Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 04.03.19
Esseen kirjoittaja: Olavi Hytönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Aki Hintsa
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miellän tämän kirjan opit paljon enemmän itsensä kehittämiseen, kuin tiimin arvoja ajavaksi. Mutta.. Tiimithän koostuu yksilöistä, niin ehkä tälläkin joku yhteys on. Ja silti palaan siihen ajatukseen, että tästä kirjasta saatavat opit on hyödynnettävä itse omaksi parhaakseen. Ja oppeina tulee ehdottomasti tärkein osa-alue, kun puhutaan hyvinvoinnista ja terveydestä. Kaiken tämän keskellä on ydin, joka pitää olla kunnossa. Kirjassa ydin määritellään siten, että pitää kuka olet, mitä todella haluat ja hallitsetko elämääsi.

Olen itse kokenut, niin kuin varmaan kaikki muutkin, että jos olet hukassa, etkä oikein tiedä minne olet menossa, tai vaikka tietäisit, niin miten sinne pääset? Tai tiedätkö oikeasti edes, mitä haluat? Näitä pohtiessa olen huomannut, että olen alkanut arvostamaan paljon enemmän sitä, miltä minusta itsestä tuntuu. Ehkä olen päässyt niin huonoon fyysiseen kuntoon, että olen tajunnut, miten paljon paremmin asiat olivat silloin, kun olin fyysisesti kovassa kunnossa. Ehkä myös stressaavat asiat omassa elämässäni ovat vaikuttaneet ajatusmaailman pieneen muuttumiseen.

Kirjassa käydään monen esimerkin kautta läpi ihan niitä perus juttuja. Vaikka esimerkit pitkälti ovatkin urheilijoiden elämästä, niin voi niistä ottaa oppia. Samalla voi miettiä myös sitä, että missä määrin mikäkin on itselle hyvä. Joku voi olla tyytyväinen peruskuntoon, kun taas toinen vetää kaiken yli. Kirjassa käytetty sana core, eli ydin, joka on yllä jo mainittu, on tosiaan ydin, jonka ympärille koostuu perus asioita. Nämä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perus osa-alueet Hintsan mukaan ovat:

  • Yleinen terveys
  • fyysinen aktiivisuus
  • Henkinen energia
  • Lepo ja palautuminen
  • Ravinto
  • Biomekaniikka

Biomekaniikka ei tosin sanana ole suorastaan perusjuttu, mutta muut listan asiat ovat kyllä itsestäänselvyyksiä.

Mikä tekee sitten niin hankalaksi toteuttaa noin yksinkertaisia asioita? Omalta osaltani ehkä se, että niin pitkän ajan jo on mennyt ajattelematta. Nyt kun muutoksen haluaisi, niin se ei ihan yhdessä yössä tule. Samalla muutettavia asioita on niin paljon, että niiden saaminen arkisiin rutiineihin vie aikaa. Ei voi vaan olettaa, että muutanpa kaiken kerralla kuntoon ja alan elämään paremmin. Uskon että siinä tulisi vain pettymys siitä, että ei saa kaikkea kohdilleen kerralla, eikä enää jaksaisi yrittää. Ja onhan kai sekin yksi fakta, että jos painoa on monta vuotta kerännyt heräämättä ajattelemaan seurauksia, niin ei se muutos todennäköisesti tapahdu hetkessä. Pitää vain jatkaa jo aloitettua muutosta pitkäjänteisesti, eikä ainakaan kannata luovuttaa, jos iskee huono hetki.

Luin aiemmin kirjan menestyksen portaat ja se herätti ajatuksia, että miten niitä voisi käyttää omalla kohdalla. Voittamisen anatomiaa lukiessani sitten totesin, että pitääpä ottaa enemmän selvää asioista, jotka vaikuttavat hyvinvointiin. Voisiko nämä kaksi kirjaa yhdistää sitten muuhun tietoon, jolloin voisi luoda itselleen menestyksen portaat terveellisempään elämään. Tähän alueeseen liittyen haluan vielä lukea muitakin kirjoja, joista voisi ottaa vinkkejä siihen, mitä tehdä, että omat tavoitteet saa saavutettua.

Jos motivaatio on kohdallaan, niin kyllä sitä ihmeisiin pystyy.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!