Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

0:sta liikkeelle

Kirjoitettu 11.12.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat

0:sta liikkeelle, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

LTS @ Garbage

Ollis Leppänen

Prologi

 

Tapasin Olliksen ensimmäistä kertaa Kajaanissa Intotalolla, pari vuotta sitten. Olin vastikään aloittanut Tiimiakatemialla opiskelun, tai no olin jo ollut akatemialla hitusen aikaan, mutta pointtina on se etten ymmärtänyt yrittämisestä tuon taivaallistakaan. En väitä että ymmärtäisin nykyisinkään mitä kokopäiväinen yrittäminen on, mutta nyt on kuitenkin jo pientä haisua siitä asiasta.

Opiskelen Tiimiakatemialla nyt kolmatta vuotta ja minusta tuntuu, että olen nyt enemmän hukassa kuin olen koskaan aikaisemmin ollut. Ei ole mitään hajua siitä, että mitä sitä ”isona” aikookaan tehdä. Akatemia on sekoittanut pääkoppaani pahasti.

Miksi ja miten akatemia on sitten sekoittanut päätä?

Tiimiakatemialla olen oppinut että mahdollisuuksia työllistyä tai työllistää itsensä on miltei rajattomasti ja sehän se sekoittaakin pienen kainuulaismiehen päätä. Ennen vaihtoehtoja oli noin kymmenkunta kun nykyisin niitä löytyykin tuhansia ja tuhansia. Ollis kuitenkin kannustaa kirjassaan aloittamaan yksinkertaisista asioista ja yksinkertaisesta ideasta, sillä yrittäminen ei ole rakettitiedettä. Tähän omaan ongelmaanikin (liikaa vaihtoehtoja / tietoa) on törmännyt myös moni muu urallaan, mutta Arnold Schwarzenegger osaa hyvin kertoa tästä jutusta:

”On usein helpompaa tehdä päätös, kun käytössä ei ole liikaa tietoa, koska silloin ei vaivaa päätään liikaa. Voit lamaantua, jos tiedät liikaa. Silloin koko liiketoimi näyttää miinakentältä.”

Tämä on yksi syistä miksi meillä Mittava Innovationsissa on jääneet kokeilut vähemmälle, koska kuvitellemme kuullun perusteella että vaihtoehto A tai B tai C tai D jne. ei toimi kuitenkaan. Osaamme akatemialla monesti ampua toisemme maanrakoon vaikkei oikeasti edes tarkoitettasi sitä.

Itse haaveilin ottavani Nikeen ja Adidakseen yhteyttä, jotta voisin tehdä heidän kanssaan yhteistyösopimuksen ja jälleenmyydä heidän varastoihin jäänyttä ”vanhempaa” tavaraa. En kuitenkaan koskaan edes soittanut kummalekaan yritykselle, koska ideani ammuttiin alas jo ennen kuin otin luurista kiinni. ”Ei sinne voi noin vaan soittaa. Ei ne lähde tekemään pikkutekijän kanssa yhteistyötä. Sitä on jo koitettu.” Tässä vaiheessa oma haaveeni romuttui ja siitä seurasi lamaantuminen. Enää ei uskaltanut tehdä mitään, sillä se epäonnistuisi kuitenkin. Kuulostaa ehkä pieneltä jutulta, mutta sillä oli suuri vaikutus.

Nyt kuitenkin luettuani tämän Olliksen opuksen, uskallan jälleen ottaa härkää sarvista kiinni ja lähteä ulos kotoa, vaikkakin sitten epäonnistuisin.

Alkuvaihe

 

Miksi Ollis suosittelee liiketoimintasuunnitelman heittämistä roskakoriin?

Liiketoimintasuunnitelma laaditaan usein vain rajoittajaa varten (ainakin sellainen pikkutarkka). Elämme siinä uskossa että rahoittaja haluavat kuulla hienoja korusanoja ja että meidän tulee käyttää mahdollisimman montaa sivistyssanaa jotta saisimme rahoituksen. Unohtamattakaan tietysti yhdyssanavirheitä tai pilkun käyttö mokia. Rahoittajalle kuitenkin tärkein asia tietää on se, että olet 110% mukana toiminnassa ja jaksat painaa projektisi / yrityksesi eteen 24/7. Heidän pitää luottaa ja usko sinuun eikä paperinpalaseen. Kuitenkin ennen kuin perustat yrityksen on hyvä luoda jonkinlainen liiketoimintasuunnitelma. Seuraavaksi luettelenkin kuusi (6) askelmaa kohti yrittäjyyttä. Voit myös ladata oman yrityspäätöksesi avuksi työkalun osoitteesta: www.ltsroskakoriin.fi

