Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunne lukkosi

Kirjoitettu 20.05.19
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunne lukkosi
Kirjan kirjoittaja: Kimmo Takanen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tein Tunne lukkosi -testin ja se kertoi minun tunnelukoista aivan silmiä avaavan paljon. Tartuin kirjaan, jotta selvittäisin mitä tunnelukkoja minulla on ja kuinka pääsen niistä yli tai helpotan niitä. Tunnelukkojen tunnistaminen ja tunnistaminen on välttämätön ensiaskel niiden avaamisessa. Tunnelukkojen ohjaamina rakennamme elämäämme sellaiseksi, että tunnelukkomme aktivoituisivat mahdollisimman vähän. Olen huomannut, kuinka kavennan elämän ns ”kokemuksen piiriä” jotta tunnelukkoni eivät aktivoituisi. Kirjan luettuani ymmärrän, että olen tehnyt niin ettei epämukavia tunteita syntyisi. Tiimiakatemia on sellainen paikka, jossa on hyvä tulla ulos omalta mukavuusalueelta ja tässä tapauksessa kohdata omat tunnelukkonsa.

 

Mikä on tunnelukko?

”Kuinka useasti olet elämässäsi päätynyt tuntemaan tai toimimaan samalla tavalla? Nouseeko jokin tunne yhä uudestaan ja uudestaan esille, vaikka mitä tekisit siitä päästäksesi? Päädytkö vaikeassa tilanteessa toimimaan saman kaavan mukaisesti, vaikka kuinka lupaisit muuttaa käyttäytymistäsi itselle tai toisille?”

 

Tunnelukko on lapsuudessa tai nuoruudessa opittu tapa reagoida, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Tunnelukot virittävät meissä tunteita, jotka ohjaavat meitä haitalliseen toimintaan. Tunnelukot pohjautuvat sisäisiin uskomuksiin, joita meillä on itsestämme, toisista ihmisistä ja elämästä ylipäätänsä. Tunnelukot eivät ole mielenterveyden häiriöitä

 

Kimmo takanen on listannut kirjassaan ”Tunne Lukkosi” 18 kappaletta. Ne ovat:

-Alistuminen

-Emotionaalinen estyneisyys

-Epäonnistuminen

-Hylkääminen

-Hyväksynnän haku

-Kaltoin kohtelu

-Kietoituneisuus

-Oikeutus

-Pessimistisyys

-Rankaisevuus

-Riippuvuus

-Riittämätön itsekontrolli

-Suojaamattomuus

-Tunnevaje

-Uhrautuminen

-Ulkopuolisuus

-Vaativuus

-Vajaavuus

 

Kuten aikaisemmin kerroin tein Tunne lukkosi -testin osoitteessa https://www.tunnelukkosi.fi/testi.php

 

Kuten osasin odottaa, testi paljasti että minulla oli kolme erittäin vahvaa tunnelukkoa: Uhrautuminen, Hyväksynnän haku, Vaativuus.

 

Olen oppinut huomioimaan toisten tarpeita herkästi vuosien varrella ja monesti omat tarpeeni jäävät sivuun. Olen luonnostani erittäin empaattinen ja en halua sanoa tai toimia ketään kohtaan pahasti. Olen vähän liiankin kiltti. Monesti, jos laitan omat tarpeeni etusijalle tunnen siitä syyllisyyttä esimerkiksi nyt keväällä olen kärsinyt uupumuksesta – luultavasti sen takia, että olen tehnyt aivan liikaa töitä ja joskus on tehnyt mieli jäädä aamulla nukkumaan vähän pitempään mutta silloin syyllisyyden tunteet iskevät ja nousen ylös ja lähden Akatemialle. Haluan olla tiimini kanssa ja Akatemialla on mukavaa olla. Koen, että haluan olla myös esimerkillinen ja esimerkkinä muille. Uhrautumisen tunnelukkoon kuuluu myös se, että tämän tunnelukon omaava jää  Uhraudun, jotta en joutuisi kokemaan syyllisyyttä siitä, että et ole huomioinut riittävästi toisia. En haluaisi, että asiat ovat näin koska pidemmän päälle tämä on rankkaa mutta onneksi olen osannut ottaa rennommin mitä pidemmälle kevättä olemme päässeet. Olen pitänyt ihmisten kuuntelemisesta ja auttamisesta. Voin jopa sanoa että koen itseni vahvaksi ja kannat vastuuta toisten hyvinvoinnista. Minun on helppo olla toisia kohtaan ymmärtäväinen ja myötätuntoinen ja mina ärsyttää jos muut eivät osaa tehdä sitä. Koen monesti, että minua kohtaan ei olla niin ymmärtäväisiä mitä minä olen muita kohtaan. Tämä on yksi syy sille miksi kuuntelen toisten ongelmia ja kerron omistani vähän. Tämä on ollut tavoitteeni keväälle – olla avoimempi.

