Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 23.05.18
Esseen kirjoittaja: Aleksi Iittainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencione
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjassa käydään läpi johtoryhmän toimintaa tiiminä tarinan muodossa, joka on erittäin tervetullutta vaihtelua perinteisiin teoriaopuksiin. Mielenkiinto pysyy hyvin mukana ja kirja tempaisee mukaansa saaden minut kysymään: Mitä tapahtuu seuraavaksi?! Mikseivät kaikki kirjat voi olla näin kirjoitettuja?

Tiimimme taistelee jatkuvasti viittä toimintahäiriötä vastaan. Ne ovat vahvasti linkittyneet keskenään ja perustusten tulee olla kunnossa ennen kuin voidaan todella työstää seuraavaa häiriötä. Olemme käyneet pohjalla ja taistelleet tiemme takaisin valetiimivaiheen syövereistä. Tiimimme on tällä hetkellä enemmän tiimi kuin koskaan ennen, tiedämme mitä toiset tekevät ja olemme kiinnostuneita heidän tekemisistään. Silti jatkuvasti huomaan kehittämisen kohteita tiimityöskentelyssämme, eli tiimimme ei missään nimessä ole valmis, vaan vielä on matkaa kasvussamme huipputiimiksi.

Ensimmäinen toimintahäiriö on luottamus.
Luottamus on kaiken tiimitoimintamme perustus, sen kautta tiimi menestyy tai kaatuu. Mikäli luottamus puuttuu, ilmenee tämä usein siinä, että tiimiläiset eivät uskalla puhua toisilleen aroista asioista, jonka takia he eivät täysin ymmärrä toisiaan. Luottamuksen kautta tiimiläisistä tulee läheisempiä. On pystyttävä kertomaan ja paljastamaan oma riittämättömyys ja haavoittuvuus.
Meidän tiimissämme sanoisin, että luottamus on tällä hetkellä n. 85% tasolla. Olemme reeneissä huomattavasti avoimempia kuin ennen ja niistä onkin tullut hyvä paikka purkaa omia huolia ja murheita jopa täysin työhön liittymättömissä asioissa. Nämä auttavat ymmärtämään yksilöiden työtehon äkillisiä laskuja ja muutoksia yksilön käytöksessä.
Miten tämä kytkeytyy seuraavaan toimintahäiriöön? Ilman luottamusta tiimin sisällä ei ole rohkeutta käsitellä vaikeita asioita, eli konflikteja.

Tästä pääsemmekin seuraavaan häiriöön, eli konfliktien pelkoon.
Konfliktien pelko ilmenee tiimissä vaikeiden asioiden esiin tuomisen välttelemisenä. Vaikeita asioita ei osata käsitellä ja usein niiden tullessa esiin ne lakaistaan nopeasti maton alle. Useimmiten konflikti on erinomainen tapa saada aikaan ratkaisuja nopeasti avoimen keskustelun kautta. Konfliktissa on tärkeää muistaa, että siinä kamppailevat asiat, eivät ihmiset. Luottamuksen ollessa kunnossa tiimi pystyy ajautumaan kehittävään konfliktiin, jossa vastakkaiset mielipiteet taistelevat ja kuitenkin päätyä nopeasti yhteisymmärryksessä lopputulokseen, joka usein tyydyttää kaikkia osapuolia.
Tiimissäni konflikteja on käsitelty monilla eri tavoilla vuosien saatossa. En kyllä edes muista, milloin viimeksi olemme olleet kunnon konfliktissa. Ehkä noin kuukausi sitten reeneissä väittelimme jonkun aikaa erään tavoitteemme perimmäisestä tarkoituksesta, jonka johdosta päädyimme asian osalta kompromissiin.
Miten tämä kytkeytyy seuraavaan häiriöön? Konfliktien pelko aiheuttaa tiimin sisällä tunteen, että jokaista ei haluta kuulla ja ymmärtää. Tästä aiheutuu sitoutumisen puutetta.

