Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

12 elämänohjetta – käsikirja kaaosta vastaan

Kirjoitettu 11.11.20
Esseen kirjoittaja: Laura Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: 12 elämänohjetta - käsikirja kaaosta vastaan
Kirjan kirjoittaja: Jordan Peterson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Tämä kirja oli kyllä sopiva tähän väliin. Tiimiakatemia on pieni kaaos ja tällä hetkellä elämän järjestelyssä on pientä kaaosta ja samoin keittiön kaapeissa. Elämässä saa olla pientä kaaosta mutta sen pitää olla hallittua, tällä hetkellä koen, että en pysty niin hyvin hallitsemaan akatemiaa ja elämääni. Tuntuu ettei aikaa riitä tarpeeksi vai vaikuttaako siihen joku muu?                                                                      Kirja oli jaettu 12 osaan, jossa esiteltiin Petersonin mielestä merkityksellisiä asioita, joita seuraamalla saamme elämästämme merkityksellisemmän ja onnellisemman. Tiedän että elän onnellista elämää nytkin, vaikka elämässäni on pientä kaaosta, mutta se että ymmärrän epätäydellisyyttä auttaa minua elämään onnellista elämää kaaoksesta huolimatta. En käy jokaista elämänohjetta läpi, joten saat loput tietoosi, kun luet kirjan, mitä suosittelen varsinkin jos pidät syvällisestä pohdinnasta.

 

  1. Seiso suorana hartiat taakse vedettyinä

 

Ota vastuu omasta elämästä ja seiso sanojesi takana. Ole se kuka olet, esittämättä ketään muuta. Tuo ajatuksiasi julki treeneissä ja elämässä. Ja aivan kirjaimellisesti ohjeen mukaan: Seiso ryhdikkäästi se viestittää muille, että olet vahva luonteeltasi. Varsinkin uusien ihmisten seurassa huomaan itse kiinnittävän huomiota ryhtiini, silloin ei halua viestiä hentoista kuvaa, joka ei muutenkaan ole yhtään minua. Tietoisesti sekä tiedostamatta ihmiset arvostelevat toisia ulkoisen olemuksen mukaan, tuolla saa tosiaan jonkin verran varmemman kuvan itselle ja muille.

 

 

  1. Hanki ystäväksesi ihmisiä, jotka tahtovat vain parastasi

 

Mitä teet ystävyyssuhteilla, jotka ottavat enemmän, kun antavat? Tai jos lähdet ystäväsi luota niin olet enemmän kuin helpottunut kun pääset pois tai olosi on vain raskaampi kuin sinne mennessäsi. Se ei ole järkevää, sellaisesta se kaaos elämään syntyy. Ystävä on sellainen, jonka onnistumisesta olet iloinen etkä kateellinen. Ei ole itsekästä valita ystäviä, jotka tekevät itselle hyvää vaan nimenomaan sellaisia pitää hankkia. Ystävät ovat olleet minulle ainakin hyvin tärkeä osa koko elämäni ja niiden tärkeys on vain korostunut, kun on muuttanut uuteen kaupunkiin. Olemme joidenkin ystävien kanssa sopineet, että emme puhu koulu/työasioista yhdessä olessamme niin molemmat saa vapaata myös niistä asioista, kun on paljon muutakin höpistävää. Se auttaa myös jaksamisessa. <3

 

 

 

  1. Järjestä omat asiasi kuntoon ennen kuin kritisoit maailmaa

 

 

En voi tiimissäkään lähteä kritisoimaan muita kirjapisteistä, jos itselläni ei ole muita enempää tehty. Tämä ohje näkyy kyllä suoraan meillä kaverijohtamisessa ja esimerkillä johtamisessa. Vaadi vasta kun olet varma, että omat asiat ovat kunnossa.

Teetkö elämässä kovasti töitä haluamasi eteen vai haaveiletko vain, että kunpa voisin tai pystyisin? Oletko yrittänyt järjestää asioitasi kuntoon? Noita kysymyksiä mietin itse tästä edes useammin.

Olen itse tiimiesihenkilö Jyväskylän Insinööriopiskelijapäivien yhteistyöhankinnassa ja siinä meillä on pieni, mutta tehokas tiimi, jolle pyrin itse näyttämään esimerkkiä omalla tekemiselläni. Sovimme yhteisiä työskentelyaikoja ja siinä on heti hyvä pureutua ongelmiin, jos sellaisia ilmenee.

 

 

  1. Oleta, että keskustelukumppanisi voi tietää asioita, joita sinä et tiedä

          ~Sokrateskin oli viisas mies, sillä hän tiesi ettei hän tiedä kaikkea~

 

 

Jos oletat että tiedät jo kaiken niin ei kehittymiselle ole varaa, meillä ei ole päämäärää tai sitten olemme vain turhan ahdasnäköisiä. Ole kyvykäs tarkastelemaan asioita monesta eri näkökulmasta.

Kirjassa Johda tunteita, menesty työelämässä oli samoja asioita ja ohjeita viisaudesta, kun Petersonilla. Viisaus on yhtenä osanaan epävarmuuden sietokykyä eli ymmärrystä siitä, että ei tiedä kaikkea. Ja myöskin tiedon suhteen nöyryyttä, että uskaltaa tutustua vastakkaisiin mielipiteisiin. Eli ei muuta, kun fiksuutta kohti nöyränä ja uskaltavaisena!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!