Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunnelukkosi – vapaudu tunteidesi vallasta

Kirjoitettu 12.06.20
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tunnelukkosi - vapaudu tunteidesi vallasta
Kirjan kirjoittaja: Kimmo Takanen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eksyin jälleen Bookbeatin pimeälle puolelle ja päädyin kuuntelemaan Tunnelukkosi – vapaudu tunteidesi vallasta -kirjaa, jota oli myös kovasti hehkutettu tiimiakatemian käytevillä. Kirjan otsikko ja aihe kuulostivat mielenkiintoisilta. Kyseessä oli jälleen itsensäkehittämisen eepos, joten olin hieman epäileväinen, että millaistakohan huuhaa settiä tämä kuuntelukokemus tulisi olemaan.

Kirjassa kerrotaan tunnelukoista, jotka ovat uskomuksia itsestämme. Joskus niitä ei edes tiedosta, vaan niihin uskoo alitajuisesti. Tunnelukkojen uskotaan ohjaavan käytöstämme tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa. Kirjan mukaan lukot perustuvat omiin vahvoihin kokemuksiimme, esimerkiksi lapsuuden traumoihin, joiden kautta käyttäytymisemme tietyissä tilanteissa muokkautuu. Useimmiten tunnelukot ovat vääränlaisia uskomuksia itseensä, jotka sitten muokkaavat ihmisen käytöstä alitajuisesti aina samaan, usein väärältä tuntuvaan suuntaan. Esimerkkeinä oli vaikkapa ihmissuhteissa huonosti kohdeltu tai petetty ei pysty ikinä enää luottamaan täysin ihmissuhteissaan ja on aina epäluuloinen, näin ollen hänellä on kaltoin kohdellun tunnelukko. Tällaisenkin tunnelukon pystyy avaamaan eli parantamaan. Se vaatii vain uusia mielellään positiivisia kokemuksia ihmissuhteista tunnetasolla, jotta oppii jälleen luottamaan ja tajuamaan lukon vääräksi.

Tunnelukkoja on kaikkiaan 18 kappaletta. Ne ovat: alistuminen, emotionaalinen estyneisyys, epäonnistuminen, hylkääminen, hyväksynnän haku, kaltoin kohtelu, kietoituneisuus, oikeutus, pessimistisyys, rankaisevuus, riippuvuus, riittämätön itsekontrolli, suojattomuus, tunnevaje, uhrautuminen, ulkopuolisuus, vaativuus ja vajavuus.

Kirjan mukaan kaikilla on joitakin näistä lukoista ja huomatessaan toistuvat vääränlaiset käytösmallit eri tilanteissa, niitä on helpompi lähteä avaamaan ja miettimään miksi käyttäytyy aina samankaltaisella tavalla.

Tunnistin heti muutamia lukkoja, joita minulla on elämäni aikana ollut.

Ensimmäisenä alistuminen. Alistumisen tunnelukko on sitä, että on tarve miellyttää muita ja olla aina kiltti ja mukava tilanteessa kuin tilanteessa. Tämän tunnelukon omaava henkilö myös myöntyy tekemään asioita vain muiden mieliksi vaikkei niistä itse piittaisi lainkaan. He myös välttelevät konflikteja ja riitatilanteita. Pakko sanoa, että vasta reilun vuoden aikana olen päässyt tästä lukosta eroon kunnolla. En ehkä sanoisi, että olin alistuvainen, mutta laitoin usein muut itseni edelle, sillä minulla oli jonkinlainen joukkuepelaaja -käytösmalli. Jossain vaiheessa kuitenkin huomasin, että on itselle paljon antoisampaa laittaa oma etu muiden edelle, eikä se muitakaan haittaa, päinvastoin. Ehkä minulla oli jonkinnäköinen pelko, ettei muut enää tykkäisi minusta, jos en olisikaan enää niin ”alistuvainen”, mutta kokemusten kautta sain tämän lukon ”avattua”.

