Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 11.12.17
Esseen kirjoittaja: Elina Pikkarainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaaralliset ideat tuli syksyn aikana esille useaan kertaan, kun tiimiläiset, jotka olivat lukeneet kirjan, suosittelivat sitä. Kirjan nimessä on mielestäni jotain kiehtovaa, joskin oletin jo siitä kuultujen huhujenkin perusteella, ettei se ole mikään tavallinen idea kirja.

Kirjasta ensimmäinen mieleen jäänyt esimerkki on se, että tuotteesta voi tarkoituksella tehdä huonomman, kuin mihin pystyisi ja siitä voi tulla menestys. On hienoa, että ihmiset pystyvät muokkaamaan omaa ajatteluaan ja ajattelemaan rohkeasti, rikkomaan totuttuja rajoja ja sääntöjä. Kirjoittajan mukaan luovuus parhaimmillaan vaarallista, uhkaavaa, epämiellyttävää ja riitaisaa, jolloin se on mieleenpainuvampaa.

Mietin omia akatemia projektejani, missä olen haastanut luovuuttani menemään rajojen ulkopuolelle ja Menkkafestarit, tuo luomuksistani hirvein, saattaakin olla todella nerokas. Päätin kirjaa lukiessa keksiä jotain todella erikoista tapahtuman markkinointiin ja eilen illalla jaoin tiimilleni ajattelun tuotoksen tyyliin: ”Hei nyt keksin hyvän ja härskin uuden markkinointi idean! Kuunnelkaas tätä, mennään liimaamaan Jyväskylän keskustaan pikkuhousunsuojia, jotka on sotkettu tekoverellä ja laitetaan viereen juliste, Menkkafestarit 2018.” Ajatushan on kerrassaan kuvottava, kuka nyt haluaisi katsella verellä sotkettuja pikkuhousunsuojia keskellä kaupunkia, johon on tullut asioimaan, ehkä jopa viihtymään. Tämän ajatuksen aion viedä käytäntöön, sillä kirjaa lukiessani tajusin, että koska tapahtuma on jo valmiiksi kovin härski, miksi en laittaisi vielä extra ripausta suolaa markkinointiin, jonka avulla tapahtuma saa näkyvyyttä, tunnettuutta ja pääsee kaikkien huulille. Jos asiasta tulee jonkin sortin kohinaa ja vihapuhetta, niin sekin on hyvä, sillä silloin tiedän asian varmasti olevan tabu ja tapahtuman perimmäinen tarkoitus on murtaa tätä tabua liittyen kuukautisiin.

Opin kirjasta mielipuolisten ideoideni tueksi myös teoriaa. Vaaralliset ideat- kirja ohjaa kyseenalaistamaan muun muassa kaiken, koska se on vaarallisen ajattelun alkukohta, jopa kyseisen kirjan ja kirjoittajan mielipiteet, sekä koko luovuuden. Alf Rehnin teorian mukaan vaarallinen ajattelu käy läpi 5 eri vaihetta, jotka ovat:

 • Matkiminen
 • Laajentaminen
 • Provosoiminen
 • Uudelleen arviointi
 • Vaarallinen ajattelu

Matkiminen on alitajuntaista kopiointia, jota ihmiset eivät tajua tekevänsä, sen avulla yritetään olla luovia ennestään tutulla tavalla, todellisuudessa matkiessa aivot vain laiskottelevat. Laajentamisessa koitetaan välttää matkimista, jolloin mennään improvisoinnin puolelle, vaikka olisikin jo suunnitelma. Laajentaminen ei kuitenkaan myöskään haasta aivotoimintaa juurikaan matkimista enempää, vaan se toimii jo tunnetussa viitekehyksessä. Provosoiminen on ajattelun kyseenalaistamista, se on vaarallisen ajattelun alkukohta, siinä esitetään jotain viitekehykseen sopimatonta. Uudelleen arviointi täytyy tehdä, koska on saattanut ideoinnin aikana pitää asioita itsestään selvyytenä, esimerkiksi sitä ympäristöä, missä toimii. Luovuus vaatii jatkuvaa työskentelyä, ihmisten ei pitäisi tyytyä valmiiseen. Vasta viidennellä tasolla, vaarallisen ajattelun tasolla ideat voivat kohdata todellista vastarintaa ja silloin tiedetään, että on käytetty hyväksi ravistelevaa luovuutta.

