Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

12 Elämänohjetta(oikeesti 5)

Kirjoitettu 14.12.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Muinonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: 12 elämänohjetta - käsikirja kaaosta vastaan
Kirjan kirjoittaja: Jordan Peterson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kirja oli jaettu 12 osaan, jossa esiteltiin Petersonin mielestä merkityksellisiä asioita, joita seuraamalla saamme elämästämme merkityksellisemmän ja onnellisemman. Käyn esseessäni läpi mielestäni tärkeimmät kohdat. Kirja osuu myös omaan elämääni kuin nyrkki silmään. Elämäni on aina ollut enemmän tai vähemmän hallittu kaaos johtuen lähtökohtaisesti asenteestani. Viimeaikoina olen koittanut saada hommaa ruotuun ja tämä kirja antoi hyviä ajatuksia juuri näihin ongelmiin.

 

 

 

1.Seiso suorana hartiat taakse vedettyinä

 

’’ Mä kävelin sisään esittämättä mitään, en selittämällä vaan kehittämällä lisää.’’ Näin räppää muuan Cheek. Aika osuvasti kävi tuo tekstin pätkä joka mieleeni juolahti. Vastuun ottaminen elämästä ja itselle rehellinen oleminen on iso osa ihmisen kehitystä. Tuo rohkeasti ajatukset esille, ota palaute vastaan sanalla sanoen selkä suorana hartiat takana. Se viestii vahvasta luonteesta ja halusta kunnioittaa ja ymmärtää toista.

 

 

2.Hanki ystäväksesi ihmisiä, jotka tahtovat vain parastasi

Aijaijai, ihmissuhteet ja niiden kiemurat. Ystävä, käsite, jota on todella hankala määrittää. Ystävän merkitystä elämässä ei voi sanoin kuvailla. Ainakin omalla kohdallani ystävägt ovat perheen lisäksi ollut se voimavara, joka on saanut jaksamaan elämässä eteenpäin. On tärkeää valita ystävät nimenomaan siltä kannalta, että mitä he voivat antaa sinulle, eikä niin, että mitä he vievät sinulta. Myrkylliset ystävyyssuhteet aiheuttavat vain stressiä, eikä helpotusta ja iloa elämään.

 

 

3.Järjestä omat asiasi kuntoon ennen kuin kritisoit maailmaa

Otin tähän treeninäkökulman ja itseni. Minulle esitettiin palautetreeneissä kysymyksiä, että miksi olen niin hiljainen treeneissä tai miksi en kommentoi asioita. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että olen kokenut oman toimintani olleen niin heikkoa, että ei ole ollut varaa sanoa muille miten asiat pitäisi hoitaa.

 

 

7.Tavoittele sitä, mikä on merkityksellistä (älä sitä, mikä on vain hyödyllistä)

Mikä erottaa menestyneet ja menestymättömät ihmiset toisistaan? Menestyneet ihmiset ovat joutuneet tekemään uhrauksia menestyksensä, paremman tulevaisuuden puolesta. Ja yleensä mitä suurempi uhraus, sen parempi tulevaisuus. Näin ei kuitenkaan mielestäni voi sokeasti ajatella, että aina suurempi on enemmän. On tärkeää siis kartoittaa, mikä olisi kaikkein suurin, tehokkain ja miellyttävin uhraus, joka johtaisi mahdollisimman hyvään tulevaisuuteen. Peterson kertoo, että aiemmin meidän oli huomattavan vaikeaa ymmärtää, että mielihyvää siirtämällä eteenpäin voi saada entistä suuremman palkinnon myöhemmin. Heti, kun sitä oli tarjolla, se tilaisuus hyödynnettiin vain hetkellisen nautinnon vuoksi. Peterson kuvaa tällaista toimintaa nykypäivänä todella naiiviksi: se johtaa hetkelliseen hyötyyn, mutta pidemmällä aikavälillä teolla ei ole tippaakaan merkitystä ja se haihtuu välittömästi teon jälkeen.

 

 

  1. Puhu totta – tai älä ainakaan valehtele

On olemassa kaikenlaisia eri syitä olla epärehellinen muille ja itselleen: haluaa vaikuttaa pätevältä, haluaa vältellä vastuuta ja esim. haluaa nauttia suosiosta, vaikkei olisi sitä ansainnutkaan. Valehteleminen toisille on myös itselleen valehtelua, kuten Peterson kirjassaan kertoo. Tuolloin ollaan totaalisesti halujen vallassa ja tavoitellaan vain hetkellistä hyötyä ajattelematta pidemmälle, kuten edellisessä osiossakin mainittiin. Tällaisessa elämänvalheessa elävä ihminen pyrkii manipuloimaan todellisuutta siten, että vain jokin kapeasti haluttu ja ennalta määrätty lopputulos on hyväksytty. Elämästä häviää valehtelemisen seuraukseni arvokkuus, joka toimisi vastapainona tuleville vaikeuksille. Suuret valheet alkavat pienistä valheista ja pahimmillaan siitä kehkeytyy tapa. Kun omasta elämästä häviää arvokkuus, aivan kaikelta katoaa pohja ja näistä henkilöistä tulee petollisia. Tällainen on nähtävissä myös jossain määrin ihmisten luonteesta.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!