Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kun minästä kasvaa me

Kirjoitettu 31.05.13
Esseen kirjoittaja: Niko Niemelä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Yhtenä, Kun minästä kasvaa me
Kirjan kirjoittaja: Heikki Peltola
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kun minästä kasvaa me

Jatkan tiimien rakentamisen ja tiimityöskentelyn opuksien parissa. On ollut hyvä ottaa hieman kuuriluontoisesti tätä Tiimiakatemian perustyöskentelymallin kitusiin, onneksi ei ole reseptiä sentään tarvinut hakea. Nyt vuorossa oli Heikki Peltolan monen kehuma kirja Yhtenä, kun minästä kasvaa me. Kirjaa ei ole suotta kehuttu. Kirja on todella laaja kokonaisuus itsekeskeisestä toimintamallista tiimityöskentelyyn. Itse halusin kirjalta enimmäkseen hieman laajemmin tietämystä siitä, mitkä mahdollisesti estävät tai ainakin haittaavat tiimin täydellistä muodostumista ja toimintaa.

Aivan ensisivuilta asti teksti laittoi ajattelemaan. Pelkästään kirjoitusasu ja sanamuodot olivat todella lähellä sydäntä. Ja jotta kirjoitukseni ei mene pelkästään kirja-arvosteluksi niin asiaan. Kirjan johdanto osiossa oli itselleni ensimmäinen asia, jota en ole ajatellutkaan. Mitä tarvitaan, jotta ensinnäkin yksilö mutta sitä kautta myös tiimi saadaan toimimaan? Ne kaksi asiaa ovat noste ja hohto. Noste on voimaa, jolla ihmiset nostavat toisiaan. Ja mitä enemmän nostetta on, sitä enemmän ryhmä saa aikaan. Hohto puolestaan on tunne siitä että tekemisessä on mieltä. Hohtoa koetaan, kun saa tehdä tai nähdä sellaista, mitä arvostaa ja rakastaa. ”Hohto saa elämän sykkimään.”

Peltola itsekin toteaa että kirjan keskeinen viesti kiteytyy sanaan me-mieli. Tämä viittaa haluun tehdä asioita yhdessä. Se edellyttää tahtoa sisäistää yhteinen tehtävä ja kykyä säätää egot oikealle tasolle. Lähtökohdat me-mielelle on listattuna seuraavassa:

 1. Ihmiset on tarkoitettu toimimaan yhdessä ja tuottamaan ihmeitä
 2. Oletukset työstä ja johtajuudesta pitää pikaisesti ja perusteellisesti päivittää
 3. Jokainen ihminen on vastuussa tekemisistään ja päänsä päivittämisestä
 4. Elämänsä kulkua voi muuttaa
 5. Kukaan ei käytä kaikkia kykyjään
 6. Ryhmä muovaa meitä enemmän kuin ymmärrämme
 7. Hyvää on enemmän kuin havaitsemme

Nämä seitsemän kohtaa ovat mielestäni uuden ajan mukaisesti ajateltuja, jotka kuitenkin ovat yleispäteviä ohjeita sekä yksilölle että tiimille. Jos miettii miten pelkästään nämä lähtökohdat voisivat parhaimmillaan toimia kaikissa organisaatioissa, olisi varmaa että pitkäaikaistyöttömistä, talouskriiseistä ynnä muista ei tarvitsisi uutisoida joka päivä. Hieman kärjistetty mielipide mutta perusteltu. Perusteluun tullaan myöhemmin.

Iso laiva saadaan kääntymään kääntämällä ruoria.”

