Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Aki Hintsa Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aki Hintsa on ollut minulle aika lailla tuntematon nimi, muistan että joku formulalääkäri hän taisi olla. Tarina miehen takaa on vakuuttava, aina kun toimitaan aivan maailman eliitissä, niin minulla on kaikki antennit pystyssä tiedon ja kokemuksien suhteen. Aki oli kokonaisvaltaisen ja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon uranuurtaja tietyssä mielessä.

 

Core

Hintsan mallissa kaikki lähtee Coresta ja sen ympärillä olevista kuudesta elämän osaalueesta. Aki on avannut Coren syvintä olemusta kysymyksillä, joihin vastaamalla oppii tuntemaan henkisen profiilinsa eli identiteetin. Identiteetti ei perustu ulkoisiin asioihin vaan arvoihin ja vastuun tuntoon omasta maailmasta.

 

Coren määrittävät kysymykset ovat:

Teidätkö kuka olet?

En oikeastaan, olen toki koittanut miettiä elämäni arvoja ja sitä mitä haluan maailmalle antaa. En vain ole vielä päässyt kuin alkuun. Olen päätynyt arvoissa siihen että, minulle Perhe, Terveys ja Vapaus ovat aivan kärki päässä. Ne määrittävätkin elämääni jo hyvin vahvasti, jos jokin on epätasapainossa, vaikuttaa se heti negatiivisesti tekemiseeni.

 

Tiedätkö mitä haluat?

-olenko tyytyväinen siihen mihin käytän aikaani. Kun mietin viimeistä vuotta, niin olen melko tyytyväinen mihin olen aikani hassannut. Ongelmia on varmasti kesällä kun tehdään töitä paljon normaalia enemmän, mutta vain poikkeuksellisesti. Olen yrittänyt rakentaa arjen sillein, että se tukee vaurastumista ja oppimista. Ongelmia on muodostunut, kun parisuhteen hoitaminen vie huomaamatta paljon aikaa opiskelun ja liikunnan kustannuksella, joten parantamistakin on.

 

-onko tavoitteeni pysyviä, vai vaihtuuko ne usein. Tiimiakatemian aikana tavoitteeni on vaihtunut kyllä melkeinpä puolivuosittain, mutta akatemian alusta on muotoutunut halu tavoitella tietynlaista taloudellista vapautta. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea valinnan vapautta ja tiettyä turvallisuuden tuntua. En usko, että tämä tavoite vaihtuu koskaan. Pienemmät tavoitteet vaihtuvat kyllä tiheään, mutta sekin on mielestäni parempi kun etsiä sitä ultimaattista tavoitetta ja lähteä vasta sitten liikenteeseen.

 

-vaikuttaako muiden ihmisten päätökset omiini. Vaikuttaa harmittavan paljon vieläkin, vaikka väittäisin että tämä on juuri se asia mitä tiimiakatemia on opettanut eniten. Jos sinulla ei ole omia suuntia, niin kohta huomaat että teet hommia pelkästään muiden tavoitteiden eteen.

 

-seuraava askel elämässäni. Elämä on mymmiin asti aikalailla suunniteltu loppuun. Siitä seuraavat askeleet ovat kyllä vahvasti hämärän peitossa, mutta se on riemullinen haaste. Itseluottamus on tapissa, joten on hauska hypätä työelämään sitten kun sopia pesti löytyy jostain.

 

Hallitsenko omaa elämääni?

Tunnen hallitsevani hyvin vahvasti omaa elämääni. Elämän hallinta perustuu siihen että koen tekeväni asioita arvojeni mukaan. Silloin kun arjen perus tekeminen vie jatkuvasti kohti tavoitteita, tuntuu elämä olevan todellakin hallussa. Sitä se on ollut parhaimmillaan tiimiakatemian aikana, mutta välillä tarvitsen kurinpalautusta kaikkien tasapainottelussa.

 

Nyt kun näihin ydin kysymyksiin on vastattu, niin huomaan, että coreni kaipaa vielä täydennys osia paljon. Kaikki kumminkin lähtee nimenomaan tästä.

 

Hyvinvoinnin kuusi osa aluetta

Hyvinvointi ei tarkoita sitä ettei ole sairas, vaan sitä että suorituskyky on lähellä omaa maksimia. Kun asiaa lähestytään tältä kantilta, huomataan että siinä on oltava monipuolisesti kaikki elämän asiat kunnossa että sahaan ukosta kaikki irti.

