Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valonöörit

Kirjoitettu 09.11.19
Esseen kirjoittaja: Elias Litmanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Valonöörit
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valonöörit

Mitäs tästä kirjasta nyt voisi sanoa? En tiennyt koko kirjasta yhtään mitään, ennen kuin Röppäsen Petra vinkkasi minulle, että tämä on hyvä kirja lukea ja löi sen käsiini. Voi olla, että hän yritti vihjata minulle, että jos jonkun kirjan luet, olkoon se tämä. Näin ainakin oletan, mutta se ei ole oleellista. Oleellista on se, mitä sain kirjasta irti ja mitä asioita haluan jakaa kaikille esseepankin lukijoille.

Kirjaa kun pyörittelin ensimmäistä kertaa hyppysissäni, ajattelin että tämähän on juuri kuin minulle luotu kirja, mutta minulla on vain vähän vaikeuksia usein tarttua kirjaan. Sitten älysin, että hei, kirjahan käsittelee motivaatio ja erityisesti sisäistä motivaatiota. Pakko minun jostain on kaivaa motivaatiota ja lukea tämä kirja, että voisin tulevaisuudessa hyötyä Frank Martelan viisaista sanoista.

Syysloma oli juuri tuloillaan ja olin lähdössä perheeni kanssa Italiaan, Toscanaan viikoksi. Tapani mukaan pakkailin kamoja aivan viimetipassa ja jostain käteeni tarttui Valonöörit kirja. Löin sen samantien matkalaukkuuni ja ajattelin, että toivottavasti kerkeän Italiassa sitä lukemaan. Noh, kerkesinhän minä. Otin aivan kuvankin siitä tilanteesta. Mukanani oli paikallisten tuottama punaviini pullo ja muutama hyvä italialainen lager olut ja paljon aikaa perehtyä kirjan sisältöön.

Kirjassa oli monenlaisia erilaisia työkaluja, joita kokeilin ja ne auttoivat minua miettimään ja pohtimaan omia valintojani tässä maailmassa. Miksi olen tullut Tiimiakatemialle? Mitä haluan tehdä Tiimiakatemian jälkeen? Mitä haluan tehdä 10 vuoden päästä? Yksi kuitenkin kirjan opeista kolahti oikein kovaa. Sisäinen motivaatio. Se on asia, joka ajaa meitä aina eteenpäin ja auttaa meitä jokaista ylittämään itsensä. Ilman sisäistä motivaatiota on vaikeaa kokea olevansa onnellinen esimerkiksi omassa työssään, jos ulkoiset motiivit pakottavat sinut aamuisin ylös sängystä ja päivän toimiin. Ulkoisina motiiveina toimii, esimerkiksi autot, raha, veneet ja vaikkapa kuuluisuus. Martelan mukaan nämä toimivat äärimmäisen huonoina motivaattoreina. Psykologit Richard Ryan ja Tim Kasser määrittelevät tällaiset motivaattorit jopa haitallisina ihmisen hyvinvoinnille.

Itse tällä hetkellä olen tilanteessa, missä en tiedä mikä minua motivoi. Onko se tiimini, ajatus menestyksekkäästä tulevaisuudesta Akatemian jälkeen vai kenties juuri nuo ulkoiset motiivit. Tämän ongelman kanssa olen kamppaillut jo viime syksystä. Välillä koen oloni erittäin motivoituneeksi ja taas toisinaan, mikään ei innosta ja vaikea tarttua tuumasta toimeen. Olen havainnut, että minun on helppo olla motivoitunut, kun on paljon projekteja tehtävänä, haluan suoriutua tehtävistäni mahdollisimman hyvin ja se toimii ulkoisena motivaattorina, mutta ei sisäisenä. Eli olenko ollut vielä kertaakaan oikeasti sisäisesti motivoitunut akatemian aikana? En tiedä. Mutta valonpilkahduksiakin on näköpiirissä minun sisäisen motivaation ongelmiini! Olen löytänyt uuden projektin, jota olen lähtenyt edistämään aivan uudella tarmolla ja innokkuudella. Sisäisenä motivaationa toimii tässä tapauksessa jonkin oman luominen tyhjästä ja ehkäpä jopa itsensä toteuttaminen jossain määrin. Tämän asian sisäistettyäni on ollut helppo tarttua tuumasta toimeen, kun on löytänyt mahdollisesti jotain, joka kehittää minua omalla akatemian urallani. Onhan tässä mahdollisuutena, että mennään perse edelle puuhun, mutta ainakaan hommat ei tule leviämään motivaation puutteeseen.

Näiden asioiden oivaltamisessa suurena apuna oli erityisesti Martelan luomat työkalut, joita kirjassa oli useita ja paljon erilaisia. Voi olla, että myös Italian maaseudulla ja pullolla viiniä sain omat ajatukset oikeasti kunnolla liikkumaan. Mutta kirja kyllä kannattaa lukea, vaikka ei Italiaan asti pääsisikään lähtemään. Alkostakin nimittäin saa viiniä, vaikka vaarana onkin, että saattaa joutua hieman kyykistymään. Siihenkin tarvitaan motivaatiota! Nyt sinä, lukija, voit miettiä, että minkälaista motivaatiota siihen tarvitaan. Erityispisteet annan sille lukijalle, joka laskee, kuinka monta kertaa tekstissä esiintyy sanat: ’’sisäinen’’, ’’ulkoinen’’ ja ’’motivaatio’’. Se vasta motivaatiota vaatiikin!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!