Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimin luovuuden kehittäminen

Kirjoitettu 10.12.18
Esseen kirjoittaja: Vili Partanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehitä ideasi innovaatioksi
Kirjan kirjoittaja: Kari Lampikoski, Tommi Lampikoski
Kategoriat: 7.2. Aivoteollisuuden innovaatiotyökalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimin luovuuden kehittäminen

Mahtia on nousussa, ainakin tuntuu siltä. Nyt Joulua kohden tahtimme on vain kiihtynyt ja tiimi tuntuu yhtenäisemmältä kuin ennen. Halusimme pari kuukautta takaperin hommata tiimille yhteistä tekemistä, varsinkin kun valmistuvien 24H-synnytykset ovat vihdoin ohi. Saatoimme itsekin siitä sivusta katsellessa innostua tuollaisista haasteista, joita meitä vanhemmat tiimiyrittäjät ratkoivat ja kuinkas sitten kävikään. Olemme tiimin kanssa nyt viime aikoina joutuneet melko monen luovuuden haasteen eteen. Olemme tuottaneet asiakkaille ratkaisuja erilaisiin toimeksiantoihin. Meininkimme on vielä kaukana siitä, mitä haluaisin sen olevan, varsinkin noiden ideasynnytysten osalta. Vaikka olemme laittaneet työtunteja omien työtapojen kehittämiseen, niin halusin vielä tuoda oman korteni esseen muodossa meidän kekoomme, jotta päästään jatkossa paremmin liikkeelle. Keräsin siis tähän muutaman Mahtialle sopivan ideointityökalun, joista meillä onkin ollut puutetta.

Tuumatalkoot

Jokainen tiimiläinen ottaa oman paperilapun ja kirjoittaa siihen 5-10 ideaa tietyn aikarajan sisällä. Ajan loputtua kierretään katsomassa muiden ideoita ja vaihdetaan samalla paikkaa. Uudella paikalla puolestaan pyritään jatkamaan aiempia ideoita täydentämällä niitä ideoilla. Puhuminen istunnon aikana kielletty, musiikki on toisaalta sallittua.

Perfect Brainstorm

Metodin perustana on monimuotoisen tiimin ideoinnin hyödyntäminen. Tarkoitus on päästä mahdollisimman lähelle konkreettista ratkaisua ja mitä enemmän on visuaalista ja konkreettista lopputuloksena, sitä parempi. Suunnittelutoimisto IDEO on hyödyntänyt menetelmää esimerkiksi tuotekehityksessä. Tarkoituksena on rakentaa ratkaisuja kaikesta mitä ympärillään näkee. Esimerkiksi käytössä on ollut kaikenlaisia työkaluja ja rakennusmateriaaleja, tarkoitus on luoda luova kaaos, eikä sotkua saa pelätä. Olisi hauska koittaa tällaista metodia, olisin varma että tiimimme saisi siitä todella paljon irti. Toimisi joskus virkkareilla hyvin.

Morfologia metodi

Tässä metodissa tuotetaan aluksi tiedossa olevan ongelman ratkaisemisen kannalta olennaisia tekijöitä, eli parametrejä. Muodostetaan morfologinen matriisi. Tekijät kirjataan allekkain omiin sarakkeisiinsa matriisin vasemmalle puolelle, jonka jälkeen jokaiselle parametrille ideoidaan vaihtoehtoisia tiloja. Tehtävä pyritään ratkaisemaan linjaamalla erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja kuvioon, joka lopulta muodostaa jopa miljoonia ratkaisuvaihtoehtoja.

Paholaisen asianajaja

Tämä metodi kuulostaa juuri oikealta Mahtialle. Sopii hyvin monimutkaisen ja kiistanalaisen ongelman ratkaisuun. Metodissa on kaksi ryhmää, teesi ja antiteesi. Toinen hakee ratkaisumaaliin puoltavia argumentteja ja toinen ryhmä hakee kieltäviä argumentteja. Molemmista ryhmistä valitaan lopulta synteesiryhmä, joka arvioi ryhmien välistä väittelyä ja voivat itse myös esittää uuden ratkaisuehdotuksensa.

Mikä toimisi?

Lopuksi vielä keksin oman idean, jota aina silloin tällöin hyödynnän, eli toisilta varastaminen ja muiden ideoiden kehittely. Inspiroidun itse todella paljon näkemästäni ja kuulemastani ja meidän yleisin tapa tähän mennessä on ollut virikkeettömässä huoneessa ideointi. Tänäänkin minulla välähti, kun sain hetken ideoinnin lomassa viettää netissä etsimässä muiden ratkaisuja ja aiheeseen liittyvää tietoa. Muutenkin, ne ideat mistä olen eniten saanut hyvää palautetta, on itse asiassa alun perin ollut jonkun toisen ideoita, mutta olen vain kehitellyt niitä eteenpäin. Seuraavassa ideasynnytys istunnossa haluan varmistaa, että koko tiimillä on varmasti tarpeeksi eri virikkeitä joista inspiroitua. Ne ideat kun tulevat juuri silloin kun niitä ei yritä pusertaa ulos.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!