 

  1. Yleine terveys. Tässä huomioidaan nykytila ja perinnölliset sairaudet joihin kannattaa varautua. Tajusin yhtäkkiä etten ikinä ole selvittänyt meidän suvun perinnöllisitä sairauksista mitään, joten tässä tuli hyvä herätys.
  2. Olen huomattu että uni on muodostunut itselle yhdeksi tärkeimmäksi osa alueeksi josta haluan pitää kiinni. Tämä vaatiikin ehkä eniten, kun tekisi mieli venyttää päivää ja saada enemmän aikaiseksi, mutta kuten sanottua niin seuraavan päivän suoritus taso tehdään edellisenä iltana. Vehkeet kiinni hyvissä ajoin ja unirytmi kuntoon ni saadaan ukosta kaikki irti.
  3. Tästä puhutaan paljon, mutta se mitä Aki painottaa tässä on se että ei ole mitään yksiä supersääntöjä tai ainesosia. Pitää varata ruokailuun tarpeeksi aikaa jotta ei tuule hotkittua. Pitää lähteä parantamaan vähän kerrassaan niin saadaan valmista, todella hyvä neuvo on että 2-3 huonointa tapaa 3kk ajan pois, niin sitten seuraavaan. Minun huonoimmat tavat on viikonloppu tankkaukset, kahvi, liian yksipuolinen ruokavalio.
  4. Tässä ehkä herättävin asia oli se että salilla käynti on turhaa jos istut loppupäivän. Olen jotenkin aina kuvitellut että tiukka 45 minuuttia liikuntaa pitää kropan iskussa, mutta ei se niin mene. Ostin aktiivisuus rannekkeen ja sitä tulee seurattua paljon. Ensimmäiset päivät kievarilla näytti, kuinka tärkeää on seistä. Normaali arjessa 10 000 askelta vaatii vähän panostusta, ja kievarin normaali päivässä askeleita tulee aina yli 20 000 pelkästä seisomisesta.
  5. Tämä tarkoittaa sitä miten kropan lihakset ovat tasapainossa ja toimii. Vanhemmiten tämä takaa hyvät eläkevuodet. Lihaskunto on oltava hyvä että kroppa jaksaa tehdä töitä ja kannatella itseään oikein. Itse huomaan jos sali on jäänyt väliin parin kuukauden ajaksi, niin nukkuminen alkaa ottamaan alaselkään, joten tajuan miten tärkeää on.
  6. Henkinen energia. Tämä oli ehkä hankalin osa alue minulle. Ihmisen pitäisi ladata henkisiä voimavaroja enemmän kuin käyttää pisemmän päälle. Aki on jakanut henkisen energian lataamisen kolmeen osaan. Itsestä huolehtiminen, työstä saatava energia ja ihmissuhteet. Oli jotenkin pysäyttävää tajuta kun Aki väittää että työstä on saatava myös henkistä energiaa. Olen tehnyt paljon töitä jossa vain menetetään henkistä energiaa ja paljon. Olen tosin päässyt tiimiakatemian aikana myös siihen että vaikkapa reeneistä tullaa energisempinä pois kun sinne mennessä, kaippa se tätä juuri tarkoittaa.

 

Lopuksi

Nämä jäivät kirjata päällimmäisenä mieleen, yksinkertaista mutta ei helppoa käytännössä. Koen asian niin että Arvot ovat pelkkiä mielipiteitä niin kauan kun niistä ei tarvitse maksaa, ja olenkin huomannut että asia on juuri näin. Olen kipuillut eniten terveyden kanssa ja varsinkin ruokavalion. Silloin tajuaa, että tekee oikein kun kalliilla rahalla ostettu ruoka jää lautaselle kun on täynnä, samalla ärsyttää, mutta sisimmässään tekee oikein. Aki Hintsan kirjassa mielestäni parasta oli käytännön tarinat urheilusankareista. On todella mielenkiintoista huomata kuinka pienestä asiat ovat kiinni maailmanhuipulla. Varsinkin Kenian kansallissankarin Gebrselassien kanssa tehty yhteistyö avasi silmät. Silloin kun elämä on kaikin puolin kunnossa, niin kelpaa ponnistaa vähän huonommistakin olosuhteista maailmanhuipulle.

 

Kirjan suurin oppi oli palautella muistiin että, ei pidä yrittää kaikkea liian nopeasti saada kuntoon. Onnistumisista lähtee hyvä kierre ja kaikki lutviutuu kuin itsestään. 2-3 asiaa ensin reilaan ja ollaan jo hyvästi matkalla kohti parempaa hyvinvointia.