Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 26.12.18
Esseen kirjoittaja: Anne Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Aki Hintsa Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aki Hintsa Voittamisen anatomia oli mielenkiintoinen kirja, mutta toisaalta hyvin ristiriitainen. Kuvaus urheilulääkäri Aki Hintsan alku-uran vuosista Etiopiassa olivat kiinnostavaa luettavaa ja tuntui melkein kuin itse olisi ollut paikalla seuraamassa paikallista elämää. Ristiriitaisen kirjasta (ja Hintsan urasta) tekikin juuri alun ja lopun erilaisuus. Hintsalla oli voimakas kutsumus auttaa ihmisiä ja itsestäni tuntui tietyllä (ehkä kyyniselläkin) tapaa koomiselta, että uransa alussa Hintsa auttoi kaikista köyhimpiä ihmisiä ja lopussa kaikista rikkaimpia. Tietysti hän teki koko uransa ajan tärkeää tutkimustyötä ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, mutta silti loikka täysin erilaisesta maailmasta toiseen tuntui yllättävältä. Lähetystyö ja lääkärinä toimiminen levottomissa valtioissa ei varmasti ole kenenkään elämäntyö, mutta silti formulakuskien henkilääkärin toimi tuntuu aikamoisen turhanpäiväiseltä pestiltä noin eettiseltä kannalta ajateltuna. Vähäosaisten auttamisen jälkeen toimenkuva oli kärjistäen rikkaiden lasten auttaminen pärjäämään mahdollisimman hyvin päättömässä harrastuksessaan. Oma mielipiteeni on, että selviäisimme vallan hyvin ilman koko lajia. Vaikka Hintsa olikin erikoistunut upporikkaiden moottoriurheilijoiden ja yrityspamppujen hoivaamiseen, välittyi hänestä hyvin inhimillinen ja hyväsydäminen kuva. Suitsutus meni välillä jopa hieman yli ja ainakin itselleni tuli fiilis, että kyseessä oli aikamoinen yli-ihminen. Kirjan loppu oli traaginen, sillä 2014 Hintsa päätti varata aikaa enemmän itselleen ja alkaa elämään ”hyvää elämää”, jota oli aina asiakkailleenkin määrännyt. Wikipedia kuitenkin kertoi, että tuota elämää kesti enää vuoteen 2016, jolloin Hintsa oli 58 vuotias.

Kirjan pääkohtia olivat Hintsan Etiopiasta alkanut into tutkia urheilumenestykseen vaikuttavia seikkoja ja niiden pohjalta muotoutuneet menestyksen ympyrä ja energiapyramidi. Olin siinä mielessä kirjalle huonoa kohderyhmää, että olen hyvin vähän kiinnostunut urheilusta ja sitäkin vähemmän huippu-urheilusta. En näe mitään järkeä siinä, että pyhittää elämänsä urheilemiselle ja joutuu jatkuvasti kieltäytymään asioista, jotka ainakin itselleni tekevät elämästä elämisen arvoisen. En kannata tietenkään myöskään toista ääripäätä, että vastaa myöntävästi jokaiselle houkutukselle ja syö päivät pitkät suklaata Netflixin äärellä. Kohtuus! Uskon, että juuri siksi etenkin korkean elintason maissa jäädään helposti mitalisijoilta vakavaa sitoutumista ja kuria vaativissa lajeissa. Elämä on ihan hyvää ilman jatkuvaa kilvoitteluakin ja vaihtoehtoisia tapoja hankkia elanto on runsaasti. Totuushan on, että huipulle pääseminen on melkoisen epätodennäköistä ja siinäkin vaiheessa tulot ovat monissa lajeissa sponsoreiden käsissä. Valtioissa, joissa turvaverkko on olematon ja köyhyys suurta, motivaatio kurinalaiseen treenaamiseen on aivan toista luokkaa. Ainakin näin itse näen. Ja vaikka urheilu on ihmisen terveydelle hyvästä, huippu-urheilu harvemmin on. Hyvätuloinen länkkäri siis saattaa pohtia, onko järkeä käyttää parhaita vuosiaan itsensä piiskaamiseen, kun tulot ovat joka tapauksessa epävarmat ja homma voi katketa yhteen loukkaantumiseen.

Viime aikoina on ollut puhe visuaalisista asioista ja sen takia päätin piirtää Hintsan menestyksen ympyrän ja energiapyramidin visuaaliseen muotoon. Tyhjän paperin kammon väistyttyä piirtäminen alkoi sujua suhteellisen kivuttomasti. Kovin suuria ahaa-elämyksiä kumpikaan kuvio ei itselleni tarjonnut. Kaikkien elämänalueiden täytyy olla balanssissa, jotta suksi (tai mikä tahansa väline) luistaa. Hintsan inspiroimana tilasin tosin itselleni Oura-sormuksen, sillä innostuin selvittämään, kuinka itse nukun. Tiimitovereideni puheiden perusteella sormusta on turha odotella saapuvaksi ainakaan puoleen vuoteen, joten unenlaatuani voin vain arvailla siihen asti.

J.K. Itselläni reistaa erityisesti tuo menestyksen ympyrän fyysinen aktiivisuus -osio ja siihen täytyy keksiä jotain asap. Harkitsin jopa kuntosalikorttia, mutta se taitaa alkaa olla kohdallani nähty. Hyötyliikunta on se fiksuin juttu. Nastat fillariin, siitä taidan lähteä liikkeelle!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!