Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

12 Elämänohjetta kaaosta vastaan

Kirjoitettu 29.11.20
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 3
Kirja: 12 Elämänohjetta
Kirjan kirjoittaja: Jordan B. Peterson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

12 Elämänohjetta

– Käsikirja kaaosta vastaan –

 

Jordan B. Peterson

 

Monimuotoisuutta reflektioihini? ja p*skat. Nämä erilaiset Self Help- perkeleet valikoituvat lukuvalinnoikseni kerta toisensa jälkeen ja kirjalistani perusteella voisikin helposti veikata, että kaamosmasennus on iskenyt isosti ja vetäissyt Jessen pohjamutiin miettimään elämän tarkoitusta tai vaihtoehtoisesti joku voisi luulla minun valaistuneen ja kääntyvän hitaasti, mutta varmasti johonkin uskonnolliseen lahkoon. Ennen uin yksikään uskon kiihottaja siellä ruudun toisella puolella nyt sen enempää innostuu niin ainut uskon asia tällä hetkellä tässä jäbäleissonissa on usko ja luotto Tiimiakatemian prosessiin. Siihen, että tästä tulevasta etäruljanssistakin huolimatta tiimiläiset ja tiimi pystyisi kehittymään, eikä kenenkään kiinnostus kehittymistään ja akatemiaa kohtaan heikentyisi niin kuin keväällä kävi.

Akatemian ulkopuolella ei ole itselläni kaaoksesta tietoakaan vaan kaikki on oikein jeesjees! Valehtelisin jos väittäisin, että etätilanne harmittaisi tällä hetkellä niin paljon kuin joitakin muita tiimiläisiä. Pystyn antamaan nyt paljon enemmän henkilökohtaisille suhteilleni, sekä viettämään paljon aikaa Tampereella, jonne on kieltämättä aina mukava palata ja viettää pidempiäkin ajanjaksoja. Tästä syystä pyrinkin pääasiassa reflektoimaan näitä kirjan ohjeita akatemiaelämän näkökulmasta, mutta toki kopit on hyvä pitää mielessä ihan omassa arjessakin.

 

 

Järjestä omat asiasi kuntoon ennen kuin kritisoit maailmaa

 

Lakkaa tekemästä asioita, joiden tiedät olevan väärin.


Kirjapisteet laahaavat, asiakkaissa ei huvita käydä, pölytyksetkin ovat ajanhukkaa. Mikäli mietit ja toimit näin, niin ei sinulla ole oikeutta lähteä kritisoimaan kenenkään muun tiimiläisen toimia tai et selvästikään pysty vielä johtamaan itseäsi tai varsinkaan tiimiläisiäsi oli roolisi sitten tiimissä mikä tahansa.

Hoida ensin omat pisteet ja velvollisuudet esimerkillisesti maaliin ja ala sen jälkeen vaatia muilta. Säännöllinen työskentely kirjapisteiden sun muiden tavoitteiden eteen tekee akatemiasta ihan oikeasti lasten leikkiä. Lakkaa siis tekemästä akatemiasta liian vaikeaa itsellesi ja ala jaksottamaan ja säännöllistämään tekemisesi. Silloin ei tarvitse sprintin loppumetreillä istua yötä päivää koneen äärellä itse luodun kiireen paineistamana. Tee akatemiasta itsellesi helppoa ja ala sitten vaatimaan muilta samaa.

 

 

Puhu totta – tai älä ainakaan valehtele

 

Kun valheet kasvavat kyllin suuriksi, koko maailma romuttuu

 

Kuinka helppoa onkaan heittää valkoinen valhe keskusteluun, jotta siitä saa vielä vähän värikkäämmän ja ihmiset pitävät sinua entistäkin mielenkiintoisempana. Jos haluat nähdä mallisuorituksen tällaisesta toiminnasta, niin vilkaisehan Youtuben puolelta Kummelin – Patologinen valehtelija. Valehtelun kierre lähtee juuri niistä pienen pienistä valheista, joita jotkut ihmiset ripottelevat sinne sun tänne välttääkseen ikävät konfliktit tai luodakseen itsestään halutun mielikuvan esimerkiksi uudelle tuttavuudelle. Valehteluun totuttua sitä alkaa helposti uskoa omiinkin valheisiin ja elää maailmassa, joka ei perustu todellisuuteen ja joka voi romahtaa milloin vain.

