Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät

Kirjoitettu 15.02.19
Esseen kirjoittaja: Matti Honkasalo
Kirjapisteet: 2
Kirja: Unelmahommissa
Kirjan kirjoittaja: Hanne Valtari ja Satu Rämö
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan on kirjoittanut tunnetut bloggaajat Hanne Valtari ja Satu Rämö. Kirjailijat ovat itse luoneet omat yrityksensä ja unelmahommansa, eivätkä ole työskennelleet muille pitkään aikaan.  Valtari pitää kuuluisaa lähiömutsi-blogia ja tekee toimittajan työtä. Rämö asuu nykyisin Islannissa, jossa hän miehensä kanssa tykkäsi aikoinaan lomailla asuessaan Suomessa. Lopulta kesken lomamatkan, makoillessaan kuumassa lähteessä, Rämö sai idean oman yrityksen perustamisesta Islantiin. Samaisella lomamatkalla hän myös päätti muuttaa sinne asumaan.

Elämäntarinat ovat kiehtovia. Lukija alkaa väkisinkin miettimään omia valintojaan oravanpyörässä, ja pohtimaan kenties omia mahdollisuuksiaan hypätä siitä pois. Jokainen haluaisi makoilla Islannissa kuumissa lähteissä ja kirjoitella iltaisin vähän blogia. Tämä kirja ei kuitenkaan luo lukijalle pelkästään ruusuista ja helppoa kuvaa kirjoittajien arjesta, vaan kirjan alun jälkeen päästään myös syvemmälle niihin ongelmiin, joita uusi yrittäjä varmasti tulee kohtaamaan.

”Alun jälkeen yrityksellä on edessä kuolemanlaakso”

Kirja on pullollaan erilaisia tarinoita ja esimerkkejä, jotka yhdistettynä satunnaisiin neuvoihin ja pohdintoihin luovat ajoittain sekavankin kokonaisuuden. Kirja on ajoittain vähän elämänkerrallista, yhdistettynä self-help oppaaseen. Kaikkiaan kirja on kuitenkin hyvä ja helppo luettava. Asia ei ole niin paksua, etteikö tätä voisi hyvin kuunnella ajaessaan autolla tai treenatessa kuntosalilla. Alkupuhe on mukaansatempaava ja lupaava.

”Maailma on pullollaan uraoppaita ja menestyskäsikirjoja, jotka ohjaavat rikastumaan nopeasti ja tekemään mahdollisimman vähän töitä. Tällä kirjalla et pääse ryysyistä rikkauksiin 30 päivässä. Haluamme, että töissä on mukavaa. Haluamme tehdä töitä unelmahommia hyvässä porukassa, ja siksi maailma tarvitsee vielä yhden urakirjan”

Luin tämän kirjan tiimiakatemian ensimmäisen lukukauden jälkeen joululomalla. Hieman harmitti, etten lukenut sitä jo aikaisemmin, koska siitä olisi ollut hyötyä aivan Tiimiakatemian opintojen alussa. Tämä kirja nimittäin kannustaa yrittäjyyteen ja saa lukijan väkisinkin haaveilemaan mitä erilaisemmista tavoista ansaita elantonsa. Kirjan parasta antia on tapa innostaa lukijaa pohtimaan omaa unelmahommaansa, mutta myös puntaroimaan sen järkevyyttä ja toimivuutta. Kysymykset olivat hyvin yksinkertaisia: Mitä minä osaan, minkä tekemisestä nautin ja voisiko joku olla valmis maksamaan minulle siitä? Käytin paljon aikaani pohtiessani näitä kysymyksiä. Mieleen tulee väkisinkin kaikki perinteiset kädentyöt, valokuvaus ja kiinteistönvälitys. Ajattelin, että enkö tosiaan keksi mitään muuta. Lopulta mieleeni tuli kalastusmatkat, podcastit, juontaminen ja muitakin sellaisia ideoita, joita en varsinaisesti vielä osaa kauhean hyvin, mutta olisin halukas oppimaan. En vain ole uskaltanut ajatella niitä vakavasti.

