Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

(1)0 Syytä tuhota kaikki sometilit nyt

Kirjoitettu 21.12.20
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 2
Kirja: 10 Syytä tuhota kaikki sometilit nyt
Kirjan kirjoittaja: Jaron Lanier
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 7. Innovointi, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

10 Syytä tuhota kaikki sometilit nyt

 

Jaron Lanier

 

 

Törmäsin ensimmäistä kertaa Jaron Lanier nimiseen kaveriin Netflixin Valvontakapitalismin Vaarat- dokumentissa, joka käsittelee sosiaalisen median vaaroja, sekä meistä kerätyn datan käyttötapoja- ja tarkoituksia. Hänestä jäi itselleni ensivaikutelmana melkoiset huuhaa- vibat, hänen kertoessaan suurten yritysten käyttävän räikeästi dataamme hyödykseen niin, ettei meillä kohta ole enää ollenkaan omia mielenmallejamme. Dokumentissa hän mainitsi juuri tämän kirjoittamansa kirjan ja nyt onkin mielenkiintoista lähteä tutkimaan tarkemmin näitä Jaronin henkilökohtaisia mielipiteitä ja perusteita, että miksi sometileistä ei ole muuta, kuin haittaa.

Tässä nykymaailmassa, missä digiteknologia on oikeastaan kaiken keskellä ja jossa sinun puuttumisesi Facebookista/Instagramista tarkoittaa sitä, että sinua ei ole olemassa, on suhteellisen vaikeaa nähdä todellisia järkisyitä sometilien poistamiseen, varsinkin bisnesvinkkelistä katsottuna. Kaikki nämä erilaiset some- alustat ovat helpottaneet suuresti ihmisten mahdollisuutta rakentaa omaa henkilöbrändiään ja tuomaan omaa tarinansa näkyviin. Sadat tuhannet ihmiset kasvavassa määrin ovat luoneet some- profiilistaan itselleen työpaikan ja nostaneet elintasoaan. Ei sosiaalinen media ole täysin absoluuttisen paha asia. Eletään vuotta 2020 ja viimeistään Z- sukupolvi sen ymmärtää, että enää ei ole kannattavaa kadota sosiaalisesta mediasta. Se on liian myöhäistä jo, joten kannattaa ottaa siitä vaan kaikki hyöty irti ja alkaa pyörittämään ainakin liiketoimintaa somen ehdoilla, eikä työntää kapuloita rattaisiin. Vanhan liiton yrittäjät voivat olla kovinkin ylpeitä siitä, etteivät he lähde mukaan mihinkään some- hömpötyksiin, mutta samalla heidän on tiedostettava oma muutoskyvyttömyys, kapeakatseisuus ja se fakta, että liiketoiminnan kehityksen kohdalla seinä tulee aika nopeasti vastaan.

Omat fiilikset ovat selkeästi hyvin erittäin kriittiset kirjaa ja sen sisältö kohtaan, mutta tämän kohdalla haluankin säilyttää kriittisen mieleni lukiessani kirjaa eteenpäin. Haastan mieluusti omia ajatuksiani tästä aiheesta ja toivottavasti jokaisesta syystä löytyy edes muutama hyvä pointti, jotka laajentavat hieman minun ahdasta mieltäni. Olenko valmis harkitsemaan uudelleen some- tilien tärkeyttä? Mitkä tilit saa lähteä? Mitä jää jäljelle? Nostan kirjasta vain muutamat syyt laajemmin tähän reflektioon, mutta lukijaa varmasti kiinnostaa tietää kaikki 10. syytä, niin listaan ne ensitöikseni tähän.

 

  1. Vapaa tahtosi on mennyttä
  2. SOME:n hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä
  3. Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään
  4. Sosiaalinen media turmelee totuuden
  5. Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen
  6. Sosiaalinen media tappaa empatiakykysi
  7. Sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman
  8. Sosiaalinen media yrittää viedä taloudellisen itsekunnioituksesi
  9. Sosiaalinen media tekee politiikasta mahdotonta
  10. Sosiaalinen media vihaa sieluasi

 

Vapaa tahtosi on mennyttä

 

Vapaan tahdon menetyksellä Lanier tarkoittaa riippuvuutta eri alustoista ja sitä, kuinka olemme kaikki ’’behavioristien koe-eläimiä’’, joita käytetään algoritmien kehittämiseen. Yksi hyvä nosto on se, kuinka paljon ihmisen mieltä onkaan tutkittu ja kuinka hyvin sen pohjalta on luotu kaikkia simppelimpiäkin asioita, esimerkiksi suositussa Candy Crush- puhelinsovelluksessa värikkäät kuvat makeisista on nimenomaan luotu houkuttelemaan ja koukuttamaan tylsistyneitä puhelimen selaajia. Samoin myös erilaiset muut videopelit käyttävät hyödykseen kimaltelevia kolikoita ja muita arvoesineitä.

Some- alustojen jatkuva dopamiinin syöttäminen kohteeseen luo hiljalleen riippuvuuden pitkäaikaiselle käyttäjälle ja näin oma vapaa tahto huomaamatta hupenee. Postailet kuvia, koska tykkäyksistä saa ’’dopamiini-iskuja’’ ja ihmisillä, kun on yleensä tapana toistaa samaa mielihyvää tuovaa toimintaa niin kuvien postauksesta tulee nopeasti tapa, josta ei pääsekään niin vain eroon.

 

’’Muiden ihmisten mielipiteet ovat kyllin voimakkaita muokkaamaan ihmisten käyttäytymistä.’’

