Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 28.08.19
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

 

Viime keväänä sovimme tiimin kanssa, että jokainen hoitaisi kesän aikana itselleen 10 uutta kirjapistettä. Mukaan oli sovittu tietyt pakolliset kirjat, jotka kaikkien täytyisi lukea. Patrick Lencionin teos oli yksi niistä. Kirjan sisältö on Tempolle tällä hetkellä todella ajankohtaista, sillä uusi lukuvuosi on juuri käynnistymässä ja olemme nyt virallisesti siirtyneet Piippukadulle.

 

  1. Luottamuspula

 

Tiimin sisäinen luottamus on kaiken A ja O. Ilman yhteistä luottamusta, ei tiimi tule pääsemään kovin pitkälle. Tiimin jäsenten on pystyttävä olemaan toisilleen täysin avoimia, haavoittuvaisia ja pystyttävä jakamaan omat heikkoudet. Yhteinen luotto tiimikavereihin ei kuitenkaan tapahdu yhdessä illassa, vaan se vaatii jokaisen henkilökohtaista panostusta. On opittava tuntemaan tiimin jäsenet, ja se vaatii paljon yhteistä aikaa. Uskon, että Tempossa olemme saaneet jo vahvan pohjan luottamukselle. Olemme ehtineet puolen vuoden sisään tehdä paljon yhdessä, mm. mökkiviikonloput, saunaillat ja akatemian sisäiset juhlat ovat lähentäneet tiimiämme huomattavasti. Tämän hetken suurin tekijä on aivan ehdottomasti ollut kevään Learning Circus Romaniaan. Kolme viikkoa kahden peltipurkin (asuntoauton) sisällä tekee kummia yhteishengelle.

Meillä on käynyt todella hyvä tuuri, että olemme saaneet näinkin hyvän porukan kasaan. Opittavaa on silti paljon edessä, mutta uskon että olemme hyvällä mallilla jo tässä vaiheessa.

 

  1. Konfliktien pelko

 

Konfliktien pelko on sivutuote luottamuspulalle. Emme pysty keskustelemaan täysin avoimesti, jos emme luota toisiimme. Tämä johtaa siihen, että ihmiset vain myötäilevät jotakin mielipidettä, vaikka heillä voisi olla jotakin rakentavaa sanottavaa asiaan. Jos emme luota toisiimme, emme voi keskustella avoimesti ja rakentavasti. Varsinkin eriävien mielipiteiden esiin tuominen on mahdotonta, jos pelkää konflikteja. Tempossa olemme saaneet rakentaviakin keskusteluja aikaiseksi ja olemme onnistuneet välttämään suurimmat konfliktit ja kompastuskivet. Tässä on tosin meilläkin vielä paljon petrausvaraa. Luottamuksen kehittyessä pääsemme varmastikin syvempiin keskusteluihin ja parempiin tuloksiin.

 

  1. Sitoutumisen puute

 

Tiimiläisten on vaikea sitoutua päätökseen, jos heistä tuntuu, että he eivät ole olleet mukana päätöksen teossa. Tämä juontaa juurensa takaisin edelliseen toimintahäiriöön, konfliktien pelkoon. Tiimin keskusteluissa usein päästään johonkin lopputulokseen, ja oletetaan, että se on kaikille OK. On vaikea sanoa, jos joku onkin eri mieltä ja vain myötäilee muita, sillä ei välttämättä kehtaa sanoa rehellistä mielipidettään. Tämä ajaa ihmiset siihen, etteivät he sitoudu päätökseen, sillä he ovat olleet koko ajan päätöstä vastaan. Tiimissämme on muutamia henkilöitä, jotka ovat aina olleet valmiita sanomaan oman näkemyksensä. Ajattelen olevani yksi näistä henkilöistä. Meidän tulisi haastaa muitakin tiimiläisiä kertomaan rohkeasti omat näkemyksensä.

 

  1. Vastuun välttely

 

Kun ihmiset eivät sitoudu tiimiin ja sen tavoitteisiin, ilmenee vastuun välttelyä. Tiimiläisten on pystyttävä vaatimaan toisiltaan tuloksia ja on pystyttävä myös huomauttamaan, jos tiimin jäsen ei pääse yhteisiin tavoitteisiin. Hyviä esimerkkejä ovat kirjapisteet ja asiakaskäynnit. Tämä on varmasti yksi suurimmista ongelmista, joita tulemme kohtaamaan tulevan syksyn aikana. Kuinka saamme kaikki tiimiläiset sitoutumaan ja ottamaan vastuun omista kirjapisteistään ja asiakaskäynneistään. Uusi sprinttimalli mahdollistaa pisteiden tarkan seuraamisen ja nähtäväksi jääkin, kuinka onnistumme tavoitteissa.

 

  1. Tulosten huomioitta jättäminen

 

Jos emme huomio esimerkiksi tiimikaverin laahaavia kirjapisteitä, se antaa kuvan, että niitä ei ole pakko kerätä. Meidän on yhdessä huomioitava jokaisen tulokset ja niiden merkitys tiimin kehittymiselle. Tiimin tavoitteet tulee olla henkilökohtaisten tavoitteiden edellä. Jos tiimiläisen tuloksia huomioida, hänen henkilökohtaiset tavoitteet saattavat mennä tiimin edelle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!