Mitkä ovat haasteina, parhaimmillaan suoranaisina esteinä, tiimien muodostumiselle? Lyhyesti vastattuna nykyiset kankeat ja hitaat organisaatiot. On selvää että nykypäivän muutostahti maailmassa on niin valtavan kova että jokaisen yrityksen on vaikea pysyä mukana. Yrityksien tehtävänä mielestäni on olla tyydyttämässä jokin tarve, joka ihmisillä on. Jos ei suoraan niin viimeistään välikäsien kautta. On jokseenkin pöyristyttävää miten kankeita jotkut organisaatiot ovat. Välikommentti: Ymmärrän kirjailijan tuskan ja halun auttaa todella hyvin kun tajusin hänen työskennelleen ”eräässä isossa organisaatiossa” nimeltä Kesko. Tätä kankeutta ja syitä siihen kuvattiin kahdeksan kohdan ”syntilistalla”, jonka on koonnut Peter Senge. Nykyjärjestelmissä kapeus tuottaa keskivertoa:

 1. Ylikorostetaan mittaamista
 • Keskitytään lyhyen ajan tavoitteisiin
 • Tuloksia arvioidaan yksipuolisesti
 • Tekemistä vähätellään
 1. Pelkoon pohjautuva johtamistapa
 • Rohkaisee olemaan kuuliainen
 • Tottelemalla pomoa, pomo on tyytyväinen ja jättää rauhaan
 • Jos puhut avoimesti, se on mielenilmaus tai kritiikkiä
 1. Suorituskeskeisyys
 • Johtaa asetettujen tavoitteiden tavoitteluun
 • Ei rohkaise ihmisten kykyjen monipuoliseen käyttämiseen
 1. Etsitään ratkaisuja teknisiin ongelmiin
 • Ei pureta tehottomia, turhauttavia ja tyhmentäviä systeemejä, joihin menee paljon rahaa, aikaa ja voimia
 1. Tasapäisyyttä arvostetaan
 • Moninaisuutta pelätään
 • Päätökset ovat kompromisseja
 1. Uskotaan sokeasti suunnittelun, toteutuksen ja seurannan pyhään kolminaisuuteen, vaikka tiedetään, että todellisuus yllättää kerta toisensa jälkeen
 2. Epäluottamus ihmisiin ja kilpailuhenkisyyden korostaminen estää aidon yhteistyön ja luovuuden
 3. Pirstoutunut maailmankuva
 • Johtaa osaoptimointiin
 • Rohkaistaan häikäilemättömään oman edun tavoitteluun

Ihmiset ylisuorittavat ja kituvat samalla kun organisaatiot alisuorittavat ja kuihtuvat.”

Kirjassa kuvataan neljän verbin ympärille tehty ympyrä, joka on esteenä yksilön ja organisaation toiminnan muuttumiselle. Muutoksen toteutumiseksi on ylitettävä neljä estettä: tunnistettava mitä näkee, uskallettava sanoa mitä ajattelee, tehtävä niin kuin sanoo ja lopuksi tajuttava mitä tekee. Polku on selkeä: muuttamalla näkemistä muuttuu ensin ajatteleminen, sitten puhe ja lopulta tekeminen. Mahtavaa!

Muutos voidaan saada aikaan. Se on vain siitä kiinni että päättää tehdä.

”Elefantin voi kyllä leikata kahtia, mutta tuloksena ei ole kahta elefanttia, vaan aikamoinen sotku.”

Heitin aiemmin ilmoille ajatuksen että työttömyys ja talouskriisit olisivat historiaa, kunhan ihmiset saataisiin toimimaan tehokkaammin tiimeissä. Kun yhdistää esitetyt lähtökohdat tiimitoiminnalle ja syntilistan minkä takia näin ei kuitenkaan kaikkialla tapahdu, tulee mieleeni Kesko. Itsekin näet kuulun kyseisen organisaation palkkalistoille, ainakin toistaiseksi. Olenkin jo tästä puhunut monen ihmisen kanssa kuinka mahtavaa olisi hyödyntää Tiimiakatemian opit muuttamalla todella ison laivan suuntaa. Siihenhän ei tarvita kuin ruorin kääntö. Tämä tarkoittaa käytännön tasolla jo aloittamani periaate ”Pieni palanen kerrallaan”. Osasto osastolta, tavaratalo tavaratalolta. Olisi mahtavaa olla se henkilö, joka tuon suuren työllistäjäorganisaation saisi muutoksen tielle, positiivisella tavalla. Ei muuta kuin hihat heilumaan!

 

Niko Niemelä

niko.niemela@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!