Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuumat ryhmät

Kirjoitettu 28.02.13
Esseen kirjoittaja: Maiju Kuitunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä
Kirjan kirjoittaja: Jean Lipman-Blumen ja Harold J. Leavitt
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuumat ryhmät

 

Monen henkilön suosittelemana päädyin lukemaan Jean Lipman-Blumen ja Harold J. Leavitten Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä. Teos oli yllättävän mielenkiintoinen ja innostava. Kirjan luettuani huomasin haluavani päästä osaksi kuumaa ryhmää. Pidän tehtävä keskeisyydestä ja nopeasta toiminnasta, joten aivan innostuin opuksesta! Alla kerron lyhyesti tärkeimmät asiat kuumista ryhmistä, joita kirjasta poimin ja sen jälkeen hieman omia kokemuksiani asiaan liittyen.

 

Mitä ne ovat?

Kirja kertoo, että kuuma ryhmä on erityinen mielentila, jota hallitsee tehtävä ja luja tahto sen suorittamiseen. Kuumassa ryhmässä jokainen tuntee olevansa mukana jossain tärkeässä. Ryhmässä jokainen jäsen on omanlaisensa, mutta silti ryhmä on itsenäinen kokonaisuus. Näkyvin osa ryhmästä on aina koko ryhmä.

Kuumien ryhmien rakenteet muistuttavat enemmän niin kutsuttuja kehäryhmiä, joissa pyritään tasa-arvoisuuteen ja vapaaseen viestintään. Kooltaan ryhmät ovat puolestaan usein pieniä ja kestoltaan lyhyitä.

Pääpiirteet

Tehtävä valtaa täysin

Kuumissa ryhmissä on ominaista tehtävä keskeisyys ja se, että tehtävä tuntuu jäsenien kesken merkitykselliseltä. Tavoitteet ovat asetettu korkealle, jopa pilviä hipoen. Kuuman ryhmän jäsenet eivät tarvitse bonuksia, sillä tehtävän luoma haaste on heille niin sanottu jackpot.

Jalostumisen tunne

Kuumat ryhmät tarjoavat haasteita, mielekkyyttä ja jalostumisen tunnetta. Ryhmän jäsenille on tärkeää, että tehtävä tuntuu heille maailmaa järisyttävältä, vaikkei se ole sitä ulkopuolisille.

 

Miten kuumissa ryhmissä oikein ajatellaan?Kirjailijat kertovat, että kuumassa ryhmässä, sen jäsenet eivät kiinnitä huomiota omiin tai muiden tunteisiin. Tällöin keskittyminen on parempi itse tehtävään. Jäsenten suhde ei myöskään ole kovin läheinen vaikka ryhmän sisäinen seurustelu onkin tiivistä. Tästä huolimatta ryhmästä löytyy kunnioitusta ja luottamusta toisia kohtaan. Kuumassa ryhmässä toimitaan lasten tavoin, luodaan pähkä hulluja ideoita, hauskuutellaan ja irroitellaan.

 

Minkälaista johtajuutta on kuumissa ryhmissä?

Tosiasiahan on, ainakin lukemani mukaan, että monilla kuumilla ryhmillä johtajuutta ei ole.  Tämä johtuu kovasta työnteosta, sillä silloin ryhmän jäsenet eivät kerkiä ajattelemaan johtajakysymyksiä. Tällöin ryhmän jäsenet ovat saattaneet erikoistua eri tehtäviin. Käykäämme silti pintaraapaisuna läpi kolme erilaista johtaja tyyppiä, joita ryhmissä voi muun muassa esiintyä.

Orkesterinjohtaja. He ovat käytännön tasolla toimivia ja työhön osallistuvia johtajia.

Tukija-johtaja. He ovat käytännön työstä etääntyneitä, mutta tukea tarjoavia.

Tulenkantaja. He ovat usein vahvoja ylimmän johdon edustajia. He myös usein jatkavat kuumissa ryhmissä, vaikka tehtävä on saatettu loppuun.

Tärkeintä kuitenkin on, että ryhmässä varmistetaan, että tehtävässä on ”henkeä” ja, että into pysyy yllä.

 

Olenko itse koskaan ollut kuuman ryhmän pyörteissä?

 

En tiedä voiko sitä kutsua ihan kuumaksi ryhmäksi, mutta olen kyllä toiminut ryhmissä, joissa asiat ovat tuntuneet rullaavan hyvin. Tällöin olemme myös keskittyneet todella maltillisesti tehtävän suorittamiseen ja unohtaneet kaiken muun. Se on oikeastaa aika tyydyttävä tunne, kun ryhmä pelaa, muu elämä vain vilisee jossain sivulla ja tehtävään on keskittynyt aivan satasella. Sitä suorastaa hekumoi ja pursuaa intoa kun tehtävä on purkissa!

Itse toivon, että tälläisiä kuumia ryhmiä syntyisi aina silloin tällöin meidän tiimiyrityksen jäsenten keskelle. Mitä tuloksia voisimmekaan silloin saada aikaan! Koska innostuessani en malta pysyä paikallani, vaan hömpsötän menemään kuin mikäkin superpallo, on minun vaikea istua tuolilla tällä hetkellä. Haluan niin kovasti kuuman ryhmän pyörteisiin ja saada aikaan huippu tuloksia! P.S. Suosittelen kirjaa luettavaksi, jos haluat lisää tietoa kuumista ryhmistä ja häiritä puolisoasi, kämppistäsi tai vaikkapa naapureitasi kaikella ihanalla energialla, mitä saat kirjan luettuasi.

 

 

-Maiju
maiju@mittava.fi
Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!