Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimivalmentajan parhaat työkalut

Kirjoitettu 18.10.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimivalmentajan parhaat työkalut
Kirjan kirjoittaja: Johannes Partanen
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aloitin lukemaan Johannes Partasen kirjoittamaa kirjaa ”Tiimivalmentajan parhaat työkalut”, koska halusin ymmärtää täysin Tiimiakatemialla tarvittavat ja käytettävät työkalut. Lisäksi, käymme meidän osuukunnassamme  juuri tällä hetkellä mm. oppimissopimuksia, Tiimiakatemian forumeiden tarkoitusta ja hyötyjä, lukusuunnitelmia ja kirjojen tärkeyttä, projektisuunnitelmia (Toimii tällä hetkellä Google Drivessä projektisalkkuina) sekä JORYn toimenkuvia. Kaikki nämä liittyvät jokapäiväiseen toimintaamme.

Käyn esseessäni läpi asioita, jotka tulen viemään omaan sekä osuuskuntamme toimintaan.

Sivulta 16 löytyy 15 erilaista mittaristoa, joita tarkkailemme koko Tiimiakatemiamme aikana. Haluan ”pärjätä” näissä 15 eri kohdassa mahdollisimman hyvin henkilökohtaisella tasolla. Panostan toimintaani siten, että saan aikaan sekä tuntuvia muutoksia että näkyviä tuloksia. Tulen lisäämään tämän myös oppimissopimukseeni.

Keräsin hieman kirjan pointeista sekä jo entuudestaan tuttujen asioiden vahvistavista seikoista henkilökohtaista To Do-listaa. Useita näistä asioista en ole tähän mennessä edes ajatellutkaan. Kirjan lukeminen auttoi selkeyttämään myös Tiimiakatemialla myöhemmin tarvittavista asioita, kuten opinnäytetyösalkku.

Kirjasta löytyi vastauksia, miksi käytämme joitakin tiettyjä työkaluja toiminnassamme. Lisäksi niiden käytön ja toiminnan selkeyttämistä sain ainakin omiin ajatuksiini ja toimintaani.

 

 

To Do-listani

 • Opinnäytetyösalkun laatiminen

 • Projektien sekä muun henkilökohtaisen toimintani dokumentoiminen ja sijoittaminen opinnäytetyösalkkuuni
 •  

 • Henkilökohtaisen treenipäiväkirjan laatiminen sähköisessä muodossa sekä tallentaminen opinnäytetyösalkkuuni

 

 • Henkilökohtaisten ristipölytystavoitteiden laatiminen sekä aktiivinen tämän noudattaminen

 • Kirjan esimerkit saivat minut ymmärtämään myös ristipölytyksen tärkeyden ja tarkoituksen -> Pyrin oppimaan mahdollisimman monipuolisesti ja laajasti

 

 • Forumien pölytys

 • TL-Forumi, talousforumi, AP-forumi sekä viestintäforumi
 • Tämä sisältyy myös Tiimiakatemialla käytettävään täpitykseen (J1, 2-täppä)

 

 • TSK-mallin vieminen käytäntöön ainakin henkilökohtaisella tasolla

Ennen projektin aloittamista

-Esimotorola

-Lukuohjelman sovittaminen tehtävään

-Projektisuunnitelma

Projektin toteutus

-Projektin käytännöt

-Tiimivalmentajan tuki

-Ristipölytykset

Projektin päättäminen

-Motorola

-Synnytys

-Raportti

 

 • Projektisuunnitelman käyttäminen

 • Kirjassa s.60 esimerkki, miten saa projektisuunnitelman aluille sekä seurattua omaa ja projektin toimintaa
 • Mielestäni todella sopiva mm. mobiilisovellus-projektissamme
 • Myös henkilökohtaisella tasolla hyvin selkeyttää omaa toimintaa sekä omia tavoitteita, minne haluaa päästä projektin kanssa sekä mitä muilta ja itseltäni vaaditaan sinne päästäkseemme

 

 • Taitoprofiilin käyttö

 • Tämän kirjan luettuani, ymmärsin kokonaiskuvan sekä asioiden tärkeyden selkeämmin ja paremmin
 • Taitoprofiilin läpikäynti hyvin ajankohtaista osuuskunnassamme tällä hetkellä

 

 • Synnytystä parantavia keinoja (s.67)

 • Nostin tämän kohdan, koska mielestäni tämän sivun opit auttavat todella paljon meidän joukkuettamme Innovate or Die-innovointikilpailussa

 

 • (S.118) Projektipäällikön tehtävä

 • Todella hyviä koppeja ja selkeästi eriteltynä, minkälaisia toimenpiteitä projektipäälliköltä vaaditaan
 • Hyvä tämän hetkisiin projekteihin, esim. Bonder

 

 

To Do-listan lisäksi kirjasta jäi mieleen mm. monipuolisuuspassin käyttö. Kirjassa kerrotaan useita seikkoja, jonka takia monipuolisuuspassin käyttö on erittäin hyvä. Tämän lisäksi myös henkilökohtaiset ristipölytyspassit parantaa meidän omaa toimintaa suoranaisesti. Pystymme välttämään muiden osuuskuntien tekemiä virheitä ja ottamalla oppia heidän toiminnasta.

 

Jory-tehtävät

Sivulla 113 kerrotaan eri johtoryhmän jäsenien toimeenkuvat ja tehtävät, joita tulee hoitaa oman Jorytehtävän aikana. Näistä korkeimmaksi mieleen jäi tiimiliiderin tehtävät ja tavoitteet. Hain ensimmäisenä vuonna tiimiliideriksi, mutta vetäännyin ennen lopullista valintaa. Koin etten olekaan niin valmis, mitä oletin aluksi. Nyt, kun luen toisen vuoden tiimiliiderin toimeenkuvia sekä tavoitteita, huomaan, että tiimiliiderin toimintaan kuuluu samanlaisia asioita, joita olen nyt muutaman viime kuukauden sisällä ymmärtänyt. Tähän ovat vaikuttaneet erilaiset kirjat, erilaiset tapahtumat sekä Tiimiakatemialla että omassa elämässäni.

Kirjan oivalluksista olen saanut lisää kipinää ja intoa hakea uudelleen toisen vuoden tiimiliideriksi osuuskunnassamme. Haluan haastaa itseni ja laittaa itseni tilanteeseen, jossa joudun myös esimerkillä johtamaan muita tiimiläisiämme ja pitämään osuuskuntamme kasassa mahdollisimman tehokkaasti. Toisen vuoden tiimiliiderin on ymmärrettävä tiimin kehittyminen. Tätä olen jo päässyt maistamaan lukuisien yksittäisten henkilöiden kanssa osuuskunnassamme. Olemme pääsemässä huimaa vauhtia konflikteista toimintaan tällä hetkellä. Se motivoi myös minua suuresti.

 

Kokonaisuudessaan voisin jopa sanoa, että jokaisen tiimiyrittäjän on luettava tämä kirja, jotta pystytään ymmärtämään täydellisesti mitä eri työkalut tekevät ja mitä hyötyä niistä on meidän osuuskunnan toiminnassa.

 

 

Jari Savolainen

Osuuskunta Idealeka

jari.savolainen@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!