Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Trump: Mies kuin Amerikka

Kirjoitettu 19.11.16
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 3
Kirja: Trump: Mies kuin Amerikka
Kirjan kirjoittaja: Laura Saarikoski, Saska Saarikoski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut, 9.12. Elämänkerrat

Trump: Mies kuin Amerikka, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Mitä Trumpilta voidaan oppia?

Presidenttiehdokkaana Trump laukoi joukon toinen toistaan törkeämpiä ja pöyristyttävämpiä ajatuksia, joista suuri osa todistettiin suorilta käsin valheellisiksi tai epäpäteviksi. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut Trumpin suosioon, joka päin vastoin tuntui kasvavan näiden letkautusten jälkeen ja perustuvan aivan muihin tekijöihin kuin toisten ehdokkaiden kannatus. Trumpin on siis  täytynyt tehdä jotakin eri tavoin kuin muut päästäkseen siihen asemaan jossa hän parhaillaan seisoo. Lähestyin siis kyseistä teosta siltä näkökulmalta, mitä voin tuoda lisää omaan elämääni ja viedä käytäntöön, jättämällä vähemmälle huomiolle Trumpin narsistiset piirteet sekä uskomattomat ylilyönnit. Liikemieheltä, joka on käynyt konkurssin partaalla, rakennuttanut valtavan brändin nimensä ympärille ja istuu nyt valkoisessa talossa, täytyy olla jotakin opittavaa.

Rikastuminen vaatii taitoa, työtä, onnistumisia ja epäonnistumisia ja niistä oppimista: mutta kun onnistut, kerro siitä kaikille. Ydinviesti Donaldilta itsensä brändäämisestä onkin se, että kukaan ei tee sitä puolestasi. Kukaan ei sinua huomaa, jos et pidä itsestäsi meteliä. Ja tänä päivänä itsensä levittäminen on käytännössä helpompaa kuin koskaan.

Tässä kohtaa kuitenkin herää kysymys siitä, miksi brändäisin itseni? Miksi jakaisin onnistumiseni, kiinnostuksen kohteeni, tavoitteeni ja intohimoni kaikelle maailmalle? Mitä useampi tietää minut, sitä useampi potentiaalinen yhteistyökumppani voi kiinnostua tekemisistäni ja löytää yhtäläisyyksiä ajatuksistani. Loppujen lopuksi kukaan ei tule koputtelemaan olkapäätäni ja kysymään osaatko tehdä tätä tai voisiko tämä kiinnostaa sinua. On helpompaa jakaa se kaikille. Oman portfolion kasaaminen onkin hyvä ensiaskel tähän, mutta ei riitä, että luo itselleen verkkosivut ja odottelee asiakkaita. Siinä täytyy näkyä myös intohimo ja aktiivisuus. Trump on aina tiennyt, miten mielikuvilla kasvatetaan käytännössä minkä vain asian arvoa ja kuinka suuri merkitys sillä on. Mielikuvamarkkinointi eli brändäys nivoo yhteen sen, mitä olet ja mitä edustat. Kerro siis mitä teit ja pidä huoli siitä, että ihmiset tietävät kuka sen teki.

Mielenkiintoista minulle Trumpissa on kuitenkin se, kuinka hän kokeilee jokaisia saappaita jalkaansa ihan vain kokeilemisen ilosta. Hänen ansioluetteloonsa kuuluu mm. Broadway-tuottajuus (yksi näytelmä, joka floppasi täysin), usean jalkapallojoukkueen omistus, kiinteistöyrittäjyys , tuomarina toimiminen kauneuskilpailuissa ja presidenttiys. Miksi siis en kokeilisi mahdollisimman paljon eri asioita? Kaikessa ei voi onnistua, mutta aivan varmasti jokainen kokeilu on opettanut hänelle paljon ja tuonut uusia kontakteja. Käytännössähän tämä tarkoittaa rohkeutta siitä, että ei ole olemassa roolia johon ei olisi uskallusta hypätä. Ja onhan se nyt vaan pirun siistiä sanoa kokeilleensa mitä vain edellämainituista.

Jos jotakin minulle jäi parhaiten mieleen, on se Trumpin sukeltaminen kohti tyytymättömyyden ydintä, tarjoten konkreettisia ratkaisuja ihmisille: olivat ne sitten kuinka absurdeja tahansa. Hänen suosionsa perustui kärjistäen pessimistisen valkoisten varaan, jotka pelkäävät sitä suuntaa, johon maa on menossa ja ovat varauksellisia kaikkea uutta kohtaan. Tuntemalla yleisösi voit tarjota heitä tyydyttävimpiä ratkaisuja. Omien sanojensa mukaan hän on voittajien valinta, eikä kukaan pidä häviämisestä.

Kyseinen teos julkaistiin muutama kuukausi ennen Trumpin valitsemista presidentiksi, ja se onkin osittain spekulaatiota siitä, mitä tuleman pitää mikäli Trump edes valittaisiin valkoiseen taloon. Tutkimustenkin mukaan pieni osa äänestäjistä aidosti uskoi Trumpin toteuttavan absurdeja suunnitelmia esimerkiksi muurin rakentamisesta tai hävyttömän korkeaa tuontitullia kiinalaistuotteille. Uhkakuvien, pelkojen ja epävarmuuden maalaaminen sekä jatkuvasti mielipiteiden välillä pomppiva Trump kuitenkin todistaa minulle mielikuvamarkkinoinnin merkityksen ja sen, kuinka suuri vaikutus sillä oikeasti on ihmisiin.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Trump: Mies kuin Amerikka”

  1. letim sanoo:

    Dettman ja johtamisen taito olisi ehkä ollut Saarikosken kirjoista hyödyllisempi….mutta ajankohtainenhan tämä kirja on, eikä ole ehtinyt edes YPK:hon. Olisiko niin, että tästä kolme kirjapistettä on liikaa, kaksi voisi olla Donalle oikeampi määrä.

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!