Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunne lukkosi

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunne lukkosi
Kirjan kirjoittaja: Kimmo Takanen
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

Tunne lukkosi, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Sanoitko taas kyllä, vaikka et olisi halunnut? Otitko taas yhden projektin lisää, vaikka et oikeasti kerkeäisi? Jokin sai sinut silti vastaamaan myöntyvästi. Menet kotiin tai kavereille ja purat huonoa oloasi heihin? Ehkä tunnelukkosi sai sinut tekemään päätöksen, jota et olisi halunnut tehdä.

Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta kirjan on kirjoittanut terapeutti ja kouluttaja Kimmo Takanen, joka on yksi suomen skeematerapian edelläkävijöistä. Kirja pohjautuu skeematerapiaan, joka on 18 ajattelu- ja toimintamallin eli tunnelukon teoria. Skeematerapia perustuu ajatukseen, että jokaisella meistä on lapsuudesta tai nuoruudesta opittuja tunnelukkoja, tavallisia ajattelu- ja reagointitapoja, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän, eivätkä ne kaikilla vaikuta aikuisiän elämään.

Pahimmassa tapauksessa ne kuitenkin vaikuttavat elämäämme ja ihmissuhteisiimme negatiivisesti ja ajavat meidät kerta toisensa jälkeen tilanteisiin, joissa heikohkot tunne-elämän taitomme jopa pilaavat meiltä mahdollisuuksia elämässämme. Takasen mukaan tunnelukkojen vaikutukset näkyvät isosti parisuhteessa, mutta itse yritän peilata esseetä muuhun elämääni, koska parisuhdetta minulla ei ole.

Tunnelukkoja on määritelty 18 erilaista. Listasin ne alle niin kuin ne oli kirjassa lyhyesti avattu. Tunnelukot ilmenevät jokaisella joko heikkona, keskivahvana, vahvana tai erittäin vahvana. Voimakkuus riippuu siitä, minkälaisia tarpeita lapsuudessa tai nuoruudessa jäi huomioimatta. Samat tunnelukot voivat näyttäytyä erilaisena käytöksenä eri ihmisillä. Jotkut ihmiset yrittävät välttää tunnelukkojen vaikutusta, kun taas toiset antavat niiden vaikuttaa.

 

Tunnelukot

 • Alistuminen – “minun on pakko alistua”
 • Emotionaalinen estyneisyys – “tunteet on hallittava”
 • Epäonnistuminen – “olen epäonnistuja”
 • Hylkääminen – “minut hylätään kuitenkin”
 • Hyväksynnän haku – “toiset määrittävät arvoni”
 • Kaltoin kohtelu – “kuka tahansa voi haavoittaa”
 • Kietoutuneisuus – “kaikki täytyy jakaa kanssasi”
 • Oikeutus – “minulla on oikeus!”
 • Pessimistisyys – “kaikki menee kuitenkin pieleen”
 • Rankaisevuus – “virheistä pitää rankaista”
 • Riippuvuus – “en pärjää yksin”
 • Riittämätön itsekontrolli – “teen mitä haluan, milloin haluan!”
 • Suojattomuus – “maailma on vaarallinen paikka”
 • Tunnevaje – “kukaan ei oikeasti välitä minusta”
 • Uhrautuminen – “tehtäväni on palvella toisten tarpeita”
 • Ulkopuolisuus – “en kuulu mihinkään”
 • Vaativuus – “olen riittämätön”
 • Vajaavuus – “olen kelvoton”

 

Itselläni oli vahvana uhrautumisen ja hyväksynnän haun tunnelukot. Luin kirjan kuvaukset tunnelukoista ja tunnistin itseäni niistä. Kummatkin tunnelukkoni vaikuttavat jonkin verran tekemiseeni. Mietin monesti mitä muut minusta ajattelevat ja yritän toimia niin, että kaikki olisivat minuun tyytyväisiä. Joskus saatan tehdä asioita muiden puolesta, vaikka en oikeasti haluaisi. Ymmärsin kirjan avulla paremmin itseäni ja muiden käytöstä.

Esimerkiksi meidän tiimissämme olisi tärkeä ymmärtää toisiamme paremmin, että emme loukkaisi toisiamme ilman, että edes tiedämme, miksi toinen toimii omalla tavallaan. Kaikki tiimiläiseni voisivat vaikka tehdä testin ja ehkä voisimme jakaa tulokset tiimin sisällä. Tämä voisi auttaa meitä tiimiytymään ja jatkamaan tiiviimpänä ryhmänä. Mielestäni tiimistämme löytyy ja näkyy oikeutuksen ja riittämättömän itsekontrollin tunnelukkoja. Kirja auttoi tiedostamaan näitä asioita ja niihin pystyy jatkossa vaikuttamaan paremmin. Oikeutuksen tunnelukko tiimissämme näyttäytyy ainakin itsekkyytenä ja yksin yrittämisenä. Riittämätön itsekontrolli näkyy myöhästymisinä ja töiden tekemättä jättämisinä. Esimerkiksi joillakin kirjapisteet laahaavat pahastikin, vaikka itsellänikään ei paras tilanne ole. Tunnelukot aktivoituvat usein epämukavuusalueella ja sen takia tiimiakatemia on hyvä paikka tunnistaa niitä itsestään ja tiimiläisistä. Kaikilla on tavoitteena halu tulla ammattilaiseksi jollakin saralla ja tämä ei onnistu ilman epämukavuusalueelle menoa.

Kirjan luettuani, olen alkanut enemmän reflektoimaan myös omaa itseäni. Negatiivisen tai stressaavan tilanteen äärellä olen alkanut miettimään omaa tekemistäni ja miksi toimin niin kuin toimin. Mistä tunteeni ovat lähtöisin ja voisinko muuttaa niitä jotenkin? Vaikka olisi helppo yrittää syyllistää jotakin toista ihmistä omista tunnelukoista niin se ei auta mitään. Mieluummin kannattaa pysähtyä ja muistella tilanteita lapsuudesta, jossa jokainen lapsi kokee myös epämiellyttäviä kokemuksia. Esimerkiksi riippuvuuden ja suojattomuuden tunnelukkoja. Miten voisin päästä omista tunnelukoistani irti? Olen ajatellut jatkaa hieman itsetutkiskelua ja lukea kirjoja henkisestä hyvinvoinnista. Ehkä ne tukevat tämän kirjan oppeja ja tunnen itseni täysin joku päivä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!