 

Tästä pääsemme seuraavaan tunnelukkooni. Olen ollut aina vaativa itseäni ja välillä muitakin kohtaan. Kirjan jälkeen tajusin, että olen vähän liiankin vaativa. Aiemmin olen ajatellut, että olen vaatinut itseltäni kohtuullisesti. Tästä piirteestä pidän silti itsessäni sillä ilman vaativuutta itseään kohtaan on vaikeampi saavuttaa tavoitteitaan Akatemialla. ”Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi jos et täytä vaatimuksiasi – siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista.” Tämä pysäytti omat ajatukseni hetkeksi sillä tätä olen tehnyt koko syksyn. Väsymyksestä huolimatta olen ottanut lisää projekteja ja vastuita itselleni. Pidän toki työn tekemisestä, mutta se voi myös kertoa joskus hyväksynnän hausta tai sitten kovasta työmoraalista. Pelkään epäonnistumisen tunnetta mutta vaativuuteni saa minut tekemään vielä enemmän töitä, jotta välttäisin ikävät tunteeni. Se puolestaan aiheuttaa minulle väsymystä ja stressiä. Olen iloinen, että tartuin tähän kirjaan sillä haluan päästä tästä pois koska kaikki tämä on suoraan elämästäni. On tuntunut, että elämä on suorittamista ja olen ollut todella turhautunut itseeni ja toisiin. Tunnelukko vaikuttaa yllättävän paljon omaan elämään ja haluan siitä eroon.

 

Minulle on aina ollut tärkeää, että ihmiset pitävät minusta. Olen saanut paljon kommenttia, että älä välitä ja olen päässyt tästä paljon yli. Monissa tilanteissa miellytän muita – olen aina ollut sellainen. Se on typerää ja se vaikuttaa omaan elämääni liian paljon. Tilanteet, jossa joku ei minusta pidä tai sanoo minulle kovasti suoraan ovat minulle vaikeita. Tämä on osa kilttiä luonnettani. Minulla on monia kokemuksia siitä, että olen todella ulkopuolinen ryhmässä ja ulkopuolinen olo on maailman hirvein. Toivon, että minusta pidetään ja pyrin välttämään ristiriitoja ja toisten loukkaamista. En esitä omia mielipiteitä torjunnan pelossa, mutta joskus esitän voimakkaitakin mieliteitä. Pelkään, että minua kritisoidaan tai sanotaan pahasti. Uskon, että mitä edemmälle aika kuluu, pääsen tästä eroon.

 

On jännä huomata, että näitä aikaisempien tunnelukkojen minulle tuomia ominaisuuksia olen pitänyt aikaisemmin vahvuuksinani. Tottakai ajattelen niin vieläkin, mutta kirjan lukeminen oli erittäin hyvä juttu minulle, sillä olen kokenut juuri näitä tunteita mitä kirja minulle kertoi. Aion pohdiskella kirjan oppeja vielä lisää ja uskon, että nyt kun ne tiedostan minun on helpompi kiinnittää näihin asioihin huomiota ja yrittää näitä tunnelukkoja avata. Ehkä onnistun ehkä en, mutta yritän ainakin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!