Tähän samaan lukkoon pystyy liittämään myös hyväksynnän haun -tunnelukon, eli sen, että halusin kaikkien tapaamieni ihmisten pitävän minusta. Myös tässä lukossa vältellään konflikteja ja ristiriitoja ja muutkin perustelut ovat samankaltaisia. Tästäkin lukosta olen päässyt hyvin eroon.

Ja tästä päästäänkin seuraavaan lukkoon, mikä menee mielestäni käsi kädessä edellisten kanssa eli uhrautumisen tunnelukkoon. Tämän lukon omaava huomioi muiden tarpeet ennen omiaan ja näin omat tarpeet jäävät helposti sivuun. Jos taas huomioi omat tarpeensa ensin henkilö voi tuntea syyllisyyden tunnetta. Tämän lukon omaava ei halua toisten kokevan mielipahaa ja haluaa kantaa vastuuta muista ennen itseään. Hän on usein myös liian ymmärtäväinen ja myötätuntoinen. Tunnistan kyllä itseni tästä ennen lukon ”avautumista” ja tämä liittyy täysin kahteen aiempaan lukon esimerkkiin. Varsinkin syyllisyyden tunne ja mielipahan aiheuttamisen tunne ihan joutavissa tilanteissa oli minulle vaikea asia päästä yli, mutta se oli tärkeä osa ”parantumista”.

Nämä aikaisemmat olivat lukkoja, joita olen elämäni aikana kohdannut ja, joista olen mielestäni jo päässyt yli, kuitenkin yksi lukko kolahti ihan nykyhetkeäkin ajatellen ja uskon, että tämä mietityttää myös monia muitakin samanikäsiä tai samassa elämän vaiheessa olevia ihmisiä. Lukko on vaativuus, jonka kuvaus kuuluu näin: Olet hyvin vaativa itsellesi ja sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain tuotteliasta tai saada aikaan jotakin. Kokoajan täytyy olla asiat ja tavarat järjestyksessä jne. Nämä voivat johtaa siihen ettet tunne ikinä täyttäneesi vaatimuksiasi tai et pysty koskaan kunnolla rentoutumaan, vaan aina riittämättömyyden, huonommuuden, häpeän tai epäonnistumisen tunteet hengittävät niskaan. Elämä menee suorittamiseksi, josta uskot jossain vaiheessa saavasi palkinnon, täydellisyyden tai vapauden. Kuitenkaan mikään saavutus ei tunnu miltään vaan hamuat jo seuraavia haasteita.

Pakko sanoa, että tämä lukko minulla on tälläkin hetkellä päällä aina niissä tilanteissa, kun en niin sanotusti tee mitään omasta mielestäni järkevää, kehittävää tai tuotteliasta. Olen juuri pitänyt 2 viikkoa lomaa töistä ja rentoutuminen on ollut hyvin vaikeaa. Tuntuu, että kokoajan pitäisi tehdä jotain, esim lukea kirjoista kehittävää teoriaa tai käydä lenkillä tai kuntosalilla. Nykymaailma mielestäni painostaa tällaiseen ajattelumaailmaan. Aina puhutaan siitä, että pitäisi ”grindata” ja ”hustlata” kokoajan, että menestyt ja rikastut jne, vaikka välillä pitäisi oikeasti pystyä laittamaan vain aivot narikkaan ja rentoutua. Myös tiimiakatemia saattaa painostaa monia opiskelijoita(töissäkäyjiä) tällaiseen ajattelumaailmaan. En sano, että ajattelumaailma olisi huono, mutta uskon, että ne kovimmatkin grindaajat saisivat viikon tai parin kunnon levosta ihan uutta energiaa. Tätä lukkoa lähdenkin tämän kirjan oppien myötä avaamaan ja pyrin olemaan itselleni armollisempi tulevaisuudessa, vaikka se aluksi vaikeaa saattaisi ollakin.

Kirja sai kyllä ajattelemaan valtavasti ja se antoi uusia näkökulmia ajattelulleni. Varmasti jokainen akatemialainen hyötyisi tämän kirjan lukemisesta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!