Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi Toimintahäiriötä Tiimissä

Kirjoitettu 04.11.19
Esseen kirjoittaja: Aaro Virkkala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi Toimintahäiriötä Tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencion
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Patrick Lencionin Viisi Toimintahäiriötä Tiimissä on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja jokaiselle Tiimiakatemialaiselle. Kirja käsittelee nimensä mukaisesti viisi kappaletta erilaisia toimintahäiriöitä joita missä tahansa tiimissä voi esiintyä ja yleensä esiintyykin. Jokainen häiriö myös ns. johtaa seuraavaan. Käsittelen tässä esseessä kaikki viisi häiriötä, ja pyrin reflektoimaan niitä meidän tiimiyritykseemme Projektitoimisto Tempoon. Kävimme kyseisen kirjan eräissä syksyn alun treeneissä läpi, joka saattaa heijastua vastauksiini.

 

Luottamuspula

 

Jos tiimin jäsenet eivät luota toisiinsa, onko kyseessä oikeastaan edes tiimi vaiko porukka ihmisiä jotka nyt sattuvat tekemään jotain yhdessä? Toimivan tiimin elinehto on jäsenten keskinäinen luottamus, ja se että omat virheet ja heikkoudet pystytään myöntämään ja avaamaan toisten nähtäville. Se edistää sekä henkilökohtaista kasvua että tiimin kasvua, ja yhdessä heikkoja kohtia pystytään mahdollisesti vahvistamaan ja ymmärtämään niiden syitä paremmin. Tärkeää on myös se, että uskaltaa puhua suoraan ja tuoda omat mielipiteensä esille.

 

Mielestäni Tempolla menee melko hyvin tässä, monet ovat jakaneet henkilökohtaisiakin asioita ja tuoneet tunteitaan ja mielipiteitään avoimesti esille. Itsekin olen pääsemässä ns. kelkkaan mukaan tämän syksyn aikana tapahtuneen aktivoitumiseni myötä, ja alan päästä pisteeseen missä uskallan jo olla oma itseni tiimin kanssa. Tässä meni mahdollisesti hieman pitempään kuin muilla, sillä selkeästi iso osa tiimin luottamuksesta syntyi LC- reissulla, jolle en itse päässyt osallistumaan.

 

Konfliktien välttely

 

En tiedä kaipaako tämä häiriö sen suurempaa selittelyä; konfliktien välttely lienee osa jokaista tuoretta tiimiä tai mitä tahansa ihmissuhdetta. Tempossa kyseinen häiriö oli aiemmin melko vahvasti läsnä, ja saattaa olla jossain määrin edelleen, mutta veikkaan että suurin osa meistä on jo oppinut että tämä aiheuttaa patoutumia ja estää tiimin etenemistä ja kasvua. Suoraan puhuminen, ja ns. kissan pöydälle tuominen on selkeästi lisääntynyt kuluneen syksyn aikana.

 

Sitoutumisen puute

 

Sitoutumattomuus, ah, tuo itselleni niin ikuinen ongelma. Asioita tupataan ylianalysoimaan ja päätöksentekoa lykkäämään, ja mahdollisen konfliktinpelon takia mielipiteitä ei kerrota suoraan. Lopulta syntyy päätös johon puolet tiimistä on sitoutunut vain näennäisesti, ja alkaa empiminen ja jossittelu. Tämä ongelma on vahvasti läsnä Tempon arjessa (koskee vahvasti myös itseäni, en syytä ketään) ja se ilmenee minun mielestäni nimenomaan heittäytymisen puutteena ja siinä, ettei projekteihin uskalleta sitoutua epäonnistumisen pelossa. Omassa elämässäni tämä ilmenee siten, että lykkään asioiden lukottamista ja pyrin pitämään kalenterin tyhjänä ja säilyttämään ”vapauteni”. Tavallaan ihan hyvä ajatus, mutta käytännössä aiheuttaa työtahdin kuihtumista sekä estää uusien asioiden kokeilun. Kissa on kuitenkin nostettu pöydälle, ja tässäkin asiassa varmasti tullaan menemään paljon eteenpäin, niin tiiminä kuin yksilöinäkin.

 

Vastuun välttely

 

Vastuun välttely on jatkumoa sitoutumisen puutteelle. Kun ollaan tehty päätös johon ei olla kunnolla sitouduttu, ei siitä haluta ottaa vastuuta ja näinollen vastuu valahtaa ns. ahkeramman tiimiläisen harteille. Vallitsevan ilmapiirin pitäisi tiimissä olla sellainen, että hommat hoidetaan ja jos ei hoideta niin selvitetään mistä ongelma johtuu. Jos aiemmat kohdat ovat kunnossa, voidaan olettaa että tiimiläisten motivaatio ja sitoutumistaso on korkea jolloin vastuutakaan tuskin vältellään. Tempossa on jonkin verran vastuun välttelyä, mutta sitä selkeästi myös ennaltaehkäistään kyselemällä miksi hommat seisovat tai miten hommat etenevät. Itse koin jonkinlaisen heräämisen ennen kontaktivapaata ja tajusin että en ole ottanut vastuuta lähes ollenkaan. Työskentelen asian korjaamiseksi aktiivisesti.

 

Tulosten sivuuttaminen

 

Vaikka tiimistä puhummekin, ei kyseessä kuitenkaan ole mikään yhtenäinen organismi, vaan joukko yksilöitä joilla on omia tarpeita ja tavoitteita. Tiimiläisten pitäisi tästä syystä olla toinen toisilleen tilivelvollisia eikä sivuuttaa tiimin yhteisiä tuloksia. Mielestäni kaikille pitäisi saada juurrutettua päähän se ajatus että tiimin kanssa työskentely moninkertaistaa omat resurssit ja mahdollistaa isompien asioiden aikaansaamisen; kun autat tiimiä niin autat itseäsi. Kuten joku sanoi viime treeneissämme, yksin työskennellessäsi sinulla on käytössä oma pääomasi (ja tietopääomasi) mutta yhdessä teillä on käytössänne kolmentoista ihmisen pääomat ja tietopääomat! Ei siis kannata sivuuttaa tiimin tuloksia ja keskittyä pelkästään henkilökohtaisiin tavoitteisiin, vaan nähdä tiimi oppimisen ja kehittymisen boostaajana ja parempien tulosten mahdollistajana.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!