Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 08.12.17
Esseen kirjoittaja: Ari Kautto
Kirjapisteet: 3
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.01. Oppiminen, 9.12. Elämänkerrat

Voittamisen anatomia, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Voittamisen anatomia

 

Kirja kertoo Aki Hintsasta lääkäristä, joka keskittyi paljon asiakkaiden henkiseen kasvamiseen. Hän oli aikaansa edellä ja vaikuttanut monella tapaa urheilupiireissä. Kirja käsittelee oppeja ja tarinoita, joita hän sai kerrytettyä uransa aikana. Aki Hintsa toimi urallaan todella kovien tekijöiden kanssa joista esimerkkinä on Sebastian Vettel moninkertainen F1 maailmanmestari.  Hintsa tuo kirjassaan todella hyvin esiin asioita mitkä hän huomasi toimiessaan erilaisten urheilijoiden kanssa. Asiat pohjautuvat paljon urheilijoihin, mutta niitä pystyy hyvin peilaamaan myös ihan yritysmaailmaan. Miten hyvinvointi on tärkeässä osassa, että ihminen jaksaa nykymaailman kiireellisessä elämässä.

Kirjasta sain itselleni paljon erilaista näkemyksiä ja oppeja, joita voin hyödyntää omassa elämässäni. Hintsan ensimmäinen havahtuminen ja itsestä kehittäminen tapahtui kirjan alussa kuvailtavassa kohdassa itsensä optimointi. Hintsa huomasi ennen muutosta elämässään muutoksen niin liikunnan vähyydestä kuin ruokavaliosta sekä painon noususta. Hän päätti muuttaa elämäänsä keskittymällä mitä hän syö, lisäämällä jälleen liikuntaa niin kuin hän ennenkin oli liikkunut. Hän myös päätti lopettaa pitkään jatkuneen tupakoinnin. Hän teki suuren havahtumisen kalenterinsa käyttöön, jossa hänestä tuntui, että kalenteri hallitsi miestä eikä mies kalenteria.

Tämä oli asia, joka on Tiimiakatemialla yleistä, että tunnutaan elämään kalenterille eikä itselle. Ajatus että kunhan kalenteri on täynnä, tehdään silloin paljon merkityksellistä elämään, mutta tärkein vaihe on punnita ovatko kaikkia asiat mitkä vievät aikaasi sellaisia jotka vievät sinua eteenpäin. Sellaisia jotka eivät kuormita ainoastaan vaan mitkä haluat tehdä sekä ovat itselle merkityksellisiä ja tietenkään unohtamatta vapaa-ajan merkitystä. Aki Hintsa lähti pohtimaa omaa elämäänsä tältä pohjalta ja teki muutoksia niin, että mies hallitsi kalenteria ja suunnitteli sen kokonaan uudelleen. Nämä Hintsan muutokset pohjautuivat siitä, että hän halusi oppia tuntemaan itsensä paremmin, jotta hän pystyy auttamaan asiakkaitaan paremmin. Hänen on helpompi suositella asiakkaan toimimaan näin pohjaten esimerkiksi omaan toimintaan, kuin ainoastaan teoreettisesti selittäen. Aki Hintsan salaisuus onkin juuri siinä, että hän tunsi itsensä todella hyvin. Hän koki sen olevan merkittävä tekijä auttaessaan asiakkaita.

Tiedätkö kuka olet?

