Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisas on ihminen, joka oppii toisen tekemistä virheistä

Kirjoitettu 23.04.14
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 2
Kirja: Munkki joka möi ferrarinsa
Kirjan kirjoittaja: Robin Sharma
Kategoriat: 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjassa oleva tarina kaappasi minut matkaansa ja vei läpi Sivanan vuorien, joiden lomassa tajusin oman henkisen kehittämättömyyteni. Olen karttanut henkisen kasvun kirjoja tiedostamattani ja nyt tajusin kuinka oman kehitykseni kannalta olen tarvinnut tällaista ajatonta viisautta avukseni. Pitkään olen kaivannut jotain täysin omaa, jotain sellaista tietoutta, joka kehittää minua ja jonka kehityksen kautta pystyn jakamaan tietämystä ympärilläni oleville. Iso kiitos kirjan lukemisesta kuuluu Heikille, joka niin tästä kirjasta on paasannut kuin Mika Jobsista aikoinaan.

 

Sana onnellisuudesta

 

”Onnen salaisuus on yksinkertainen: ota selville, mitä teet kaikkein mieluiten, ja suuntaa sitten kaikki energiasi sen tekemiseen. Jos katsot maailman onnellisimpia, terveimpiä ja tyytyväisimpiä ihmisiä, huomaat heidän löytäneen elämänsä intohimon ja viettäneen sitten päivänsä sen parissa. Kyseessä on melkein aina kutsumus, jonka kautta on mahdollista palvella muita ihmisiä.”

 

Yllä oleva on suora lainaus Robin Sharman kirjasta, jonka avulla huomasin ne tilanteet, joissa olen kaikkein onnellisimmillani. Onnessa, jossa ajantaju kajoaa, väsymyksellä ei ole väliä ja et millään malttaisi lopettaa. Minulle tuo ilmiö tapahtui viimeksi Katinkullassa, pelatessani tennistä. Intohimoni peliin, pallon tarkkailuun ja vastustajan maahan lyömiseen on tällä hetkellä käsittämätön. Muistan viimeksi olleeni näin innoissani, kun ratsastin nuorempana. Hevosen selässä aika katosi ja maailma tuntui pysähtyneen. Siitä on jo monta vuotta, ja nyt pääsin taas nauttimaan tuosta tunteesta.

 

Olen kaivannut ja tarvinnut tuota tunnetta tietämättäni kauan. Olen vaikuttanut Tiimiakatemiallakin luultavasti passiiviselta, koska en ole saanut kokea intohimoa mihinkään asiaan pitkään aikaan. Se, kuinka vieressä näet ihmisten tuntevan tuota paloa johonkin on raskauttavaa. Omassa mielessä rupeaa liikkumaan pelottava ajatus, että eikö minulla ole tuollaista kykyä, mikä muilta tuntuu löytyvän. Onneksi sain selätettyä tuon ajatuksen. Tuon voiman lähteen avulla oloni on tuntunut energisemmältä kuin pitkään aikaan.

 

Nyt näenkin tärkeänä, että ylläpidän tätä energiatasoa pelaamalla arkisin useammin ja hakeutumalla paikkoihin, joissa pääsen urheilun tuomaan energiaan käsiksi. Kävimme tänään opinnäytetyöhön liittyen asiakaskäynnillä Peurungassa ja toivon todella, että pääsemme heidän kanssaan yhteisymmärrykseen. Ainut heikkous asiassa on rahapolitiikka, uskon, että saamme sen selätettyä. Mikään ei olisi mahtavampaa, kun päästä työskentelemään yrityksessä, joka toimii hyvinvointialalla ja jossa on mailojen mäiskettä mahdollista päästä kuulemaan työpäivän lomassa. Haluan myös jakaa liikunnan riemua muille ja toteuttaa omaa Fyysisyyden rituaalia, jonka mukaan ihminen joka huolehtii kehostaan, huolehtii myös mielestään.

 

Hetkittäin olo on tuntunut epätoivoiselta, kun monella muulla tiimissä on tuntunut pyyhkivän todella nousujohteisesti ja itse on taas joutunut painimaan kunnolla. Nyt fiilis on aivan erilainen ja kykenen taas ajattelemaan, että siinä ei ole mitään jaloa pyrkiä olemaan muita parempi, vaan, että todellista jaloutta on olla entistä itseään parempi. ”Jokainen sekunti, jonka käytät toisten ihmisten unelmien pohtimiseen on poissa omiltasi.”

 

 

Ajatustesi laatu  määrittää elämäsi laadun

 

Kirja kertoo, että jokainen asia luodaan aina kahdesti: ensin mielessä ja sen jälkeen vasta todellisuudessa. Kun omia ajatuksia saa harjoitettua valikoiduksi ja mielekkäämmiksi, rupeavat ne magneetin tavoin keräämään samankaltaisia ajatuksia ympärilleen. Vahva ja kurinalainen mieli pystyy ihmeisiin, onneksi tämän taidon pystyy meistä jokainen harjoittelemalla oppimaan.

 

Pelottavinta mitä ajatuksista kirjasta opin oli se, että niitä liikkuu päässämme keskimäärin 60 000 kappaletta päivässä ja jokainen niistä on siellä yksitellen. Pelottava osuus ei ollut äskeinen lausahdus vaan se, että noista 60 000 ajatuksesta 95% ovat ajatuksia joita olemme ajatelleet jo aiemmin. Tuo jos mikä minusta on pelottava ajatus. Jos ajattelet menneitä ja ajatukset toimivat kuin magneetit, kuinka ihmeessä voit ikinä kehittyä ja kulkea kohti tulevaisuutta? Et mitenkään, kirja sanoo. Päivän päätteeksi meidän tulisikin kirjoittaa paperille ajatuksemme ja käydä ne lävitse, mitkä niistä olivat myönteisiä ja sen jälkeen kehittää ajatuksiamme kohti tulevaisuutta.