Mielestäni eniten ajatuksia herättävä kappale kirjassa oli se, joka keskittyi ajatuksen provosointiin.  Kappale on mehukkain sen vuoksi, koska se keskittyy juuri mukavuus ajattelemisen taitekohtaan, jossa täytyy löytää luovuuden kipupiste, eli se asia, mitä ei haluta kyseenalaistaa. Kipupisteitä ja tabuja voi ja täytyykin tietoisesti kaivaa esiin ja niiden etsiminen onnistuu esimerkiksi miettimällä ensin tärkeimmät arvot ja sen jälkeen työskentelemällä niitä vastaan vastaparien kautta.

Ällötyksen tunne on vaarallista luovuudelle, sillä se synnyttää rajoja ja täten luovuus ei pääse valloilleen. Ihmisten ällöttäminen on kuitenkin provosointia parhaillaan, sillä liikutaan tabun rajalla ja jos vain uskalletaan tehdä jotain ällöttävää, uskalletaan myös rikkoa rajoja ja saada muut ajattelemaan. On myös mahdollista yhdistää kaksi normaalia asiaa ja luoda niistä uusi ällöttävä, erilainen idea. Tällaisten kokeiden tekeminen käytännössä olisi helppoa ja tämä onkin idea, minkä toimivuutta kannattaisi käytännössä testata. Esimerkiksi mielikuvana voisi olla todella ällöttävää tarjoilla Menkkafestareilla verilättyjä, vaikka ne ovat ihan tavallinen ruoka esimerkiksi koulun ruokalassa.

Kirja kannustaa myös riettaaseen ajatteluun, seksuaalisuuteen liittyvät erilaiset ajattelutavat ovat tabuja rikkovia. Ajatusten ei edes aina tarvitse olla kovin pitkälle vietyjä, kun joku jo pahoittaa siitä mielensä. Yhteiskuntaa täytyy mielestäni haastaa enemmän, koska se on hyvin kankeita näkemyksiä täynnä. Täytyy rietastella hieman, jotta yhteiskunnastamme tulee sallivampi, esimerkkinä tähän voisivat olla vaikka pride-kulkueet, kun niitä on alettu järjestää, ne laajenevat joka vuosi ja tuovat yhteiskuntaamme aiemmin piilotellun ja häpeillyn puolen esiin.

Provosointi tuo esiin suuren määrän kritiikkiä, mutta jos ihminen todella haluaa viedä ideaansa eteenpäin, häntä ei pidätä se, mitä toiset ovat mieltä, vaan hän myös ylpeydellä ja uskolla omaan ideaan puskee luomuksensa käytäntöön. Asiakkaalla ei esimerkiksi tarvitse olla valmista tarvetta, vaan idean ollessa tarpeeksi hyvä se myy itseään myös niille, jotka eivät tuotetta tai palvelua ajatelleet tarvitsevansa. On tärkeää erottua joukosta ja jopa luoda skandaali. Kirja antaa 7+1 neuvoa, joiden avulla voi erottumista ja skandaalia toteuttaa:

 1. Lakkaa häpeämästä
 2. Tutki, mikä toimii
 3. Joskus täytyy vaihtaa kontekstia
 4. Ellei yhden asian kopioiminen riitä, kopioi kaksi
 5. Pienillä muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia
 6. Ihmiset pitävät siitä, mitä he jo osaavat
 7. Ota oppia jokaisesta kopiosta
 8. Ota oppia jokaisesta kopiosta

Toivon, että tulevaisuudessa eteen tulevissa ideointi mahdollisuuksissa uskaltaisin haastaa itseni todellakin ajattelemaan vaarallisesti. Aion myös jakaa tämän kirjan oppeja tiimille, jotta meistä voisi kehittyä innovatiivisempi ja kekseliäämpi, sekä röyhkeämpi, ällöttävämpi ja härskimpi tiimi. Täytyy nimittäin muistaa, että yksilönä ei kukaan ole kovin tärkeä ja luovuus vaatii useampia ihmisiä, jotta se voi kukoistaa kunnolla.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!