Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 18.09.19
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Euren Herrigel
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Euren Herrigel – Zen ja jousella ampumisen taito

Huhheijjaa mikä teos! Ensimmäiset n. 40 sivua lueskelin kirjaa toisella silmällä ja voi pojat kuinka korvia paleli tekstin mentyä niin lujaa ohi ymmärryksen. Kirjan loppuun luettuani kuitenkin löysin tai vähintäänkin keksin, yhteyksiä omaan kulkuun tiimiakatemialla ja ihmismielen jatkuvaan rallatukseen. Tuntuu kyllä, että tämä teos vaatisi useamman lukukerran ja paremman syventymisen Buddhalaisuuden syviin vesiin, että siitä voisi korjata opit käyttöön kuin kypsän hedelmän.

Tekemällä oppii → Kirjassa jousiammunnan mestari ei koskaan kertonut tarkalleen miten jousi laukaistaan tai mistä tunnistaa oikean laukaisun, hän vain kehotti harjoittelemaan päivästä toiseen ja miettimään jousiammunnan todellista syytä. Mestari osoitti tien, jota pitkin muutkin oppipojat ovat kulkeneet tullaakseen mestariksi. Mielestäni tärkeintä tekstissä oli itseoivaltaminen ja kova työ. Tästä tulikin mieleen tiimiakatemia, jossa valmentajat aniharvoin antavat tarkkoja ohjeita, miten suorittaa mikäkin projekti. Valmentajat saattavat antaa kirjavinkkejä tai yleispäteviä ohjeita mihin suuntaan lähteä, mutta lopulta kaikki oppiminen on itsestä kiinni. Joten työrukkaset käteen ja hommiin, siellä se oppiminen tapahtuu!

Liika itsetietoisuus -> Mestari moitti monesti Eurenia siitä, että hän keskittyi liikaa. Oli syy sitten lopputulos tai täydellinen suoritus. Tähän kompastuskiveen monesti omatkin varpaat iskeytyvät, sillä useasti paras tapa on lähteä projektiin tekeminen edellä, ei suunnittelu. Itse innostun monesti nopeasti eri projekteista, mutta intoni laantuu vähintäänkin yhtä nopeasti, kun alan liikaa miettimään, että saanko tästä tarpeeksi tai onko tästä minulle vaivaan nähden tarpeeksi hyötyä. Tiimiakatemialla oppimisessa monesti matka on arvokkaampi kuin lopputulos. Jatkossa siis kiinnitän ajatukseni siihen, että kieltäydynkö projektista sen takia, etten näe lopputulosta kyllin arvokkaan ja jos näin on, laitan sen uudelleen harkintaan.

Oppiminen on maratoni, ei pikajuoksu -> Kirjassa Eurenilla matka oppipojasta oppineeksi kesti rontti 5 vuotta. Matkaan kuului satoja tunteja verta, hikeä ja kyyneleitä. Tärkeintä kuitenkin oli, ettei Euren koskaan vaipunut täysin epätoivoon ja lopettanut. Hänellä kiilsi maali tärkeänä tavoitteena mielessään niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Samaa ajatusta voidaan soveltaa myös korkeakouluopiskeluun. Vaikka opiskeluihin mahtuu ylä- ja alamäkiä, on tärkeää pitää tavoite kirkkaana mielessä motivoimassa ja keskittyä siihen, että valmistuttua on tilanteessa, jossa kokee itsensä valmiiksi työmarkkinoille. Aioinkin siis käyttää lopun aikani opiskeluistani varmistamaan ammattitaitoni siihen malliin, etten valmistu työttömäksi. Tähän sisältyy projekteihin ahkerasti osallistuminen ja itsensä ylittäminen uskaltamalla koittaa asioita, joista tekisi mieli kieltäytyä. Ensitöikseni nappasin projektipäällikön viitan tiimiakatemian risteilyprojektista. Vaikka projekti ei mikään rahasampo olekaan koen saavani siitä hyvän startin syksyyn ja pääsen teroittamaan taitojani niin myynnissä kuin markkinoinnissakin.

Kirjassa oli paljon fiksuja juttuja, joita jäin lukemisen jälkeen pyörittelemään mieleeni ja varmasti uusinta lukukerrat antaisivat vielä paljon. Kirja osui itselläni hyvään saumaan, sillä olen pohtinut kesän ja syksyn aikana paljon jatkoa tiimiakatemialla, sekä painiskellut motivaationi kanssa. Kirjassa Euren osoitti sen, että suurta paloa tavoitteisiinsakin tuntevilla ihmisillä tulee jossakin kohtaa hetkiä, jolloin käydään taistelua motivaation ja itsensä kanssa. Ei kannata siis tehdä hätiköityjä päätöksiä vaan suunnata katse horisonttiin ja katsoa mitä vuosi tuo tullessaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!