Kirjassa kerrottiin myös unelmakartasta. Unelmakarttaan on tarkoitus liimata kuvia ja sanoja, jotka herättävät itsessä hyvää mieltä. Se voisi olla oiva työkalu tiimille löytää uusia projekteja. Jokainen voisi tehdä omat unelmakartat, joista sitten etsitään yhtymäkohtia ja aletaan yhdessä suunnitella projekteja. Näin saataisiin ehkä motivoitua isompaa osaa koko tiimistä yhteiseen projektiin, joka taas kehittäisi tiimiä luottamuksen ja hyvän fiiliksen kautta.

”  Työkseen voi tehdä jopa asioita, joista olisi vapaa-aikanaan valmis maksamaan. ”

 

Unelmahommian ammattikorkeakoulu

Lukiessani kirjaa huomasin yhä enenevissä määrin yhtäläisyyksiä kirjailijoiden ajatuksien ja tiimiakatemian välillä. Innostuin ajatuksesta pitää Tiimiakatemiaa jonkunlaisena unelmahommien ammattikorkeakouluna. Akatemialla kehitetään innovointityökalujen avulla ideoita, jotka ovat lähtökohtaisesti innostavia. Ideoita sparrataan ja haastetaan, niistä tehdään esimotorlat ja lopulta viedään käytäntöön tai hylätään toimimattomina. Kaikki ideat eivät koskaan ole hyviä, mistä varoittavat myös kirjoittajat. Täytyy osata miettiä rationaalisesti idean toimivuutta ja mahdollisia asiakkaita. Akatemialla yrittäjiä kuitenkin koko ajan kannustetaan löytämään intohimo työntekoon ja kehittymään uusilla osa-alueilla. Tiimiakatemialla paljon viljelty lause ”mitä tekisit, jos uskaltaisit”, on kuin suoraan Unelmahommissa-kirjasta. Kirjassa mainittiin, ettei Valtari ole koskaan tehnyt yritykselleen liiketoimintasuunnitelmaa. Tämä oli hauskaa, koska en itsekään pidä liiketoimintasuunnitelmista. En edes koe niitä tärkeänä, paitsi jos yritys tarvitsee ulkopuolista rahaa. Olen joutunut tekemään liiketoimintasuunnitelmaa pääosin pakotettuna, mutta niistä tulee aina lyhyitä. Liiallinen suunnittelu vie itseltäni intohimon itse tekemisestä. Tykkään mennä enemmän intuitio- ja tunnepohjalta, ja tähän mennessä se on aina riittänyt.

Olen itsekin ollut joskus unelmahommissa. En iltaisin malttanut odottaa pääsyä töihin. Alkuviikko oli parasta aikaa hankkia uusia asiakkaita, koska viikonloppu oli kaukana ja asiakkaiden oli vaikeampaa lykätä päätöksentekoa ensiviikolle. Muistan, miten turhauttavaa oli elää loppuviikkoa, kun halusin aina vain elää maanantaita ja tiistaita. Olin juuri aloittanut kiinteistönvälityksen ja päässyt mukavaan työympäristöön. Jokainen päivä opetti todella paljon ja työpäivät venyivät huomaamatta 12 tunnin mittaisiksi. Myöhemmin osasin yhdistää työhön myös treenaamisen. Kävin aamuisin salilla, siitä toimistolle ja illalla kotiin. Päivällä nautin pitkän lounaan työkavereiden kanssa, joista tuli myös ystäviäni. Minulla oli myös huippu esimies. En tiedä miksi kaikki muuttui, mutta jossain vaiheessa en enää ollutkaan unelmahommissa. Aloin väsyä, eikä työ tuntunut enää merkitykselliseltä. Tuosta parin vuoden hyvästä ajanjaksosta opin kuitenkin sen, miltä tuntuu olla unelmahommissa. Ehkä vielä koen tuon saman tunteen, kun saan jonkun mielenkiintoisen projektin vietyä vaikeuksien kautta kunnialla loppuun omien tiimiläisteni kanssa. Tai ehkä löydän unelmahommani uudelleen toiselta alalta Tiimiakatemian jälkeen.

Suosittelen kirjaa Unelmahommissa kaikille, jotka ovat miettineet uusia urapolkuja tai yrittäjyyttä, mutta eivät ole vielä uskaltaneet tehdä ratkaisevaa siirtoa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!