Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tulevaisuuden lukujärjestys

Kirjoitettu 30.11.20
Esseen kirjoittaja: Viivi Piispanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tulevaisuuden lukujärjestys
Kirjan kirjoittaja: Perttu Pölönen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Perttu Pölösen kirjassa Tulevaisuuden lukujärjestys, käsitellään digitalisoituvaa maailmaa ja sen tuomia haasteita sekä mahdollisuuksia. Emme tule pärjäämään tulevaisuudessa samoilla ammateilla ja osaamisella, mitä meillä nyt on. Meidän tulee opetella yhä erilaisempia taitoja, jotta pärjäämme työelämässä. Enää ei ole ollenkaan oleellista päntätä ulkoa asioita, koska voimme saada kaiken tarvittavan tiedon sekunneissa googlesta. Tulevaisuudessa tulkinta on muistamista tärkeämpää.

 

 

 

Ennen nykyaikaa arvostettiin cv:tä paljon nykypäivää enemmän. Nykypäivänä valmius oppimaan uutta on paljon cv:tä merkityksellisempää. Maailma muuttuu ja teknologisoituminen tapahtuu entistä nopeammin, joten hyvä työntekijä on halukas ja nopea oppimaan uusia tapoja vanhojen tuttujen toimintatapojen lisäksi. Mielenkiintoista ajatella, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka on voinut opettaa vanhempiaan. Yhä nuoremmat osaavat käyttää kännyköitä ja tabletteja aikuisiakin paremmin. Jo 3-vuotias osaa ladata kännykkään pelejä ja lähteä pelailemaan niitä, kun välttämättä jokainen aikuinenkaan ei osaisi. Tietoa tulee joka paikasta ja sitä on saatavilla jatkuvasti. Nykyään jopa 18-vuotias voisi kirjoittaa aiheesta kirjan, koska hänellä on enemmän tietotaitoa, kuin 80-vuotiaalla.

 

 

Teknologisoituminen aiheuttaa koneiden yleistymisen. Koneet alkavat tulevaisuudessa tehdä monia ihmisten töitä ja ihmisten on lähdettävä tekemään uudenlaisia töitä. Koneistuminen saattaa pelottaa ja pelätään sitä, että koneet vievät ihmisten työt. Täytyy muistaa, että koneet myös synnyttävät täysin uusia työtehtäviä ihmisille. Luonteen merkitys työntekijöillä kasvaa, koska koneilla ei luonnetta ole. Riittääkö jos kone lohduttaa? Emme voi tietää, mitä tulevaisuudessa meiltä vaaditaan, joten täytyy pitää mieli avoimena ja kehittää itseään jatkuvasti monipuolisesti. Kannattaa keskustella ystävien ja työkavereiden kanssa tulevaisuudesta, jotta pysymme helpommin teknologian kehittymisen mukana.

 

 

Uteliaisuudesta on hyötyä, se kertoo vahvasta halusta oppia ja ymmärtää. Tulevaisuus on uteliaiden aikaa ja heidän, joita tulevaisuus kiehtoo. Paljon olisi jäänyt keksimättä, jos ei olisi ollut uteliaita ihmisiä, emme ehkä voisi lentää lentokoneella tai ajaa autoa. Meillä tiimiakatemia on loistava paikka olla rohkeasti utelias ja lähteä kokeilemaan jotain uutta ja jännää sekä keksiä jotain aivan uutta.

 

Kysymme usein kysymyksiä, joihin on oikea ja väärä vastaus. Peruskoulussa kysytään lähes pelkästään tämän tyylisiä kysymyksiä. Tällaisista kysymyksistä ei ole enää niin paljoa hyötyä, koska sellaisiin kysymyksiin on helppoa löytää vastaus esimerkiksi Internetistä. Meidän pitäisi kysyä ”entä jos” ja ”mitä jos” – kysymyksiä. Näihin ei ole oikeaa ja väärää vastausta, vaan pitää ottaa selvää ja olla utelias asioista. Muotoile kysymyksesi alkamaan kysymyssanalla. Vertaa kysymyksiä ”Mitä teit tänään?” vs ”Opiskelitko tänään?”. Saat ensimmäiseen kysymykseen varmasti monipuolisemman vastauksen, ja saatat kuulla jotain yllättävää, toisin kuin jälkimmäisen kysyessäsi. Oikeanlaisten kysymysten keksiminen ei ole helppoa ja haluaisin itse kehittyä siinä.

 

Tiimiakatemialla tiimit on jaettu mahdollisimman erilaisista ihmisistä, joka vaikuttaa siihen, että saamme aikaan monipuolisia keskusteluita ja erilaisia näkökulmia asioihin. Tulevaisuudessa tarvitsemme yhä enemmän ihmisiä, jotka uskaltavat ajatella eri tavalla. Ongelmien ratkaisuun tarvitaan itsenäisen ajattelun lisäksi ryhmäajattelua.  Uskon, että tulevaisuudessa hyödynnetään tiimiakatemiamaista työskentelyä nykyistä enemmän. ”Tulevaisuudessa tarvitsemme henkilöitä, joiden kanssa on helppo kehittää ideoita ja ratkaista ongelmia. Intohimoisia tiimikavereita, jotka osaavat palautteen antamisen jalon taidon ja ovat mukavaa seuraa.” Tämähän kuulostaa aivan tiimiakatemialta, olemme edelläkävijöitä.

 

Uskalla unelmoida isosti. Tavoittele merkityksellisyyttä, älä onnellisuutta. Näiden ero on pitkäjänteisyydessä, onnellisuus on nopea ja helppo saada, toisin kuin merkityksellisyys. Tulevaisuudessa pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys ovat avainasemassa, jos haluaa saavuttaa jotain merkityksellisyyttä. Monella tahtoo olla ongelmana se, että kaikki pitäisi saada heti nyt valmiiksi. Jos ensimmäinen kerta epäonnistuu, luovutetaan helposti. Suurin osa isoista keksinnöistä ovat lähteneet ihan pienistä stepeistä, ja epäonnistumisiakin on varmasti matkalla tapahtunut. Isosti unelmointi kannattaa, koska unelmat saavat meidät tekemään asioita niiden eteen.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!