Tiimeissä valehtelua esiintyy varsinkin alkuvaiheessa, kun kaikki haluavat vaikuttaa hyviltä tyypeiltä, eikä konfliktit ole vielä tuttuja tai ainakaan toivottuja. Tiimin kehityksen mennessä kuitenkin pidemmälle Tiimiakatemian prosessi karsii valehtelun lähes tulkoon nollaan ja saa tiimiläiset suosimaan luottamusta rakentavaa rehellistä ja läpinäkyvää keskustelua, sekä itsensä ilmaisua. Puhu totta. Tai älä ainakaan valehtele.

 

Totuus tekee menneisyydestä todella mennyttä ja saa parhaan irti tulevaisuuden mahdollisuuksista. Sinun totuutesi on jotain sellaista, jonka vain sinä voit kertoa, sillä se perustuu sinun elämäsi ainutlaatuisiin olosuhteisiin. Jos elämäsi ei ole sitä, mitä se voisi olla, kokeilepa puhua totta.

 

 

Oleta, että keskustelukumppanisi voi tietää asioita, joita sinä et tiedä

 

Kuunteleminen. Kunnioittaminen. Suoraan puhuminen. Odottaminen.

Nuo kaikille tutut ja ihanaakin ihanammat dialogitaidot, jotka ovat muuten ihan oikeasti äärimmäisen hyödyllisiä taitoja niin työ- kuin arkielämässäkin. Oikeasti kuuntelemalla eikä vain kuulemalla keskustelukumppanisi asioita jää lähes tulkoon joka ikisestä keskustelusta sinulle ja kumppanillesi jotain käteen, sekä pystyt osoittamaan olevasi todellakin kiinnostunut hänen asioistaan. Se vasta onkin luottamusta herättävää! On itseasiassa hämmästyttävää, mitä kaikkea ihmiset kertovatkaan, jos heitä vain oikeasti kuuntelee.

Akatemialla niin talossa, kuin alumniverkostossakin on hienoa se, että mikäli itse ei jotain tiedä niin voi rohkeasti mennä kysymään apua ja varsinkin alumnit, joiden puoleen itse olen suhteellisen paljon kääntynyt haluavat todellakin olla avuksi ja heidän kanssaan ihan arkisistakin jutuista keskusteleminen tuo paljon itselleni oppeja. Uskon sen johtuvan siitä, että olen heistä ja heidän jokaisesta jutusta aidosti kiinnostunut. Olen aidosti läsnä. Tiedän, että tämä kokeneempi ja karttuneempi kaveri tietää asioita, joita minä en tiedä. Tällaisella asenteella pitäisi lähteä jokaiseen keskusteluun, kenenkä kanssa tahansa, missä tahansa ja milloin tahansa.

 

Kuuntele siis itseäsi ja niitä, joiden kanssa keskustelet. Silloin viisautesi ei tarkoita ainoastaan sitä tietoja, joka sinulla jo on, vaan jatkuvaa tiedon tavoittelua – juuri se on viisauden ylevin muoto.

 

 

Älä häiritse rullalautailevia lapsia 

 

Kun meitä ei häiritä vaan rohkaistaan, me elämme tyypillisesti mieluiten vaaravyöhykkeen reunalla. Siellä voimme luottaa kokemuksemme suomaan itseluottamukseen, mutta kohdata kuitenkin kaaoksen, joka auttaa meitä kehittymään.

 

Ajattelin ensin, että minun täytyisi alkaa vertaamaan otsikkoa johonkin sohvalla innovoivaan akatemialaiseen, jonka luovaa hetkeä ei saa mennä pilaamaan ampumalla hänen hullunkurinen ideansa alas. Tämänkin vertauksen toki ollessa totta, voi akatemialla törmätä kuitenkin ihan oikeastikin rullalautaileviin ilopillereihin, jotka viilettävät hymyssä suin oman tiiminsä pöydästä halki akatemian aina biljardipöydälle asti, lyö siellä muutaman pallon pussiin ja heittäytyy sitten vieressä nököttävään hierontatuoliin miettimään seuraavaa omia rajojansa koettelevaa projektia, josta luovan hetken jälkeen kovalla työllä saadaan tehtyä kannattava bisnes ja työ, jonka ansiosta on aina mukava herätä uuteen päivään. Olisikin siis aika ikävää, jos tämänkin mahtavan tarinan olisi lytännyt se, että joku mieleltään rajoittunut henkilö olisi juuri laukannut akatemian ovesta sisään toisen viilettäessä laudan päällä ja käskenyt työntää sen h*lvetin rullalaudan sinne missä se surullisen kuuluisa pippuri kasvaa. Älä siis häiritse rullalautailevia mies- tai naislapsia. Ne tietää mitä ne tekee, tai vaihtoehtoisesti ovat juuri sillä hetkellä miettimässä, mitä he haluaisivat tehdä.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!