Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

”Varmin keino järjestää asiat niin, että saan tehdä siistejä juttuja”

Kirjoitettu 11.12.13
Esseen kirjoittaja: Tapio Auvinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + helvetti
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen ja Terho Puustinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mika Mäkeläinen ja Terho Puustinen paljastavat Taivas + Helvetti -kirjassaan 21 alastonta tarinaa yrittäjyydestä. Kirja ei kerro miten tulisi yrittää, se vain avaa sitä, miten tietyt henkilöt ovat edenneet ja onnistuneet yrittäjyyden polullaan.

Tarinoissa hämmästyttävintä oli se, että monien saavutukset ja menestys alkoivat todella pienistä valinnoista. Mikko Kodinoja aloitti koodaamisen pienessä kerrostalossa ja päätyi perustamaan Suomen ”uutta Nokiaa”, Supercelliä. Graafinen suunnittelija Satu Kontinen päätti veljensä kuoleman jälkeen, että haluaa elää maailmalla. Nyt hän työskentelee milloin missäkin kauniissa maisemassa meren rannoilla ja upeilla kukkuloilla kannettavallaan, eivätkä hänen suomalaiset asiakkaansa huomaa mitään eroa palvelussa. Näitä pieniä päätöksiä ajatellen poimin kirjasta lainauksia, jotka herättivät ajatuksia.

 

1. ”Elämän laatu voi muuttua täysin, kun sanoo unelmat ääneen ja lähtee matkaan.” – Niklas Hed

Olen miettinyt paljon mitä haluan tehdä tai oppia elämässäni. Vielä kolme kuukautta sitten olisin nimennyt tavoitteikseni kuvanmuokkaustaitojen kehittämisen, matkailun, vaeltamisen, valokuvaamisen, eläinten bongaamisen, käsityöt ja tapahtumien järjestämisen. Nyt kolmen kuukauden ajatusten siivilöimisen jälkeen jäljelle ovat jääneet käsillä tekeminen ja eläinten hoitaminen. Nyt kun olen sanonut tavoitteeni ääneen, on aika lähteä matkaan. Visio käsityöblogista, johon julkaisisin uuden käsityön joka toinen tiistai, on jo kirkkaana mielessä. Toive eläinten kasvattamisesta elämäntyönä on myös kirkastunut – en vain tiedä miten ottaisin ensimmäisen askeleen.

 

2. Yrittäjyys on ”varmin keino järjestää asiat niin, että saan tehdä siistejä juttuja.” – Niklas Hed
”Kaikki langat ovat minun käsissäni. Olen vastuussa ja voin vaikuttaa.” – Satu Kontinen

Nyt yrittämiseen pohjautuvassa ammattikorkeakoulussa voin helposti lähteä toteuttamaan unelmiani. Tämän kouluvuoden alussa kirjoitin ylös viisi tavoitetta ensimmäiselle puolelle vuodelle. Tavoitteeni olivat hyvä kontakti matkailualalle, yksi suunniteltu laukku, yksi nostettu palkka, yksi johtajuustehtävä ja mainonnan suunnittelu.  Huomasin tavoitteet vihkoni perällä uudelleen vasta muutama päivä sitten. Laukun suunnittelu ja palkka jäivät saavuttamatta, eli saavutin kolme tavoitettani tiedostamattani. Seuraavalle puolelle vuodelle kirjoitan vielä tarkemmat tavoitteet ja seuraan niitä jatkuvasti. Loppuvuoden tavoitteenani on päästä kaikkiin tavoitteisiini ennen kesää. Kontista lainaten: langat tosiaan ovat minun käsissäni.

 

3. ”Pystyn oppimaan vaikka mitä, jos vain kiinnostaa – – olen superlaiska, jos ei nappaa.” – Niklas Hed
Lukioon hakiessaan Jari Sarasvuo tiesi asenteensa olevan niin kova, että olisi päässyt sisään mihin kouluun tahansa.

Olen aina sataprosenttisella panostuksella tekemässä hommia silloin, kun koen asiat tärkeiksi ja saan itse vaikuttaa työhön. Kun muut johtavat ja en saa itse vaikuttaa siihen, mitä teen, lannistun hyvin helposti. Suuntaan ajatukseni ja toimintani niihin asioihin, jotka kiinnostavat. Lukiossa keskityin vain matikan, fysiikan ja biologian tunneilla. Jos ikinä tein läksyjä, niin ne olivat kolmen edellä mainitun oppiaineen tehtäviä, ja tein niitä useimmiten muiden oppiaineiden tunneilla. Näin sain osaamista kolmesta oppiaineesta hyvin, enkä kymmenestä aineesta keskinkertaisesti. Minusta ei ikinä olisi ollut kaiken osaajaksi. Optimoimalla ajatukseni inspiroiviin juttuihin pysyn nykyäänkin virkeämpänä ja saan kattavan osaamisen haluamiltani osa-alueilta.

 

4. ”Ihmiset yltävät parhaimpiin tuloksiin silloin, kun he saavat mahdollisimman paljon vapautta ja vastuuta.”
”Ihmiset ideoivat luovasti vain ottamalla riskejä.” – Mikko Kodisoja

Tehdessäni jotain puusta ja kankaasta olen luovimmillani. Epäonnistumisesta koituva haitta ei yleensä ole kovin suuri – siksi uskallan yrittää. Pahimmillaan saatan tuhlata muutaman neliön vaneria tai tehdä käyttämättömänä lojuneesta hupparista käyttökelvottoman. Kun saisin samanlaisen asenteen muihinkin hommiin, olisin varmasti luovempi ja aikaansaavempi. Tähän mennessä Akatemialla en ole kuitenkaan saavuttanut vielä sopivaa mielenrauhaa tekemiseni suhteen. Koko tiimi on lopulta vastuussa tekemisistäni, enkä siksi voi toimia vain oman mieleni mukaan. Haluaisin toki aina vain toteuttaa oman visioni, mutta se on hankalaa, kun kuusitoista muuta haluavat toteuttaa sen eri tavalla. Tämän vuoksi toivoisin tiimiltä yleisesti vapaampaa toimintamallia omalla osa-alueellani. Jokainen tekee töitä, mutta jokaisen tulisi tehdä erilaisia töitä. Toivoisin saavani oman osa-alueeni, jonka saisin suorittaa omalla tavallani. Muutoin tuntuu siltä, että teen hanttihommia jonkun toisen henkilön määräyksestä.

 

5. ”Vapaudelle sopiva kaveri on läpinäkyvyys.” – Mikko Kodisoja

Tiimiyrityksessä kommunikaatio ja läpinäkyvyys ovat kaikki kaikessa jääkiekkovalmentaja Juhani Tammisenkin mukaan. Ilman kommunikaatiota olet vain yksilöpelaaja. Kun haluan tehdä omia juttujani omalla tavallani, tulee minun myös tiedottaa niistä tiimille ja toisin päin. Jos en kerro tiimille mitä olen tehnyt, se ei hyödy minusta millään tavalla. Tällaisena suomalaisena oman työn vähättelijänä kommunikaatio kuitenkin yleensä tökkii. Nyt olen kuitenkin alkanut tajuta, että jos kukaan ei tiedä mitä olen tehnyt, en käytännössä ole tehnyt mitään. Samaa voi soveltaa esimerkiksi uuden tuotteen kehittelyyn. Vaikka olisin kehittänyt miten hienon tuotteen tahansa, ei tuote ole olemassa kuin minulle, jos kukaan muu ei ole kuullut siitä. Viestinnässä minulla on siis kehittämisen varaa. Sen takia otinkin tiimin viestinnän osittain vastuulleni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!