Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Uskalla rikkoa rajasi

Kirjoitettu 31.10.19
Esseen kirjoittaja: Toni Kangas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Uskalla rikkoa rajasi
Kirjan kirjoittaja: Wayne W. Dyer
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uskalla rikkoa rajasi 

Wayne W. Dyerin “Uskalla rikkoa rajasi” (1996) kertoo rajoittamattomasta ihmisestä. Henkilöstä, joka elää elämää 100% riippumatta hänen elämäntilanteestaan. Tälläisen henkilön elämä voi olla ”täydellistä”, vaikkei se ulospäin sellaiselta vaikuttaisi. Dyer neuvoo miten saavuttaa tilanne, jossa näistä ulkopuolisista elämän mittareista luovutaan ja aletaan elää oikeasti elämästä nauttien.  

Dyer asettelee kirjassaan vastakkain rajoittamattoman ihmisen. Ihmisen, joka elää nauttien päivittäisistä tilanteista ja on onnellinen. Ja autoritäärisen henkilön, joka on lammas muiden joukossa. Kirjan ohjenuorat voisi jopa tiivistää ajatukseen, jossa otetaan kuvaus Dyerin kuvailemasta autoritäärisestä henkilöstä ja pyritään elämään ja olemaan tämän kuvauksen vastakohta.  

Tämä autoritäärinen henkilö on Dyerin kuvailuissa itse pahuus. Hänellä ei ole omia ajatuksia, vaan kaikki hänen toimintansa perustuu johonkin ”suurempaan auktoriteettin”. Dyer esittää esimerkkinä esim. Hitlerin. Autoritäärinen henkilö saa ajatuksiaan myös muun massan virtauksista. Hänelle kaikki mahdollisimman vähän normista poikkeava on se ainoa oikea. Autoritäärinen henkilö on lähes poikkeuksetta konservatiivi.  

No nyt kun tiedetään millainen henkilö ei haluta olla, on helppo lähteä kasvamaan rajattomaksi ihmiseksi. Alkaa nauttia elämästä jälleen niin kuin lapsena nautittiin. Dyer kehottaakin usein ottamaan lapsista mallia. Lapsi osaa elää hetkessä ja nauttia juuri siitä tilanteesta, joka on käsillä. Lapsi saattaa vaikkapa jäädä tutkimaan ötökän elämää tunniksi tai kahdeksi, vaikka hänellä olisi läksyt tekemättä. Silti hän osaa nauttia hetkestä, huoletta huomisesta, kun hän saa ihmetellä maailman moninaisuutta. Tälläistä lapsen huolettomuutta Dyer kannustaa ihannoimaan. Lähes kaikkia meitä vaivaa päivittäin tilanne, jossa mietimme ja stressaamme tulevaa, sen sijaan, että osaisimme nauttia valitsevasta hetkestä. Töissä mietimme, että elämämme muuttuu hyväksi, sitten kun saamme ylennyksen. Kun tilillämme on kymmenen miljoonaa, niin sitten voi jättää sunnuntai ylityövuorot pois. Jalkapallopelimme muuttuvat paremmiksi, sitten kun saamme ne paremmat nappulakengät.  Emme välttämättä huomaa, että nykyinen työ on itsessään jo palkitsevaa ja mukavaa, ja itseasiassa nykyisellä palkallakin tulee jo ihan hyvin toimeen. Kun tilillä on kymmenen miljoonaa, aletaan sinne tavoittelemaan kahtakymmentä. Jalkapallokenkä vertaus on vähän huono. Jalkapallopelithän ovat aina hauskoja. 

Täysillä eläminen ei vaikuta paperilla kauhean vaikealta. Dyer ei itsekään väitä elävänsä ”täydellisesti”, aivan jokaisesta hetkestä aina nauttien siinä ja nyt. Tähän pystyy hänen mukaansa ehkä kourallinen ihmisiä. Kuitenkin jokainen voi paremmin oppia elämään tässä hetkessä. Osata nauttia lounaasta tai iltalenkistä murehtimatta, mitä syömisen tai lenkin jälkeen tulee tehdä. Jokainen meistä pystyy varmasti parantamaan hetkessä elämisen taitoaan ja arvostamaan elämää sellaisena, kuin se itselle sattuu petaantumaanDyer kysyykin: ”Mitä et voi tehdä nyt, mitä voit tehdä vielä silloin kun olit lapsi?” Dyerin neuvot ovat paikka paikoin ihan osuviakin ja herättävät hyviä ajatuksia. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkia hänen neuvojaan ei kannata ottaa turhan kirjaimellisesti. Hän esimerkiksi suosittelee puiston ohi kävellessäsi pysähtymään keinumaan. Olen vasta 23-vuotias. Kaikki eivät välttämättä laskisi minua edes aikuiseksi, ja minulle tulee melko kamala olo jo vain parin minuutin keinumisen jälkeen. Mutta kun Dyerin tekstistä löytää sen punaisen langan ja ymmärtää, mitä hän yrittää meille muistuttaa, on hänellä ihan asiallista ja painavaa sanottavaa. Sen sanomiseen ei välttämättä olisi tarvinnut käyttää 400 sivua. 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!