 

 

 1. Into yrittämiseen
 2. Omapää eli pääkonttori kuntoon! Tunnista omat vahvuudet ja pidä huolta siitä että jaksat.
 3. Kirkasta oma juttusi. Mihin yritystoimintasi perustuu?
 4. Mistä löydät maksavat asiakkaat? Kuka on sinun asiakas?
 5. Älä suunnittele liikaa. Tärkeintä on tietää ensimmäiset askeleet.
 6. Anna mennä!

Monelle suurin este yritystoiminnan aloittamiselle on KUNINGASIDEAN puuttuminen. Pitää kuitenkin muistaa, että yleensä yksinkertaisin idea on toimivin idea. Älä mieti liian monimutkaisesti, lähde vaan kokeilemaan (mieluiten asiakkaan kanssa).

 

Ennen kuin perustat yritystä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja pohtia omia yrittämisen lähtökohtiasi.

 

 • Miksi yrittäjyys innostaa minua?
 • Mitä minä osaan?
 • Missä asioissa olen vahvimmillani?
 • Mitkä ovat tavoitteeni yrittäjänä?
 • Kenelle haluan näyttää?
 • Mitkä ovat yritykseni sytykkeeni?

 

Jos itse ryhtyisin yrittäjäksi (TA:n ulkopuolella), niin minua yrittäjyydessä innostaisi se että olen itseni pomo. Minun ei tarvitse olla jatkuvasti pelko perseessä kun pomo saapuu taloon, vaan voin olla omaitseni ja vastaan itselleni.

Osaan mielestäni laajasti perustaitoja ja maalaisjärkeä hyväksi. Olen nopea oppimaan ja tykkään kehittää itseäni asioissa jotka minua kiinnostavat. Vaikkakaan en ole mikään ruudinkeksijä, niin pärjään mielestäni nykyisessä yhteiskunnassa ihan hyvin enkä ole yhtään sen heikompi opeiltani kuin kokeneempi yrittäjäkään.

Olen vahvimmillani paineen alla ja silloin kun pitää nopeasti keksiä jokin luova ja toimiva ratkaisu. Olen myös vahvimmillani asiakkaiden kanssa. Pystyn lukemaan asiakasta hyvin ja löydän nopeasti rajan mistä saa ja mistä ei saa keskustella.

Kolmeen viimeiseen kysymykseen en rupea nyt vastaamaan muuten kuin, että haluan yrittäjänä elättää itseni ja tienata hieman ylimääräistä. Lisäksi tavoitteena on tuottaa omalla yrityksellä helpotusta jonkun muun elämään, varsinkin pienemmällä paikkakunnalla, esim. Kuhmossa.

 

Aina ei mene niin kuin elokuvissa

 

Kaikki ei kuitenkaan aina mene niin kuin elokuvissa. Vaikka sinulla onkin mielestäsi hyvä idea ja kenties hyvä tuote johon uskot 100%:sti, niin siltikin asiakastapaamisella sinut tyyliin nauretaan ulos. Olen huomannut tiimiakatemian aikana että kun menet asiakastapaamiselle, etenekin vanhemman herrasmiehen luokse, niin hänellä saattaa olla todella vahvat ennakkoluulot minua / meitä / yleensäkin nuoria kohtaan. Monesti tapaamisella huomaakin että asiakkaan otsassa lukee isoilla kissan kokoisilla kirjaimilla: ÄLÄ TUHLAA AIKAANI! MINULLA ON PAREMPAAKIN TEKEMISTÄ! OLET LIIAN NUORI! MENE POIS! BLAAH…

Kyseenalaistuksesta tai takaiskusta ei kuitenkaan pidä kuitenkaan lannistua, vaikkakin se omalla kohdalla on monesti tuntunut pahalta ja masentavalta. Jos et ole muodollisesti pätevin, niin ei se tarkoita että olisit huonompi kuin toinen. Käärit vaan hihat ja annat osaamisesi sekä asenteesi näkyä!

