Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tulimyrsky; johtamisen uusi agenda – Petteri Kilpinen

Kirjoitettu 12.12.11
Esseen kirjoittaja: Hanna Vilppola
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tulimyrsky; johtamisen uusi agenda
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tulimyrsky; Petteri Kilpinen – johtamisen uusi agenda

 

Tulimyrskyssä Petteri Kilpinen kertoi pitkälti samoista asioista kuin kirjassaan. Hän kuitenkin toivoi meidän kirjoittavan ylös ideoitamme ja ajatuksiamme, jotka viemme käytäntöön seminaarin jälkeen. Kilpinen totesi ettei  seminaareista ole hyötyä jos ei vie ideoita käytäntöön. Henkilökohtaisesti sain Tulimyrskystä paljon ideoita, joita olen jo jonkin verran alkanut viedä käytäntöön. Koin tämän tulimyrskyn olevan erittäin hyödyllinen itselleni.

Kilpinen puhui Globalisaatiosta, Digitalisaatiosta ja Greentechsta. Niiden oletetaan muuttavan yrityksen arvomaailmaa. Arvomaailma on muuttumassa eettisesti ja ekologisesti kestävälle pohjalle. Loppujen lopuksi rehelliset, inhimilliset ja avoimet yritykset tulevat pärjäämään.  Globalisaation myötä kansainvälisestä kaupasta tulee pk-yrityksille erittäin tärkeää. Itseäni tämä valaisi siihen, että minunkin täytyy pyrkiä jatkuvasti kehittämään kansainvälisyystaitojani. Nykyajan markkinointi tulee olemaan netissä. Onkin puhuttu, että jos sinua ei löydy Googlesta et ole olemassa. Kilpinen totesi myös, että verkkokauppoja Suomeen tarvittaisiin huomattavan paljon enemmän. Nyt olisi myös tilaa ns. ”kultaryntäykselle”, sillä viime vuosina on syntynyt 17 maailmanlaajuista brändiä, enemmän kuin 40 vuotta takaperin yhteensä.

Johtamisesta puhuttaessa Kilpinen korostaa sitä, että tarvitsemme johtajia, jotka ajattelevat ihmisiä ihmisinä ei koneina. Johtajan täytyy pyrkiä kehittämään, kannustamaan ja pitämään huolta jokaisen hyvinvoinnista, sillä ihmiset tekevät yrityksen. Nykyään pitäisi myös ottaa huomioon ihmisten kehittyminen; johtajan täytyy pyrkiä johtamaan alaistensa potentiaalia, sillä yrityselämässä onnellisempia ja menestyneimpiä ovat ne, joiden oppimiskäyrä on jyrkin. Jokaisessa piilee potentiaalia, jonka voi johtaa potenssiin kymmenen.

Kenenkään alaisen ei ole myöskään velvollisuutta kuunnella sinua. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen lause, sillä tottahan se on, kenenkään ei ole velvollisuutta kuunnella. Mutta miksi yleensä johtajia kuunnellaan?

Strategia on johtamisen tärkeä työväline, mutta strategialla ei ole merkitystä jollei henkilökunta ymmärrä sitä. Kilpinen korostaakin, että strategia täytyisi tehdä henkilökunnan kanssa ja kuunnella heidän mielipidettään. Jokainen ihminen päättää kuitenkin joka päivä noudattaako strategiaa vai ei.  Sen lisäksi, että strategian pitäisi olla alaisten kanssa työstetty, täytyisi sen myös olla kerrottavissa asiakkaalle.

Johtamisen tärkein tukipilari on kuitenkin se, että kehittää jatkuvasti itseään. Kukaan ei ole koskaan valmis johtaja, sillä jos olet tänään hyvä, olet huomenna huono. Aikaisempi menestys on yrityksen ja johtajan suurin riski. Siihen ei saa tuudittautua. Onnistumisen pitäisi kannustaa yhä parempiin tuloksiin. Johtajalle tärkeää on myös se, että osaa antautua tilanteelle, pystyy olemaan täysin läsnä ja unohtamaan siinä tilanteessa kaiken muun. Henkilökohtaisesti tämä on se seikka, missä minulla olisi parannettavaa. Usein mietin tehdessäni jotain asiaa jo niitä asioita mitä minun täytyy seuraavaksi hoitaa ja kuuntelen puolella korvalla.

Johtajan kehittymisen suurin este on ego. Jokainen meistä miettii egoaan liian paljon ja kun osaamme luopua siitä, saatamme yltää huikeisiin lopputuloksiin.  Johtajan täytyisi oppia luopumaan ennakkoluuloistaan ja mennä tilanteisiin, joissa on mahdollisuus epäonnistua. Virheistähän oppii loppujen lopuksi eniten!

Johtamisen johtotähti on hyvä muistaa jokaisen. Se on tähti, joka on vaikuttanut hyvin paljon Liekeissä kirjan syntyyn. Johtamisen johtotähdessä on viisi osa-aluetta ja niistä Intohimo on kaikkein tärkein. Intohimo kantaa kaikista pisimmälle ja antaa voimaa. Luottamus on johtamisen johtotähdessä asia, joka vaikuttaa suoraan lopputulokseen. Fokus eli vahvuudet auttavat ihmistä kehittymään ja vahvuuksia täytyisi pyrkiä jatkuvasti arvioimaan ja kehittämään. Retoriikka eli puhumisen taidot ovat viides asia ja Kilpinen kertoi niiden olevan opeteltavissa. Itselläni retorisissa taidoissa on vielä paljon kehittämistä. Olen kuitenkin Kilpisen kanssa samaa mieltä siitä, että älykkyyttä on puhua monimutkaisista asioista yksinkertaisesti eli se merkkaa erittäin paljon kuinka oman asiansa tuo esiin. Kuudes, viimeinen ja erittäin tärkeä asia on johtamisen johtotähdessä rohkeus. Ilman rohkeutta ei oikein ole oikein mahdollisuuksia saada aikaan paljoakaan.

Ehkä kaikista parhaiten minulle jäi mieleen iltarukous, jonka Kilpinen lukee lapsilleen. Siinä tulee ilmi juuri se, minkä itse haluan tällä hetkellä löytää: ”Anna minulle viisautta löytää oma tie, anna minulle rohkeutta valita se ja anna minulle voimaa kulkea sillä.”