 

Sosiaalinen asema on ihmisille älyttömän tärkeä, eikä nyt puhuta pelkästään sosiaalisen median asemasta vaan kokonaisuudesta ja se vasta vaikeuttaakin tilien poistoa. Sen tärkeys tulee suoraan ihmisten historiasta. Emme ole saaneet näyttäytyä heikkoina, koska se saattoi jopa merkitä laumasta pois heittämistä ja sitä kautta johtaa kuolemaan. Sosiaalisen aseman lisäksi algoritmit vetoavat vahvaan tunteeseen, eli pelkoon. Jotkut meistä pelkäävät, etteivät he anna riittävän kiinnostavaa, hillittyä tai arvovaltaista kuvaa somessa ja siksi potee huonoa oloa. Alustat luovat riippuvuutta paljolti myös positiivisten tunnetilojen kautta eikä aina tarvitse vaikuttaa pelon tai ikävien asioiden kautta, tällaisia tunteita ovat esimerkiksi toveruus, myötätunto, kunnioitus, ihailu, kiitollisuus, läheisyys ja viehätys. Kovemman paineen toki sisällön jakamiseen luo pelko sosiaalisen aseman järkkymisestä. Somesta pois jättäytymistä vaikeuttaa myös paljon ’’verkostovaikutus’’ eli se, että alustoilla on paljon verkostoa ja kavereita, joiden kanssa käyt päivittäistä keskustelua alustoilla ja seuraatte toinen toistenne elämää.

 

Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään

 

Olet vaarassa muuttua pikkuhiljaa kusipääksi, tai on tilastollinen tosiasia, että saatat hyvinkin muuttua kusipääksi. Joten ei millään pahalla, mutta kehotan sinua suhtautumaan asiaan vakavasti’’

 

Kaikkihan tietää edes sen jonkun tutuntutun, jolle on päässyt kertymään tuhat tai jopa kaksikin tuhatta seuraajaa ja kaveri nousi leijan tavoin pilviin, ja elelee ihan omassa kuplassaan. Jep, sellaisiksi some voi jotkut tehdä ja se vasta muiden hermoja raastaakin, kunnes sitten joku kaunis päivä seuraajat paljastuvatkin boteiksi. No ei se nyt aina ihan noin pääty, mutta kuulosti jotenkin siltä, että tuolla tavalla nettikusipää saisi kokea oikeuden aika kivasti. Näitä kusipäitä löytyy varsinkin Facebookin kommenttiosioista, mikäli on esimerkiksi jokin mehukkaampi uutinen tarjolla ja he voivat yhdellä kommentilla suututtaa mahdollisimman monta ihmistä. Kyllähän näitä riittää.

Lanier kertoo, että somekäytön riippuvuus muokkaa persoonaa ja se muokkaa lähestulkoon sitä aina negatiiviseen suuntaan. Varsinkin sisällöntuottajat, jotka alkavat kerryttämään huomattavaa seuraajakuntaa saattavat alkaa karsimaan vanhentuneesta kaveripiiristänsä jengiä ja korvaa heitä muilla sisällöntuottajilla. Itselläni on yksi kaveri, jolla on Youtube- palvelussa yli 100 000 tilaajaa ja hänen lähipiiriinsä onkin tullut tuon uran aikana paljon muita sisällöntuottajia, ilokseni olen kuitenkin saanut huomata sen, että hän ei ole karsinut yhtäkään kaveria piireistänsä pois, vaikka onkin astellut julkisuuteen ja sitä myötä hieman erilaisiin piireihinkin. Vanhaan tyyliin sieltä edelleen tulee kutsuja syntymäpäiväjuhliin ja muutenkin aina tasaisin väliajoin vaihdellaan kuulumisia. Sosiaalisen median käyttäjä ei saa vain olla itse niin tyhmä, että antaa sen muokata omaa persoonaa radikaalisti. Lapsille lyödään nykyään jo nuorina älyluurit käteen ja heidän mielensä ei valitettavasti ole kovinkaan kriittinen, vaan heidän mieltään some muokkaa valitettavan paljon. Toivon vain, että lapsien vanhemmat tajuavat seurata lapsien touhuja tuolla interwebin ja sen alustojen rajussa maailmassa.

 

 

En oikeasti halua, enkä pysty kirjoittamaan kirjasta saatikka lukemaan sitä pidemmälle. Kirjan sisältö ei vastaa toivotulla tavalla aihetta ja koen kirjan lukemisen aika raskaaksi ja vastenmieliseksi. En sen takia, että olisin tajunnut olevani itse radikaalisti riippuvainen somen eri alustoista vaan, koska minulla on lukulistalla muita paljon enemmän itseääni kiinnostavampia ja kehittävämpiä kirjoja, sekä tämä kirja todistelee lähinnä vain juurta myöden erilaisia pointteja, jotka kaikki parikymppiset netinkäyttäjät jo ymmärtävät. Vuosi 2021 pyörähtää parin viikon päästä tauluun ja olen itse sen jo hyväksynyt, että some ja erilaiset älylaitteet tulevat olemaan läsnä omassa henkilökohtaisessa ja bisneselämässä. Omani ja tulevan yritykseni nilkkaanhan vain kusisin jos nyt lähtisin poistelemaan someja ja aloittaisin radiohiljaisuuden. En koe olevani mitenkään parempi ihminen todistelemalla näitä pointteja, vaan tämän kirjan parissa pohdiskellessani olen tajunnut ja hyväksynyt sen faktan, että minulle somet ovat enneminkin työkaluja, jotka tarjoavat valtavan määrän mahdollisuuksia.

Toivotan siis tässä kohtaa vain Hyvää Joulua kaikille ja heivaan tämän kirjan pois bookbeatin listoilta.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!