Aki Hintsan tapaamisissa ensimmäisenä ilmoille nouseva kysymys. Hän aloitti aina kysymällä asiakkaalta tämän ”helpon” kysymyksen. Kysymys joka kirvoitti itseäkin miettimään, tiedänkö oikeasti kuka olen? Aki Hintsa huomasi monien urheilijoiden kohdalla monen rakentavan minuuden ainoastaan menestyksen sekä maineen varaan eli niin sanottuihin ulkoisiintekijöihin. Hintsan mukaan tämä on väärä lähtökohta. Tähän verraten esimerkiksi työura ei saa määrittää sinun minä kuvaa, tai kuvasta tulee vääristynyt. Tällaisella ihmisellä elämä tuntuu pelkältä suorittamiselta, jossa pyritään saavuttamaan aina vaan enemmän, jotta tuntisi itsensä paremmaksi ihmiseksi. Loppujen lopuksi voidaan puhua burn outista, joka puhkeaa monesti tallaisella ihmisellä. Ihminen jonka minuus rakentuu työuraan tai esimerkiksi urheilu-uraan on vaikeuksissa uran jälkeisenä aikana.

Hintsa nostaa kirjassa esille urheilijoita, jotka tuntevat arvottomuutta urheilu-uran jälkeen, joka johtuu saavutusten loppumisesta. Urheilija ei voi verrata enää kuinka paljon on tullut menestystä, jotta voi arvottaa itseään jonkin yksittäisen suorituksen perusteella. Vahvan identiteetin pitää perustua arvoihin. Perhe sekä ystävät ovat keskeisiä tekijöitä kuka sinä olet. Elätkö niin, että pystyt tuottamaan ympärillesi hyvää ja antamalla aikaa rakkaimmillesi. Ihmisen arvokkuus ei johdu menestyksestä vaan siitä, että osaat pitää itseäsi arvokkaana juuri sellaisena ihmisenä kuin olet. Tunteesta että kuulut tänne ja olet tärkeä ihminen ympärillä oleville ihmisille. Todella tärkeä ohje elämään, joka on hyvä pitää mielessä kaiken työkiireen ja uran rakentamisen ohessa.

Kirjassa käsiteltiin esimerkkitapausta köyhistä oloista tulevasta urheilijasta, joka juoksee ja mitä hän tekee eri lailla kuin länsimaalainen urheilija. Ensimmäinen kohta oli, että hänen minuus rakentuu perheelle ja heistä huolehtiminen. Hän juoksi ainoastaan, jotta hän voi elättää perheensä ja tuoden sitä kautta perheelle ruokaa. Ei niin kuin monella länsimaalaisella, että urheilu-ura on ehkä enemmän saavutusten ja kilpailufiiliksen hakemista kuin pelkästään perheelle ruokaa pöytään. Suurimmat erot tapahtuivat myös harjoitteluissa, koska motivaatiot ovat aivan toisenlaiset tämä köyhistä oloista tullut mies oli valmis tekemään kaiken aivan pyyteettömästi myös, vaikka ilman kenkiä. Hän harjoittelu aina kuin oli mahdollista, jotta hän olisi mahdollisimman hyvä. Todella inspiroiva tarina siitä mitä saa aikaa kuin saa tarpeeksi hyvän motivaation johonkin asiaan ja päämäärä mitä tavoitella.

Minuuden rakentuminen on monivaiheinen prosessi ja omaa elämää miettiessä, olen viimeisten vuosien aikana alkanut hieman hahmottaa, kuka olen. Haluan saavuttaa elämässäni, jotain työurallani josta voin olla ylpeä, mutta en halua sen kuitenkaan määrittävän itseäni. Olen tiedostanut aina ystävien tärkeyden ja myös perheen joiden haluan säilyvän läpi elämän. Ja uskonkin että ne arvot määrittävät tällä hetkellä kuka olen ei niinkään mikään ulkoinen tekijä. Haluan pitää siitä myös jatkossa kiinni, että asiat pysyvät näin, ettei ulkoiset tekijät määritä kuka olen, vaan se lähtee minusta itsestä.

 

Tiedätkö mitä haluat, hallitsetko itse omaa elämääsi?

