Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ultimate Photoshop Training 1

Kirjoitettu 08.04.19
Esseen kirjoittaja: Anne Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ultimate Photoshop Training
Kirjan kirjoittaja: Cristian Doru Barin
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaveri vinkkasi tutustumaan Udemy-sivustoon, josta löytyy koulutusvideoita lähes joka lähtöön. Olen kiinnostunut Adoben ohjelmista ja aloitin Udemystä Cristian Doru Barinin Photoshop-kurssin. Udemyssä on lukuisia vaihtoehtoja jo pelkästään Photoshopin opettelua varten, mutta hinnat ja kestot vaihtelevat. Valitsin tämän kurssin vaikuttavan nimen perusteella (From Beginner to Pro) ja siksi, että sillä oli bestseller-maininta (arvosana 4,5/5, 7554 kpl arvioita). Kurssin hinta oli vähän reilu kymmenen euroa, ei siis juuri mitään. Kurssin kesto on kolmetoista tuntia, mutta se on ainoastaan videoiden määrä, eikä sisällä tehtävien suorittamiseen käytettyä aikaa. Oppi ei siis todellakaan tule päähän pelkästään nojaamalla taakse ja kuuntelemalla, vaan harjoitusten parissa vierähtää paljon aikaa ja ainakin hankalammat kohdat joutuu katsomaan useaan kertaan. Udemyssä on se hyvä puoli, että videosarja jää omaksi, joten siihen voi aina palata, kun tietoa tarvitsee. Vaikka asian osaisi toistaa perässä heti videon jälkeen, ajan kuluessa osa yksityiskohdista väkisinkin häviää mielestä.

Videosarja alkaa konkreettisella opilla, kuinka kuva muutetaan mustavalkoiseksi ja värit tuodaan takaisin johonkin pieneen osioon. Innostava aloitus on varmasti taktinen juttu, sillä sen jälkeen tulee paljon ”tylsää”, siis vähemmän näkyvää asiaa kuvien rajaamisesta ja PS-teoriaa tasoista ja kuvatyypeistä. Jos näillä oltaisiin aloitettu, olisi alku ollut aika laimea ja saanut innostuksen lässähtämään. Kertoja on hauska ja kannustava; hän ymmärtää vasta-alkajia ja sanoo, että alkuun kaikki saattaa vaikuttaa sekavalta, mutta asiat selkenevät pikkuhiljaa videoiden edetessä. Hän myös kertoo suoraan, jos joistain Photoshopin toiminnoista ei ole juuri hyötyä ja taas painottaa, jos jokin asia on erityisen tärkeä. Videosarja on bestseller varmasti osittain siitä syystä, että siinä halutaan, että tilaajat oikeasti oppivat, eivätkä luovuta kesken. Kertojaääni on selkeää brittienglantia, jota on mukava kuunnella. Videon tekijällä itsellään on vahva (romanialainen?) aksentti, joten hän on jättänyt spiikkaamisen ammattilaiselle.

Esittelen tässä reflektiossa mummo-ohjeet kolmeen kivaan Photari-niksiin. Kaikissa ohjeissa lähtötilanne on se, että muokattava kuva on avattu Photoshopissa. Näppäinkomennot ovat Macille ja suluissa Windowsille.


#1 Mustavalkokuva väriläiskällä

 1. Klikkaa oikealta alalaidasta pyöreää yin yang -symbolia.
 2. Valitse ”mustavalkoinen”.
 3. Tarkista, että vasemmalla laidalla olevissa kahdessa pikkulaatikossa musta on päällimmäisenä. Jos ei, paina x-kirjainta. Voit painaa x-kirjainta niin monesti kuin haluat ilman että mikään menee pieleen; musta ja valkoinen vain vaihtavat paikkaansa. Varmista siis, että musta jää päällimmäiseksi.
 4. Paina z ja zoomaa se alue kuvasta isoksi, johon haluat tuoda värit takaisin.
 5. Paina b (sivellin/brush) ja maalaa haluamasi alue, jolloin se muuttuu värilliseksi. Sivellintyökalun ollessa valittuna, yläpalkissa kolmantena näkyy valkoinen pallo, josta siveltimen kokoa voi säätää suuremmaksi ja pienemmäksi.
 6. Jos maalaat vahingossa yli, voit painaa X-kirjainta, jolloin valkoinen laatikko on päällimmäisenä ja maalaaminen muuttaa kohteen taas mustavalkoiseksi. Toinen vaihtoehto on perua edellinen toiminto painamalla + z (ctrl + z).
 7. Valmis!

#2 Värin vaihtaminen kuvan osasta

 1. Kopio haluamasi kuva + j (ctrl + j).
 2. Klikkaa sitä tasoa, jonka väriä haluat muuttaa (yllä olevassa kuvassa oikeassa laidassa ”Taso 0 kopio”.
 3. Klikkaa mustaa ruutua vasemman palkin alaosasta ja valitse väri, jonka haluat. Paina d ja oletuksena olevat musta ja valkoinen palaavat väreiksi.
 4. Valitse vasemmasta palkista sivellintyökalun painike ja paina hiiren oikeaa, jolloin lisävaihtoehtoja avautuu. Valitse ”värinkorvaustyökalu”. Jos et löydä sivellintä, paina B ja työkalu valikoituu automaattisesti. Tämän jälkeen hiiren oikeaa ja värinkorvaustyökalu.
 5. Zoomaa (paina z) maalattava alue riittävän isoksi
 6. Ryhdy hommiin. Yritä pysy valitulla alueella! Jos menee yli, paina x ja maalaa sotkuinen kohta ennalleen TAI peru edellinen toiminto komennolla+ z (ctrl + z). Muuta siveltimen kokoa tarvittaessa isommaksi tai pienemmäksi valkoisesta pallopainikkeesta; ylärivillä kolmas (näkyy kun sivellintyökalu on valittuna).

#3 Sävyn valitseminen pipettityökalulla halutusta kohteesta

Värin voi valita klikkaamalla mustaa neliötä vasemmasta alalaidasta, mutta jos haluat jonkun tietyn sävyn, jonka värikoodia et tiedä, toimi näin:

 1. Klikkaa i-kirjainta ja pipettityökalu (eye dropper) aktivoituu.
 2. Klikkaa sitä kuvan osaa, josta haluat poimia värin. Väri ilmestyy mustan laatikon paikalle ikkunan vasempaan alalaitaan. Jos haluat vertailla värejä, pidä hiiren vasenta pohjassa ja liiku kuvan päällä, niin osoittimen ympärille ilmestyy rengas, jonka yläosassa näkyy se väri, jota hiiri osoittaa, ja alaosassa edellisen kerran valittu sävy.
 3. Jos haluat poimia kuvasta toisenkin värin, paina x, jolloin valkoinen neliö muuttuu aktiiviseksi. Klikkaa sitten pipetillä jotain toista väriä. Paina x, kun haluat vaihdella näiden kahden värin välillä. Paina d, jos haluat perua valitut välit ja palauttaa oletuksena olevat musta ja valkoinen.
 4. Jos haluat napata värin joltain toiselta nettisivulta, sekin onnistuu! (kts. ylläoleva kuva)
  1. Avaa molemmat ikkunat vierekkäin (PS ja nettisivu, jolta haluat sävyn, kts kuva!)
  2. Klikkaa i-kirjainta
  3. Raahaa (pidä hiiren vasen pohjassa) pipetti nettisivulle sen sävyn päälle, jonka haluat ja päästä hiiren vasen vapaaksi.
 5. Valmis!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!