Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Toimiva solu

Kirjoitettu 25.11.13
Esseen kirjoittaja: Maiju Kuitunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaikkien aivot käyttöön
Kirjan kirjoittaja: Sirkku Heinonen, Rea Klingberg ja Päivi Pentti
Kategoriat: 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen

Toimiva solu, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Maanantaina 25.11.2013 selviää Mittavan uusi jory. Olen itse hakenut viestintäpäällikön paikkaa ja pohdiskellut jo jonkin verran tulevaa. Olen miettinyt kuinka saan solun toimimaan ja luotua hyvät käytänteet meidän solulle, mitä aiheita käymme läpi ja mitä oikein teemme solussa. Löysin tähän hieman apua Kaikkien aivot käyttöön– kirjasta (Heinonen ym. 2011). Käyn seuraavaksi esseessäni läpi asioita, jotka koen nyt huolikseni solutoiminnan osalta. Toki pyrin vaikuttamaan joihinkin asioihin vaikken joryyn pääsisikään.

Löysin kirjasta työkalun, joka ainakin ajatuksissani auttaa solun alkutaipaleella, GROW-malli. Mallin tarkoituksena on auttaa tässä tapauksessa minua viemään solua kohti tavoitteita. Malli koostuu sanoista Goal (tavoite), Reality (todellisuus, tilanne), Options (vaihtoehdot) ja Will (motivaatio). (Heinonen ym. 2011, 186-189).

Goal.

 • Mitä haluamme saada aikaan?
 • Mitä hyötyä meille on tavoitteeseen pääsystä?
 • Mitä menetämme, jos emme pääse tavoitteeseen?
 • Mitä haluamme olla vuoden päästä?

Reality.

 • Miltä tämänhetkinen tilanne näyttää?
 • Mikä on tarkkaan ottaen meidän roolimme?
 • Mikä meitä innostaa/turhauttaa?
 • Mikä on meille erityisen tärkeää?
 • Mitä asioita pitäisi ratkaista?
 • Mitä muuta meidän tulisi huomata?

Options.

 • Millaisia vaihoehtoisia tapoja meillä on tavoitteen saavuttamiseksi?
 • Mikä olisi järkevin tapa edetä, jotta tavoite saavutettaisiin mahdollisimman nopeasti?
 • Minkä pitäisi muuttua ensiksi? Minkä sitten?
 • Mitä riskejä vaihtoehdoissa piilee? Miten voimme toimia, jos riskit toteutuvat?
 • Mikä vaihtoehto olisi mielestämme mieleisin ja innostavin?

Will.

 • Miten haluamme edetä asiassa?
 • Mistä lähdemme liikkeelle? Mitä ja milloin?
 • Onko jotain, mitä voi delegoida?
 • Mitkä ovat välitavoitteemme?
 • Miten palkitsemme itsemme tavoitteisiin päästyä?

(Heinonen ym. 2011, 186-189).

Uskon, että GROW-mallista on meille hyötyä. Siinä luomme meille tavoitteen ja välitavoitteet. Mietimme millä toimintatavoilla lähdemme etenemään ja mihin asioihin haluamme keskittyä. Tämän mallin avulla saamme hyvin täytettä solutapaamisille, mutta ennen kaikkea suunnan toimintaamme. Tämä löytö oli oikeastaan hyvä, sillä olen miettinyt millä ja miten lähdemme vuodenvaihteen jälkeen liikkeelle. Tämä GROW-malli on simppeli ja helppo tapa aloittaa alkava vuosi.

