Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Uuden alku

Kirjoitettu 07.01.20
Esseen kirjoittaja: Hanna Lehtomaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: EXIT – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä
Kirjan kirjoittaja: Matias Mäenpää, Anssi Kiviranta
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Exit-kirja kertoo 15 menestystarinaa ihmisistä, jotka ovat keksineet liikeidean, lähteneet rakentamaan sitä lopulta päätyen exittiin firman kanssa eli myymään firman, kun se on kasvanut menestyksekkäästi. Jokainen menestystarina on vaatinut paljon työtä, riskienottoa ja heittäytymistä. Uuta rakentaessa edessä on aina tiedottomuus kaikesta; miten tilanne etenee, mitä sijoituksia se vaatii, lähteekö se rullaamaan, mitä jos tulee yllättävä este?

Pääsin itse seuraaman läheltä tilannetta, jossa irtaannutaan perheyrityksestä, muutetaan täysin uuteen ympäristöön ja lähdetään perustamaan uutta, omaa juttua. Prosessi on laittanut ajattelemaan erilaisen työnteon hyviä ja huonoja puolia.

Teini-iässä, ensimmäistä omaa CV:tä tehdessä joutui pohtimaan, mitä itse on tehnyt. CV koostui pienistä asioista, joille en silloin itse kokenut juurikaan arvoa kuten 2 viikon 4H työ kitkien päivät pitkät rikkaruohoja, maatilalla karjan hoitoa, 2 viikon kesätyö vanhuskodissa pääasiassa tehden voileipiä ja jutellen dementoituneiden vanhusten kanssa. Tässä nykyisessä, Tiimiakatemian elämäntilanteessa sitä on huomannut, miten pienistä asioista oma ymmärrys maailmaa kohtaan kasvaa ajan mittaa. Tuolloin teininä, vanhuskodissa töissä ollessa itse ajattelin vain sitä kesätyöpalkkaa, voileipien teko vanhainkodissa ei ole kauhean opettavaista mutta onhan se. Sosiaaliset tilanteet ja työarki, moraalin, paperilappusten täyttämisen jne. oppiminen.

Ikänsä pienessä perheyrityksessä työskennellessä tilanne on aika erilainen. Jos joku on sairaana, niin sitä tuurataan itse. Vastuu on isompaa ja ehkä jollain tapaa jaetumpaa, ollaan vähän enemmän jokapaikanhöyliä. Perheyritykselle harvemmin tarvitsee tehdä CV:tä tai pähkäillä, miten kirjoitetaan työhakemus mutta sitä oppii miten kirjanpito toimii, logistisia asioita, rahapuolta – raha ei tule tilille ellei asiakkaita käy. Arvostan itse suuresti sitä ”jokapaikanhöyläyttä” jota perheyrityksessä opitaan, oppii pärjäämään melkein missä vain.

Exitissä toistui jokaisen tarinan kohdalla aloittamisen vaikeus. Aloittamisen vaikeus taitaa päteä jokaiseen asiaan – alussa tehdään investoinnit. Vaikka epävarmuutta leijuu ilmassa, ei sen saisi antaa näkyä kun menee kysymään rahoitusta mahdolliseen hankkeeseen. Epävarmuuden ylitse pääsee ainoastaan tekemällä ja potkimalla eteenpäin. Aloittamisen vaikeus on näyttänyt isoa rooliaan myös itse läheltä seuraamassani tilanteessa, sitä vähän kuin kerää palapelin palasia saavista, jonne on kaadettu 10 eri 1000 palan palapelin palaset.

Tapa, josta itseni on pitänyt pikkuhiljaa koittaa opetella pois on muihin työnteossa luottaminen. Olen ehkä hieman sellainen, että mielellään tekisin kaiken itse mutta niinhän asia ei vain onnistu. Ei onnistunut Exitin tarinoissakaan, aina kun kuvioihin tulee mukaan joku ulkopuolinen, asiaa tunteva henkilö niin firma lähtee vielä parempaan nousuun. Toisten neuvot ja osaaminen, erityisesti tuki, on aika korvaamatonta. Myös yrityksien aloitusvaiheessa tuen ja tsempin saaminen on äärimäisen kallisarvoista.

Tiimiakatemialla olemme paljon kohdanneet sitä aloittamisen pelkoa. Ainakaan toistaiseksi siihen ei ole löytynyt muuta lääkettä kuin riskin ottaminen ja töihin rupeaminen, pelon yli meneminen. Ujous on hassu juttu. Tiimiakatemialla moni tyyppi muuttuu valtavasti, ujosta avarammaksi. Mikä se ratkaiseva tekijä sitten on siihen, että uskaltaa enemmän? Positiiviset kokemukset ainakin. Olen jutellut muutaman kanssa, jotka ovat aika merkittävästi muuttuneet mutta harva osaa itse selittää, mikä on avannut lukkoja olemaan avoimempi.

Tässä läheltä seuraamassani tilanteessa, kun taustalla on perheyritys, on joutunut tuskastelemaan avoimien työhakemusten jne. kanssa, koska ei sellaisia ole ennen joutunut tekemään. Oma työpaikka on ollut teini-iästä asti varma. Koska työpaikka on ollut aina sama on koettu, että työkokemus on aika yksipuolinen mutta kun pakettia lähtee avaamaan, sieltä avautuu mielettömän laaja kirjo osaamista. Taaskin, tämän ymmärtämisen alku vain oli vaikea.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!