Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

10+1 käskyä hyvään keskusteluun

Kirjoitettu 31.01.18
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 1
Kirja: TEDxTalk: How to have good conversation
Kirjan kirjoittaja: Celeste Headlee
Kategoriat: 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Introverttina ajattelijana tulee minun paljon mietittyä, minkälaisena ihmisenä minua pidetään erilaisissa tilanteissa, etenkin kahden keskeisissä keskusteluissa. Selatessani YouTubea, vastaani tuli Celeste Headlee:n TedxTalk How to have good conversation-puhe, jossa hän antoi kymmenen pointtia, joihin tulisi keskittyä keskustelujen aikana.

  1. Älä multitaskaa: Tämä on mielestäni tärkein asia muistaa. Minua ei ärsytä mikään enemmän kaksin keskeisissä keskusteluissa kuin se, että vastapuoli rämpyttää samaan aikaan puhelinta, tietokonetta, tai muuta laitetta. Siinä tulee tunne, että toista ei kiinnosta olla siinä tilanteessa minun kanssa. Itselleni tulee helposti tällaisissa tilanteissa epämukava olo, jonka vuoksi pyrin pääsemään tilanteesta mahdollisimman nopeasti pois.
  2. Älä saarnaa: Kaksin keskeisissä keskusteluissa, etenkin tuntemattoman ihmisen kanssa, tulee välttää saarnaamista toisen mielipiteistä. Tämän tapahtuessa vastapuoli voi helposti tuntea, että hyökkäät häntä kohtaan, jonka myötä hän ottaa aggressiivisen puolustusmentaliteetin. Tästä seuraa helposti se, että keskustelu muuttuu väittelyksi. Headlee sanoo puheessaan, että tulisi vältellä omien mielipiteiden esille tuomista. Mielestäni taas niitä voi tuoda esille, mutta sinun tulisi välttää vastapuolen mielipiteen latistamista.
  3. Käytä avaavia kysymyksiä: Ylläpitääksesi keskustelua, tulee sinun vältellä kyllä/ei kysymyksiä. Käyttämällä kuka/mitä/koska/milloin/miksi/miten kysymyksiä, joutuu vastapuoli miettimään enemmän vastauksiaan. Samalla myös opit tuntemaan henkilöä paremmin.
  4. Go with the flow: Uuden ihmisen kanssa keskusteltaessa, jos teillä ei ole minkäänlaista aikarajoitetta, tulisi sinun välttää kaavamaista aikajanaa keskustelulle. Elämällä hetkessä, sekä sinulle, että vastapuolelle jää mielekkäämpi tunne keskustelun jälkeen, koska se ei ole tuntunut niin viralliselta.
  5. Ilmaise, mikäli et tiedä mistä puhut: Jos et tiedä jostakin asiasta hyvin, tuo se esillä keskustelussa, äläkä esitä itseäsi aiheen eksperttinä.
  6. Älä samaista omia kokemuksiasi heidän kokemuksiin: Tämän virheen olen huomannut tekeväni monesti. Headlee kertoo, että kokemukset ovat aina yksilöllisiä, eikä niitä ikinä tulisi verrata toisen kokemuksiin.
  7. Välttele toistamasta itseäsi: Toistamalla samoja fraaseja useampaan kertaan, alkaa tämä helposti kyllästyttämään vastapuolta.
  8. Älä mene yksityiskohtiin: Uudet tuttavuudet ovat ennemmin kiinnostuneita sinusta, ja mitä yhteistä teillä on, kuin tarkoista yksityiskohdista.
  9. KUUNTELE!: Tämä kohta on Headleen mielestä tärkein näistä. ”if your mouth is open, you are not learning” –Buddha
  10. Puhu lyhyesti: Välttääksesi pitkiä monologeja, tulisi sinun miettiä etukäteen valmiita lyhyitä sepustuksia itsestäsi tai aiheesta, josta haluat ihmisille puhua. Mitä lyhyemmin saat asiat kerrottua, sitä enemmän saat vastapuolen mukaan keskusteluun, sen paremmin hän on läsnä keskustelussa.

Viimeisenä vinkkinä Headlee sanoo, että ”Ole valmis olemaan hämmästynyt”. Jos menet tällä mentaliteetilla jokaiseen keskusteluun, tulet olemaan enemmän läsnä. Ja sitä kautta, parempi keskustelukumppani.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!