Kolmas toimintahäiriö: Sitoutumisen puute
Sitoutumisen puutteessa on pohjimmiltaan kyse arvostuksen ja kuulluksi tulemisen puutteesta. Kun ihmiset eivät saa sanoa mietteitänsä tavoitteesta, on heidät vaikea saada sitoutettua siihen. Tähän liittyy vahvasti myös tulkinnanvaraisuus, joka mielestäni ilmenee ainakin asetettujen tavoitteiden selkeydessä. Ymmärtääkö jokainen tiimiläinen todella mistä tässä tavoitteessa on kyse ja ovatko he saaneet sanoa sanottavansa tavoitteen tiimoilta?
Tiimissämme on ajoittain ollut haasteita yhteisissä tavoitteissa ja niihin sitoutumisessa, mutta viimeisen puolen vuoden aikana on tässäkin nähty huomattavaa parannusta. Ymmärrämme ja arvostamme mielestäni toisiamme enemmän kuin koskaan ennen ja toivon tämän trendin vain jatkuvan. Todella sääli, että akatemiaa on jäljellä puoli vuotta, sillä olemme mielestäni juuri pääsemässä kunnolla vauhtiin.
Miten tämä kytkeytyy seuraavaan häiriöön? Sitoutumisen puutteen johdosta on helppoa alkaa väistelemään vastuuta, sillä tavoitteita ei tarvitse tavoittaa ja niiden etenemistä ei juuri seurata.

Neljäs toimintahäiriö: Vastuun välttely
Tähän häiriöön liittyy vahvasti mielestäni valetiimivaiheen ominaisuudet. Näyttää, että kaikilla on hirveä kiire jatkuvasti, mutta mitään konkreettista ei tapahdu. Kaikkien tiimissä pitää pystyä vaatimaan toiselta tiimiläiseltä koska vain. Tämä ei tarkoita, etteikö toisiin luotettaisi, vaan tässä on kyse yhteisestä tehokkuuden ja vastuun kantamisesta.
Miten tämä kytkeytyy seuraavaan häiriöön? Vastuun välttelyn kautta tiimissä alkaa vallita käsitys, että heidän tekemisensä ei ole tärkeää, joka johtaa samalla myös tulosten huomiotta jättämiseen.

Viides toimintahäiriö: Tulosten huomioimatta jättäminen
Tämä häiriö on pohjimmiltaan yksilöiden huomionhakuisuutta tiimin edun edellä. Tällöin yksilö keskittyy enemmän omaan tulokseensa, eikä välitä, vaikka tiimi tekisikin tappiota, kunhan oma osuus sujuu hyvin.
Tiimissämme on ollut tällaisia yksilöitä ja tällä hetkellä elämme heistä vapaata aikaa ja homma sujuu paremmin kuin koskaan ennen. Haasteena tiimillämme on yhä tulosten huomiotta jättämisessä se, että onnistumisia ei juuri huomioida, eikä kiitosta juurikaan jaeta hyvästä pyyteettömästä työstä. Tämä ymmärrettävästi aiheuttaa turhautumista ja pientä eripuraa. Onkin mielenkiintoista, kuinka vaikea sitä kiitosta on muistaa sanoa tilanteen ollessa päällä. Usein tulee jälkeenpäin ajateltua ”miksen kiittänyt häntä hyvästä työstä?”. Tässä on selvä kehityskohde itselleni, jota Mari onkin tiimissämme yrittänyt ajaa eteenpäin viime aikoina! Kiitos Marille tärkeän asian edistämisestä.

Tämä kirja oli aivan mahtavaa luettavaa ja se sai koko ajan miettimään omaa tiimiä ja vertaamaan tapahtumia omiin vastaaviimme. Olisinpa lukenut tämän kirjan hieman aiemmin, sillä tällä hetkellä tuntuu, että olemme oppineet ja selvittäneet monet näistä haasteita omillamme turhan hankalasti, kun täältä olisi löytynyt hyviä vastauksia moniin kysymyksiimme. Olen hyvin tyytyväinen tiimimme tämän hetken tilanteeseen tiiminä ja toivon nyt pikaista piikkiä tuloksellisen tekemisen saralla!
#GlobisOnNousussa

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!