Asiat joita Aki Hintsa kysyi asiakkailtaan seuraavana tapaamisillaan. Hintsa lähti kyselemään asiakkailtaan, oletko tyytyväinen, miten käytät aikaasi? Itse olen huomannut nyt viimeistään tämän syksyn aikanani oppineeni käyttämään aikaani itsestäni paljon paremmin. Kaikki asiat mitä teen päivän aikana esimerkiksi akatemialla omalla työpöydällä ovat asioita jotka vievät itseäni eteenpäin. Olen oppinut kuuntelemaan, vaikka äänikirjoja aiheista jotka itseäni kiinnostavat taikka joista on itselleni hyötyä joko tulevaisuudessa taikka sitten sen hetkisessä projektissa. Tämän ymmärtäessäni olen alkanut löytää sisälläni rauhan, että saan päivisin käytettyä aikani tehokkaasti ja tekeminen johtaa kohti tavoitteitani. Olen ruvennut tällä tavalla saamaan tekemiseeni aivan uudenlaista boostia, tekeminen tuntuu aivan erilaiselta kuin ennen, merkityksellisestä.

 

Tiedätkö mikä on seuraava askel elämässäsi?

Kysymys jota Hintsa kysyi asiakkailtaan pyrkien saamaan samalla konkreettisia steppejä, miten sinne päästään. Tämä on kysymys, johon olen viimein alkanut saada vastauksia ja tekemiseni on tällä hetkellä paljon suunnattu myös samalla silmällä pitäen mitä vuoden päästä kuin akatemia loppuu. Itse en halua olla opiskelija jolle tulee yllätyksenä, ettei töitä olekaan tarjolla tuosta vaan jos suhteita ei ole luotuna opiskelun aikana. Taikka ei ole luotuna näyttöä mitä osaa tehdä taikka mitä on tehtynä. Ja näin haluan myös elämää viimeisen vuoden akatemialla. Joko työllistän itseni vuoden päästä taikka minulla on valmis työpaikka mihin mennä suoraan töihin. Tavoite joka pitää mielenvirkeänä sekä luo painetta tehdä viimeisen vuoden aikana merkityksellisiä asioita. Muistaen kuitenkin todella hyvän lauseen joka on kirjassakin sanottu ”Matkasta nauttiminen on yhtä tärkeää kuin tavoitteiden saavuttaminen”.

 

Loppuun kasasin Hintsan kasaamia hyviä oppeja ihmisten elämään esimerkkien kanssa. Hintsan mukaan ihminen on todennäköisemmin tyytyväinen, kun tietää kuka on, mitä elämässä tekee ja erityisesti miksi.  Kaikki ihmisen tekeminen pitää lähteä siitä, ettei tehdä muille vaan itselle. Tästä esimerkkinä koulussa ei opiskella opettajaa varten vaan itseäsi varten. Itsetunto on tärkeä lähtökohta parempaan elämään. Hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin olet, voit joko hyväksyä taikka syyttää itseäsi taikka murehtia, mutta se asia ei siltikään siitä muutu. Pysyvät muutos lähtee jostain isommasta elämässä esimerkiksi halu laihtua ei välttämättä ole kaikkein pitävin. Mutta haluan laihtua, jotta elän pitkään ja jaksan eläkeiässä leikkiä lastenlasten kanssa, on paljon konkreettisempi. Asia jotka ei tule usein mietityksi normaalissa elämässä joka on urheilijoille arkipäivää, on ruokavalio. Itse ainakin huomaan elämässäni sivuuttavan ruokavalion ja syövän vähän mitä sattuu. Olen itse tietoinen ruokavalion merkityksestä ja tämän kirjan pohjalta haluan myös haastaa itseäni ja viemällä käytäntöön, että rupean katsomaan enemmän mitä syön.

Todella hyvä kirja joka antaa paljon, vaikka ei urheilu niin paljoa välttämättä itseä kiinnostaisikaan. Paljon asioita joita voi käyttää niin työelämässä kuin myös omassa elämässä jaksamisesta itsensä haastamiseen. Itselleni yksi parhaita kirjoista joita olen lukenut.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!