Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

10 porrasta voittajaksi

Kirjoitettu 24.10.13
Esseen kirjoittaja: Anna Rönkkä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Teamwork
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Juhani Tamminen esittelee kirjassaan Teamwork ”10 porrasta voittajaksi.”

 

10 porrasta voittajaksi:

1. Asenteen voima

2. Vastoinkäymisten kohtaaminen

3. Tarkoituksenmukaisuuden tajuaminen

4. Ole valmis uhrauksiin

5. Mukaudu tai kuole

6. Aseta itsellesi unelmia

7. Herätä luottamus

8. Opi ruokkimaan itseluottamustasi

9. Sitoudu erinomaisuuteen

10. Oivalla, että elämme kilpailun maailmassa

 

Forest & Back oli ensimmäinen haasteemme tiiminä. Kaikki lähtivät hyvillä mielin päivään, vaikkemme päivän kulusta etukäteen tienneetkään mitään. Tiimissämme oli alkumetreiltä asti havaittavissa valtava voitonhalu, joka hyvin pitkälti auttoi meitä jaksamaan metsässä tarpoessamme. Asenne oli jokaisella tiimiläisellä kohdallaan. Myös vastoinkäymisiä jouduimme kohtaamaan. Esimerkiksi ruokapaikalta lähdimme ihan väärään suuntaan. Tajusimme sen vasta keskellä suota. Suolla tuli erimielisyyksiä siitä, mihin suuntaan jatkamme ja tiimimme hajosi kahteen osaan. Lopulta löysimme kuitenkin koko tiiminä tielle, jota pitkin pääsimme jatkamaan matkaa. Vastoinkäymiset todella vahvistivat tiimiämme, ja nyt jälkeen päin ajateltuna suolle eksyminen oli yksi Forest & Backin kohokodista. Kaikki on kiinni siitä, kuinka vastoinkäymiset kohdataan.

 

Kolmas porras voittoon on Tammisen mukaan tarkoituksenmukaisuuden tajuaminen. Täytyy ymmärtää, mitä ollaan tekemässä. Forest & Backissa olimme suunnistamassa huonon kartan kanssa kohti majapaikkaamme. ”Keskity oleelliseen, älä hajota voimiasi ja mieti, kenelle työtäsi teet.” Kaikki teimme töitä tiimillemme, ja keskityimme siihen. Vaikka maasto ja olosuhteet olivat epätavalliset, muiden tiimiläisten tsemppaus auttoi jaksamaan keskellä metsää. Jouduimme myös tekemään uhrauksia heti päivän alussa. Meiltä vietiin puhelimet pois, mikä nykypäivänä tuntuu monesta kauhistuttavalta. Kuinka moni haluaa lähteä tarpomaan keskelle metsää ilman puhelinta? Ei kovin moni. Halusimme löytää perille rehellisin keinoin, ilman puhelimia ja pelkän kartan varassa, toisin kuin kuulimme toisen tiimin tehneen.

 

Viides porras kuulostaa karulta; ”mukaudu tai kuole”. Meidän täytyi mukautua olosuhteisiin ja toimia niiden mukaan, jos halusimme voittaa. Ja mehän halusimme. Sen sijaan että olisimme valittaneet huonosta maastosta tai jaksamisestamme, keskityimme tsemppaamaan toisiamme. Aina uudelle rastille päästessämme motivaatiomme ja halumme voittaa kasvoi entisestään. Toivottavasti osaamme soveltaa tätä käytäntöön myös normaalissa arjessa Tiimiakatemialla. Tamminen kehottaa myös asettamaan unelmia, jos haluaa voittaa. Meidän kaikkien mielessämme oli varmaankin majapaikassa saatava ruoka ja lämmin sauna. Kaikki halusimme päästä illanviettoon mahdollisimman nopeasti, ja voitto olisi mukava lisä.

 

Jotta pystyimme toimimaan tiiminä, vaikkemme vielä tunteneet toisiamme, meidän täytyi pystyä luottamaan toisiimme. Mielestäni onnistuimme juuri Forest & Backissa rakentamaan luotettavan pohjan tiimillemme tulevaisuuden haasteisiin. Vaikka toimimme tiiminä, jokaisen meistä piti luottaa myös itseensä päivän aikana. Täytyi uskoa siihen, että myös minusta on hyötyä tiimille. Jokainen huolehti itsestään, mutta myös toisista. Erinomaisuuteen sitoutuminen ruokkii myös omaa itseluottamusta. Jokainen kun teki tehtävänsä niin hyvin kuin osasi, oli meillä hyvät valmiuden päästä onnellisena tiiminä maaliin ja voittaa.

 

Oivalla, että elämme kilpailun maailmassa.” Oivalsimme tämän viimeistään silloin, kun pääsimme toisen tiimin, Rohkelikon, kintereille. He olivat meidän edellämme, ja yrittivät hankaloittaa meidän matkaamme laittamalla isoja oksia tielle. Lopulta me ohitimme heidät, joten rehti peli voitti. Tammisen kirjaa lukiessani ajattelin paljon Forest & Back -reissuamme. Nämä kymmenen porrasta näkyivät kulkemallamme matkalla, ja voisin kuvitella niiden vaikuttaneen voittoomme. Lähdimme matkaan viimeisinä, ja maaliin tulimme ensimmäisinä. Kaikkein eniten uskon kuitenkin voittoomme vaikuttaneen jokaisen tiimiläisen hyvä asenne ja muiden kannustaminen. Tamminenkin kirjassaan lainaa Mark Twainia: ”Kannustus oikeaan aikaan saa miehen juoksemaan vuorokauden”. Tämä on aivan totta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!