he pääsevät flow-tilaan työskentelemään. Tiiminvetäjän tehtävänä on huolehtia siitä, että vastuu tehtävät tullaan tehdyksi, mutta jokaisella on myös vapaus tehdä omia päätöksiä.

Näin jälkikäteen ajateltuna, kun olen ollut Kotakahvilan projektipäällikkönä, mietin nyt millainen tiiminvetäjä olen oikeasti ollut. Sain hyvää palautetta projektiryhmältä, mutta olenko antanut ilmapiirin olla salliva. Pyrin ainakin jokaisessa toiminnassani siihen, että jokaisen mielipiteellä on merkitystä ja luotan, että tiimiläiset tekevät kyllä työnsä. Ehkä sillä on ollut myös vähän merkitystä. Täytyy vielä kysyä jälkikäteen projektiryhmältä, mitä mieltä he olivat tästä asiasta.

 

Tarvitsemme tiiminä vielä aikaa siihen, että saamme sallivan ilmapiirin koko Potentian tiimiin. Tarvitsemme lisää tekemistä jokaiselle, jotta voimme näyttää ne onnistumisen kuin epäonnistumiset muille. Enemmän avointa puhetta ja konfliktien käymistä läpi. Niistä syntyy meidän tiimiin vahva luottamus!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!