Haluan myös, että solussamme annetaan palautetta. Kirjassa todetaan, että palaute on portti oppimiseen ja voin hyvinkin yhtyä tähän näin puolentoista vuoden kokemuksen jälkeen. Tämä syksy (2013) on ollut minulle henkilökohtaisesti valaistumisen aikaa. Olen tajunnut ja oivaltanut monia asioita, joita en ole ennen huomannut tai pitänyt tärkeinä. Yksi oivallukseni on ollut se, että vertaisten palautteen avulla voin oikeasti kehittää itseäni. Kirjassa myös mainitaan, että havaintoja kannattaa jakaa ryhmälle palautteen muodossa. Tästä esimerkkinä seuraava virke: ” Kuulin teidän käyttävän paljon sanaa ’eihän me nyt’, mitä ajattelette tästä?”.  (Heinonen ym. 2011, 194-195)

Olisi aivan huippua, jos jokaisen solutapaamisen päätteeksi käyttäisimme hetken aikaa reflektointiin. Missä onnistuimme ja missä pitäisi toimia toisin? Millainen meininki tänään oikein oli? Itse ainakin lähden liputtamaan tämän puolesta ja koitan saada tästä osaa solukäytäntöä ainakin viestintäsolussa. (Heinonen ym. 2011, 202-204).

Päätin, että alan kirjoittamaan päiväkirjaa johtamiseen liittyvistä asioista. Reflektoin siis omaa toimintaani viestintäpäällikkönä ja siihen liittyvissä asioissa. Tämän avulla voin edesauttaa kehitystäni ja myöskin seurata sitä.

Olen miettinyt miten saan ihmisistä esille asioita, jotka jäävät nousematta esille. Nappasin kirjasta hyvän vinkin: ole utelias! ”Uteliaisuuden voimalla saa hijaista tietoa näkyväksi, sillä saa jopa esille asioita, joiden olemassaolostakaan et aiemmin tiennyt.” ( Heinonen ym. 2011, 215). Minun tulisi käyttää avoimia kysymyksiä, joilla herätän solun kiinnostuksen ja jakaa mielenkiintoni jokaiseen solulaiseen tasaisesti. Uteliaisuutta voi kirjan mukaan myös ruokkia yllätysvieraat ja odottamattomat paikkavalinnat. (Heinonen ym. 2011, 205-206).

Mutta mitä jos solu ei vain toimi? Tämä onkin ollut yksi minun kauhukuvistani ja ennenaikaisista huolistani. Ajatusta tähän on lisännyt se, että viestintäsolu on ollut huonoiten toimiva solu meidän tiimissämme. Saanko minä ja uudet solujäsenet nostettua kyseisen solun aivan uudelle tasolle. Mitä jos solun jäsenet ovatkin passiivisia tai kokevat olevansa turhia solussa? Tässä tilanteessa kirjassa neuvotaan aluksi miettimään muutamia kysymyksiä.

 • Mitä tämä toimintamme oikeastaan on?
 • Mitä haluamme saada aikaan?
 • Mihin suuntaan haluamme muuttaa toimintaamme?

(Heinonen ym. 2011,131-132).

Uskon, että jos solu on väsähtänyt, niin vika voi olla siinä etten ole osannut kirkastaa jäsenille tavoitettamme. Ongelma voi olla myös siinä, ettei solussa arvosteta toisten tekemiä asioita. Olenkin miettinyt solutapaamisten runkoa jo jonkin verran. Kerta lopussa referoidaan alussa sitten positiivisoidaan. Kerrotaan huippujuttuja kuluneelta viikolta ja mahti juttuja, jos joku meistä on toiminut hyvin. Luulen, että tällä tavoin saadan alusta asti huikea buusti tapaamiselle.

Päätelmäni tähän loppuun on, että aluksi luodaan tavoitteet, mietitään roolit, mietitään miten asioissa edetään ja sitten annetaan vain mennä. On hyvä, että olen miettinyt jo valmiiksi minua askarruttavia asioita, mutta turha niissä on pyöriä ja kiemurrella. Mielestäni on tärkeää, että tunnistaa mahdolliset ongelmakohdat, mutta laittaa keskittymisensä kuitenkin positiivisiin asioihin. Kuten, että meille tulee kohta mahtava uusi jory ja varmasti aivan mahtavat solutkin!

 

Maiju, Osuuskunta Mittava Innovations
maiju@mittava.fi
Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!