Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

10 Ajatusta ajasta, Bodil Jönsson

Kirjoitettu 16.05.17
Esseen kirjoittaja: Mari Leskinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: 10 Ajatusta ajasta
Kirjan kirjoittaja: Bodil Jönsson
Kategoriat: 4.5. Projektien johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bodil on niin eteerisen viisas 😊 #fanikerho

”Ihmisen luovuus, kekseliäisyys, herkkyys ja joustavuus muodostavat vastakohdan tekniikan ennustettavuudelle, mielikuvituksettomuudelle ja jähmeydelle. Tekniikka alistaa elämään elämää, missä hän ei itse määritä omaa ajankäyttöään.”

Aikalisä

Bodil kertoo kirjassaan ottaneensa kahden kuukauden mittaisen aikalisän, yksityisen hankkeen ”ajan pysäyttämiseksi”, koska hän säntäili sitä ennen kuin päätön kana.

”Ulkoisesti se näytti tältä: ensimmäisellä viikolla siivosin ullakon ja aloin valmistautua hiomaan parkettilattiaa, mutta vähitellen rauhoituin. Olin koko ajan kotona. Se oli tärkeää. En lähtenyt matkalle, en tehnyt mitään vaihtoehtoista, odotin vain. Ja sillloin ajan ikuisuus tuli hitaasti takaisin. Paniikki ”mitä minun pitikään tehdä, mitä olen unohtanut” ja ahdistus ”mutta, mutta, mutta, tyhjä, tyhjää, tyhjää – mitä minä nyt tekisin” häipyivät vähitellen.”

Bodilin ajatukset kuvastavat omia tämän hetkisiä ajatuksiani, koska aika kiitää ja tunnen ennen kokematonta levottomuutta, se on oma tapani reagoida siihen kaikkeen minkä läpi olen kulkenut.

Tai entäpä sitten tämä pätkä tekstiä, olen niin iloisina onnen pähkinöinä!

”Sen joka haluaa kokea ajan vapauden, on priorisoitava ja jätettävä tekemättä jotain, jotta hän saisi jotain aikaan. Jätettävä jotain tekemättä, jotta hän rohkenisi tehdä valintoja. Järjestettävä elämänsä sellaiseksi, että voi nauttia vapaa ajan ilmiöstä. Niin että on mahdollista ajatella ja tehdä uutta. Tämä vaatii aikaa ja tilaa ja sitä, että ympäristö osoittaa enemmän kunnioitusta ja häiritsee vähemmän. Ennen kaikkea sinun on lakattava häiritsemästä itseäsi ja kiellettävä näitä pieniä ilmiöitä hallitsemasta elämääsi. Palloja ei tarvitse pitää ilmassa yhtä aikaa.”

Minun pitää pakottaa itseni jättämään tekemättä asioita, joista en opi ja käytettävä vapautuva aika sellaiseen tekemiseen mikä vie minua kohti unelmiani. Täytyy kuivatella kuraiset vaatteet ja rapsutella ne sitten puhtaaksi – hyvä siitä sitten tulee!

Valmistautumisaika

Eri tehtävät – eri valmistautumisaika

Kannattaa kokeilla jakaa tehtävät seuraavanlaisiin kategorioihin:

”Valmistautumisaikojen erot ovat kuitenkin huomattavasti hallitsevampia kuin luulisi. Jos meillä on jokaiseen kategoriaan liittyvä tehtävä, on houkuttelevinta aloittaa helpoimmasta päästä. Sillä niiden valmistautumisaika on lähes olematon. Kaikki olisi hyvin, jos meillä olisi rajattomasti aikaa, mutta edellä mainitulla tosiseikalla on se vaikutus, että useimmiten emme ryhdy lainkaan vaikeisiin tehtäviin.” Bodil kuvailee, että syy tehtävien tekemättä jättämiseen on ennemminkin valmistautumisaika-ahdistus, kuin suoritusahdistuksesta.

Minä perfektionistina allekirjoitan täysin tuon valmistautumisaika-ahdistuksen. Välillä aloittaminen on todella-todella vaikeaa. Tarvitsen yhtäjaksoista aikaa, saadakseni itseni aloittamaan ja innostumaan täysillä tekemisestäni. Huomaan omasta toiminnastani, että minimoin eri tekemisien välillä pomppimista viimeiseen asti, kuten vaikka kirjapisteiden kanssa. Minulle on helpompi lukea, lukea, lukea ja sitten reflektoida, reflektoida, reflektoida. Kaikki tuntuu helpommalta, kun on säätänyt tekemisen moodin ja ajatukset tietyille taajuuksille. Joten tunnustettava on, minulla on putkiaivot!

Backcasting – Vision suunnittelu työkalu

”Valitse kauaskatseisuutta vaativa asia. Arvioi miltä tilanne voisi näyttää viiden vuoden kuluttua! Kuvittele sen jälkeen, olevasi tulevaisuudessa ja katso taaksepäin. Yritä nyt laskea miten olet päätynyt siihen. Tee aikataulu, määritä välitavoitteet, deadlinet, ennen- jälkeen suhteet jne. Kun katsookin asioita taaksepäin, kuvitteellisesta peruutuspeilistä, niin se sujuu paljon paremmin. Luultavasti se johtuu siitä, että juuri sillä tavoin me käytämme muistiamme.”

 

”Optimismi ei ole olemukseltaan

mielipide kulloisestakin tilanteesta,

vaan elinvoima,

voima toivoa silloin kun muut luovuttavat,

voima selvitä takaiskuista,

voima joka ei luovuta tulevaisuutta

pessimistille

vaan käyttää sen toivon hyväksi.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!