 

Yritystä perustettaessa on myös muistettava luoda tavoitteita. Tavoitteiden taustalla sinulla kuitenkin tulla aito kipinä / intohimo kyseiseen hommaan. Sillä jos haluat vain tehdä rahaa, et tule koskaan rikastumaan. Sen sijaan tärkeämpää on ajatella, mitä arvokasta haluat luoda muille. Tähän kiteytyy sinun liiketoimintasuunnitelmasi, muihin ihmisiin, koska muut ihmiset ovat sinun asiakkaitasi etkä sinä itse.

Ollis antaa myös hyviä vinkkejä siihen, miksi tuli yrittää muiden kanssa eikä yksin. Vaikka et olisikaan tiimipelaaja, kuten ei ollut Ollis ja kuten en ole minäkään, niin silti yksin on helevetin paljon vaikeampaa pärjätä kuin yhdessä. Sitten taas kun tullaan siihen kysymykseen, että kenen kanssa sitä sitten pitäisi yrittää?

 

A) ÄLÄ POLKAISE NÄIHIN SUDENKUOPPIIN


Sudenkuoppa 1: Liian vähän keskustelua keskenänne.

Sudenkuoppa 2: Olette liian hyviä kavereita.

Sudenkuoppa 3: Teillä on liian mukavaa tekemistä.

 

Tämä johtaa niin sanottuun GONAHTAMISEEN.

 

B) OTA HUOMIOON NÄMÄ

 

Yrityksessä tai projektiryhmässä sen sijaan tulisi olla:

 

 1. Ihmiset jotka täydentävät toisiaan / toistensa heikkouksia
 2. Henkilöt joihin osaat luottaa
 3. Selkeät pelisäännöt, tavoitteet ja selkeät roolit. Käykää näitä läpi säännöllisesti.

 

Millä lähdet liikkeelle?

 

Mieti että missä voisi olla bisnestä! Tämän jälkeen mieti asiakkaan näkökulmasta. Minkä asiakkaan ongelman ratkaiset? Listaa muutama henkilö ketkä voisivat auttaa sinua juttusi kanssa eteenpäin ja pyydä sitten heidän apua. Miettikää minkälainen voisi olla teidän ensimmäinen pieni kokeilu asian tiimoilta.

 

Itselleni monesti juuri liikkeelle lähteminen on ollut hankalaa, enkä ole oikein tiennyt mistä aloittaa. Nyt voisin kokeilla itsekin edellä mainittuja asioista ja katsoa miten siinä sitten lopulta käy.

Olen kuitenkin monesti päässyt aloittamaan projektia ja tehnyt ensimmäisiä kokeiluja. Ongelmana on kuitenkin monesti oman itseni hinnoittelu. En ole osannut pyytää palveluista minkään näköistä summaa ja olenkin aina kysynyt muilta, mitä tästä kannattaisi veloittaa. Sitten minulle kerrotaan että: ”Veloitappa vaikka 100€+ alv.” Sitten heität sen summan asiakkaalle ja asiakas on tyytyväinen, sillä homma olisi oikeasti ollut vähintään 600 euron arvoinen.

En siis ole koskaan osannut arvioida työni / ammattitaitoni hintaa, mutta onneksi tässä kirjassa luki se taikakaava jolla itselle voi tuntipalkan laskea. Tämä on oikeasti ollut itselleni iso kompastuskivi, mutta nyt kirjoitan tähänkin yhden laskukaavan ylös, jotta siitä olisi hyötyä itsellenikin jatkossa ja toivottavasti muillekin.

Esimerkki 1:

Jos tavoitepalkkasi on 2000 euroa kuussa, tarkoittaa se sivukuluineen vähintään seuraavaa:

Tavoitepalkka 2000€

Sivukulut 0,5 x 2000€ = 1000€

Yhteensä 3000€

Kuukaudessa myytäviä työpäiviä 10 pv

Työtunteja 7 h / pv

Tavoitetuntihinta: 3000€ / 10 pv / 7 h = 42,85 €/h

Tässä oli siis vain yksi esimerkki, mutta tämä helpotti kummasti jo meikäläisen toimintaa. Toivottavasti se auttaa myös teikäläistä!

 

Nyt minä ja sinä ollaan valmiita rockaamaan yritysmaailma.

 

Just do it!

 

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

Mittava Innovations

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!