Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimin viisi toimintahäiriötä

Kirjoitettu 04.09.19
Esseen kirjoittaja: Viivi Piispanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Päätimme, että jokainen tiimistämme lukee Patrick Lencionin kirjan, Tiimin viisi toimintahäiriötä kesän aikana. Syksyllä voimme sitten käsitellä kirjassa esitetyistä toimintahäiriöistä ja vertailla niitä meidän tiimiimme.

 

Ensimmäinen toimintahäiriö: Luottamuspula

Luottamus on kaiken a ja o tiimissä. On ehdottoman tärkeää, että pystyt luottamaan tiimiisi. Ilman luottamusta tiimissä on vaikeaa olla oma itsensä, kun ei uskalla puhua asioista muille. Omia mielipiteitä on vaikea tuoda julki, saatikka sanoa joistain asioista vastaan. Luottamuksen puuttuessa tiimikavereiden kanssa ei välttämättä halua mielellään viettää aikaa ja treenit tuntuvan epämiellyttäviltä. Kun luottamusta on tarpeeksi, tiimissä uskalletaan ottaa riskejä, myönnetään heikkoudet ja uskalletaan pyytää apua.

Mielestäni meidän tiimissä luottamus on lisääntynyt hyvin paljon viimeisen puolen vuoden aikana. Siihen on varmasti auttanut saunaillat, yhteiset hengailut ja ennen kaikkea asuntoautoreissu Eurooppaan. Tykkäämme viettää aikaa yhdessä ja meillä on lähes aina hauskaa, joten koen että luottamus meidän tiimin kesken lisääntyy kokoajan enemmän ja enemmän.

 

Toinen toimintahäiriö: Konfliktin pelko

Ilman luottamusta tiimi ei kestä konflikteja. Tiimi, jossa vältellään konflikteja tiimiläiset eivät uskalla sanoa kaikkea, mitä haluaisivat sanoa ja tästä johtuen palaverit ovat usein tylsiä, eikä kaikkien mielipiteitä edes kuunnella. Ihanteellinen tilanne olisi tietenkin sellainen, jossa tiimin jokainen jäsen saisi sanoa mitä vaan pelkäämättä mahdollista ristiriitaa/konfliktia. Palaverit olisivat eläväisempiä ja idearikkaampia, sekä kaikista asioista pystytään keskustelemaan.

Tiimissämme uskalletaan jo nyt jonkin verran puhua hankalista asioista ja jopa väitellä. Esimerkiksi tiimin nimen päättämisestä syntyi hieman väittelyä, samoin kun raha-asioista. Itse haluaisin tässä vielä kehittyä ja uskaltaa tuoda oman mielipiteeni rohkeammin esille.

 

Kolmas toimintahäiriö: Sitoutumisen puute

Tiimi, jossa ei ole luottamusta, sekä pelätään konflikteja, on usein myös sitoutumisen puutetta. Sitoutumisen puute johtuu esimerkiksi omien mielipiteiden sanomattomuudesta ääneen. Jos tiimiläinen ei koe luottamusta ja pelkää konflikteja, on hänen vaikeaa sitoutua mihinkään tosissaan. Sitoutumisen puuttuessa mahdollisuudet menevät ohi, keskustelut palaavat vanhoihin aiheisiin uudestaan ja uudestaan sekä se luo epäröintiä. Sitoutunut tiimi siirtyy epäröimättä eteenpäin, luo kykyä oppia virheistä ja käyttää mahdollisuudet ennen kilpailijoita.

Tiimin kesken on hyvä puhua asioista ja kaikkien tulisi sanoa oma mielipide asioista, jos ollaan tekemässä joitakin päätöksiä, jotka koskevat kaikkia.

 

Neljäs toimintahäiriö: Vastuun välttely

Ilman sitoutumista tiimiin aiheutuu vastuun välttelyä. Jokaisella on tiimin toiminnasta vastuu. Omasta toiminnasta on otettava vastuu, jotta tiimi voi hyvin. Tavoitteisiin on päästävä. Jos tiimissä ei oteta vastuuta, tiimiläisten välille saattaa syntyä kismaa, koska tavoitteisiin ei päästä ja sitä kautta ei pysytä aikataulussa. Jotkut saattavat kokea inhottavana, jos esimerkiksi kirjapisteiden puuttumisesta huomautellaan, mutta jos on päätetty yhdessä paljonko pisteitä tulee olla tiettyyn aikaan mennessä, niin tavoitteisiin tulee päästä ja huomauttelua ei tarvita.

 

Viides toimintahäiriö: Tulosten huomiotta jättäminen

Tavoitetulokset on tehtävä selviksi ja tiimiä on palkittava vain, jos se auttaa tiimiä saavuttamaan tulokset. Tiimi, jossa tuloksia ei huomioida kannustaa siihen, ettei keskitytä tiimin tuloksiin, vaan omiin henkilökohtaisiin tuloksiin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!