 

Mielen harjoittamiseen liittyviä harjoituksia kirjassa oli useita, joista omaksuin teorian nimeltä Järven salaisuus. Tässä harjoituksessa ihmisen tulee nähdä unelmien tapahtuvan mielessään. Aivan kuin katsoisi tyyntä järven pintaa, josta heijastuvat omat unelmat totena. Niin kuin Einsteinkin on sanonut: ”Mielikuvitus on tietoa tärkeämpää.” Nyt kun unelmat ovat nähty totena mielessä, tulee ne sen jälkeen luoda todellisuuteen. Itselle tulee myös puhua myönteisiä asioita, koska ei ole väliä mitä muut sanovat itsestäsi, vaan se mitä itse sanot itsellesi. Tämän toteuttamiseen erilaiset mantrat ovat loistavia.

 

Todellisuuden luominen

 

Tavoitteen saavuttamisen viisi askelta kulkevat näin:

 

1. Luo selkeä mielikuva halutusta lopputuloksesta ja kirjoita tavoite ylös.

* Käytä jotain metodia kuten Järven salaisuutta, jossa kuvittelet unelmasi toteutuvan kirkkaana.

* Kirjoita tavoite ylös, koska silloin se on se yksi ajatus, ja muut 59 999 ajatusta jäävät sen varjoon. (Tähän voit käyttää Unelmien vihkoa, josta kerron myöhemmin lisää.)

 

2. Luo myönteinen tapa luoda painetta tavoitteen saavuttamiseksi

* Tämä siksi, jotta innostuksesi säilyy yllä.

* Useimmiten tämä voi olla esimerkiksi tavoitteen julkistaminen muille.

 

3. Tee tavoitteelle aikataulu (ehdoton sääntö)

* Aikataulu on omaa itseäsi varten, että voit seurata missä olet menossa.

* Jos tavoite on kuin majakka, joka ohjaa toimintaasi, niin tavoitteen aikataulu on kuin majakan valo minkä kirkkaudesta pystyt erottamaan etäisyytesi.

 

4. Toista tavoitteen toteutumista vaativia asioita 21 päivää

* Et tule pääsemään vanhoista tavoistasi eroon täysin koskaan, mutta sinun täytyy korvata ne uusilla tavoilla. Tupakka tikkariin tms.

 

5. Nauti siitä mitä teet

* Pyhimyksille nauruton tai rakkaudeton päivä merkitsee elämätöntä päivää.

* Tiedät olevasi menossa kohti sinulle oikeaa tavoitetta tai tarkoitusta, kun sinulla on hauskaa edetessäsi polulla.

 

Tavoitteiden asettamisen ja niiden toteuttamisen tulee tukea sitä, että koet intohimoa elämään!

 

Unelmien vihko

 

Tämä vihko on asia, jonka haluan itselleni tehdä. Unelmien vihko on vihko, joka sisältää omia toiveita, unelmia ja tavoitteita. Nämä asiat ovat jaoteltu kappaleisiin, joiden otsikoita voivat olla esimerkiksi fyysiset saavutukset, sosiaalinen elämä, henkinen kasvu, taloudellinen kasvu ja ihmissuhteet.

 

Vihkon täyttämisessä saa käyttää mielikuvitusta, sinne voi joko kirjoittaa tai liimata kuvia haluamista asioista. Tärkeintä on, että vihko tulee käyttöön ja sitä ei pelkästään täytä, vaan myös selailee päivittäin muutaman viikon ajan. Mieli toimii kuin magneetti ja rupeat väistämättä tekemään asioita kohti tavoitteitasi.

 

Esittelin viiden askeleen teorian tavoitteeseen pääsemiseen ja siksi sovellankin sitä tähän ensimmäiseen tavoitteeseeni, nimittäin oman Unelmien vihkon tekemiseen:

 

1. Näen mielessäni, että oma vihkoni tulee olemaan päältä siisti, mutta sisältä kuin sateenkaari. Paljon eriväreillä ja yliviivaustusseilla tehtyä merkintöjä. Joitakin aikataulujen raapustuksia ja jokunen kuva. Siellä lukee tavoitteita muun muassa tennikseen, painoon, ystävyyssuhteisiin, talouteen (sijoittamiseen), rakkauteen ja henkiseen kasvuun liittyen. Vihkoa säilytän kotona, keittiössä, jotta sen on aina helposti saatavilla. Kirjoitan päivällä tulleet ajatukset ylös puhelimeen ja kotiin päästyä merkkaan vihkooni.

 

2. Esittelen vihkon Henkalle ja otan pikku naureskelun vastaan! Henkka on hyvä persiille potkija ja hänelle jos kenelle vihko kannattaa esitellä. Sen jälkeen tavoitteista rupeaa kuulemaan ja alvariinsa.

 

3. Vihkon täytyy olla valmis tämän viikon sunnuntaihin mennessä. Sen jälkeen selailen sitä joka päivä, aamuisin, muutaman minuutin ajan.

 

4. Näin alkutuimaan selaan ja täytän vihkoa 21 päivää putkeen, mikä myös tarkoittaa sitä, että se näköjään kulkee Unkarissakin mukana. KÄÄK!

 

5. Nauran ja iloitsen vihkoni kanssa, kun huomaan edenneeni kohti tavoitteitani. En tee ylitsepääsemättömiä tavoitteita vaan sellaisia, jotka tukevat päivittäin pientä kehittymistäni. Ostan muutaman uuden tussin ja näppäränkokoisen liimapuikon sekä kauniin vihkon, jotta se täyttäminen on mahdollisimman vaivatonta.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!