Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vähemmällä enemmän

Kirjoitettu 13.01.20
Esseen kirjoittaja: Sampsa Hakakoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: Essentialism
Kirjan kirjoittaja: Greg McKeown
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Less but better.”

Kaikki tekeminen ei ole saman arvoista. Jokaista ”kyllä” kohden joudut sanomaan monta ”ei”. Ole siis tarkka, mille sanot ”kyllä”.

Greg McKeown kirja Essentialism lähtee periaatteesta, että maailmasta on enemmän ideoita, kuin on resursseja niitä toteuttaa. Kaikki ideat eivät myöskään ole saman arvoisia. Jos siis haluat saada mahdollisimman paljon elämästä, täytyy sinun löytää ne oikeat asiat, jotka tuottavat eniten arvoa sinulle ja karsia kaikki muu. Löytää loputtomasta melusta sen, millä on oikeasti merkitystä.

Kirjan teemaa soveltaen, valitsin kirjasta 4 oleellisinta ohjetta, joista koen saavani eniten arvoa ja jotka koen pystyväni oikeasti viemään käytäntöön.

 

Sääntö #1: Totta helvetissä tai ei

“The reality is, saying ’yes’ to any opportunity by definition requires saying ’no’ to several others.”

Tämä sääntö on hyvin yksinkertainen. Sano kaikkeen ”ei”, mikä ei mielestäsi ole asteikolla 1-10, joko 9 tai 10 arvoinen. Tämä voi tarkoittaa mahdollista kauppaa, rekrytoitavaa työntekijää tai vaikka vaatetta, jota olit ostamassa.

Kaikella on jokin vaihtoehtoiskustannus. Tyytymällä keskinkertaiseen maksaa enemmän pitkällä aikavälillä, kuin käyttämällä enemmän vaivaa paremman vaihtoehdon etsimiseen ja hankkimiseen. Samalla vältät jakamasta resurssejasi keskinkertaisiin asioihin, jotka voisit keskittää johonkin hyödyllisempään.

 

Sääntö #2: Puolusta voimavarojasi

On helpompi vetää itsensä loppuun, kuin rajoittaa tekemisensä turvalliselle tasolle. Kuitenkin kaikista tärkein voimavara olet sinä, joten sen suojaaminen on tärkeää. Voi olla, että juuri niitä 20% asioita, jotka tuottavat 80% hyödyn, mutta voit samalla tehdä 80% edestä töitä ja saada 20% tuloksia. Tämä johtuu, mitä suuremmalla todennäköisyydellä siitä, että et ole palautunut tarpeeksi.

Kaikista helpoin tapa rappeuttaa tuota voimavaraa on tinkimällä unesta. Olen itse huomannut tämän nyt tänä syksynä, kun minulla on ollut ongelmia nukkumisen kanssa. Olen huomannut, että sen takia motivaationi on laskenut ja samoin tehokkuuteni. Ajattelu tuntuu välillä hirveän hankalalta, minkä takia olen vältellyt näiden esseiden kirjoittamista.

Olen lukenut juuri pari kirjaa nukkumisesta, joten en tule avaamaan sitä nyt tässä sen enempää, vaan kirjoitan siitä oman esseensä. Sanon vain loppuun, että palautuminen on itsensä johtamisen perusta (sanoi Henna Kautto Yritystehtaalta) ja palautuminen on yhtä kuin nukkuminen (kirjasta ”Nukkumalla menestykseen”).

 

Sääntö #3: Rakenna oikeanlaisia rutiineja yksi kerrallaan

“Routine, in an intelligent man, is a sign of ambition.” —W. H. Auden

Hyvät rutiinit ovat välttämättömiä. Kun toiminnasta tulee tapa, se siirtyy systeemi 1 (alitajunnan) vastuulle ja vapauttaa merkittävästi aivokapasiteettia ja tämän vapautuneen aivokapasiteetin voi ohjata johonkin muuhun. Aivokapasiteetin lisäksi hyvät tavat johtavat hyvään elämään.

Uskon, että menestyneet ihmiset ovat menestyneitä, koska heillä on paljon hyviä tapoja. Koska kun miettii, lähes kaikki, mitä me teemme, ovat tapoja. Miten ajattelemme, miten puhumme, miten kävelemme, mitä syömme, miten nukumme, miten hengitämme, kenen kanssa päivittäin olemme, miten esiinnymme ovat kaikki tapoja.

Hyvät tavat ovat kuin korkoa korolle. Jos yksi tapa parantaa sinua vaikka 1% verran, niin monen hyvän tavan parannus kasvaa eksponentiaalisesti. Oikeastaan mitä useammin toistuva tapa on, sitä voimakkaampi se on korkoa korolle lain mukaisesti. Lisäksi mitä pienempi muutos sen parempi, koska se on helpompi toteuttaa. Suuret elämän muutokset ovat hyvin hankalia, mutta pieni yksinkertaisia muutoksia on helppo toteuttaa, joten ne todennäköisemmin toteutetaan. Tässä hyvä video siitä –> https://www.youtube.com/watch?v=TQMbvJNRpLE

 

Sääntö #4: Älä tee toisten ongelmista omia ongelmiasi

Koska olen tunnollinen ja minussa on perfektionistin vikaa, on minulla ollut tapana rasittaa itseäni muiden ongelmilla. Jos jokin asia on jäänyt tekemättä, alkaa se ärsyttämään minua ja lopulta minulle on kertynyt useampi tällainen ”nakkihomma”. Tämä onkin yleiselläkin tasolla ongelma meidän tiimissämme. Suurin osa hommista kertyy pienelle osaa tyypeistä, koska nämä tyypit ovat tunnollisia ja he välittävät.

Pyrinkin pääsemään tästä tavasta irti, koska mitä todennäköisemmin nuo muiden ongelmat eivät ole se 20%, joka tuottaa 80%. En kuitenkaan tarkoita tällä sitä, että jätän toiset huomiotta ja keskityn vain itseeni. Tämä tarkoittaa sitä, että mietin tarkemmin, mitä tehtäviä otan itselleni.

 

“Essentialism is not about how to get more things done; it’s about how to get the right things done. It doesn’t mean just doing less for the sake of less either. It is about making the wisest possible investment of your time and energy in order to operate at our highest point of contribution by doing only what is essential.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!