Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajan ajatuksissa

Kirjoitettu 03.12.13
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajan Ajatuksissa
Kirjan kirjoittaja: Peter F. Drucker & Joseph A. Maciariello
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjassa Johtajan Ajatuksissa Joseph Marciariello on koonut Peter Druckerin kirjoista 366 kirjoituksen kokoelmasta toimintaohjeen jokaiselle päivälle. En saanut kirjasta niin sanotusti uutta tieto, enemmänkin vanhan kertausta. Toimintaohjeet minun mielestä olivat enemmänkin viisauksia ja opetuksia. Kirjassa käsiteltiin monesti samaa aihetta eri näkökulmasta niin jossain vaiheessa rupesi maistumaan jo puulta. Kokosin kuitenkin mielestäni kirjan opetuksista, hieman suuntaa antavan johtamisen toimintaohjeen tammikuun ajaksi testiin minulle itselleni ja miksei uudelle johtoryhmällekin.

 

”hyvä henki luodaan ylhäältä käsin”

Druckerin sanaparsi ensimmäiselle päivälle on että ”organisaation henki luodaan ylhäältä käsin”. Olen samaa mieltä Druckerin kanssa, koska jos johtotehtävässä toimiva henkilö ei jaksa olla innostunut ja positiivisella päällä töissä, niin millaisen kuvan hän jättää alaisilleen? Itseäni ei ainakaan jaksa kiinnostaa työskennellä semmoisen ihmisen kanssa jolla on negatiivinen asenne kaikkea kohtaan. Pyrin ainakin itse näkemään tilanteiden positiiviset puolet ja olemaan asenteeltani positiivinen ja sosiaalinen. Nyt kun uusi johtoryhmämme luo tiimimme hengen ylhäältä käsin positiivisella asenteella niin samalla vaaditaan myös rehellisyyttä. Ei vain johtoryhmältä, vaan myös meiltä kaikilta muiltakin tiimiläisiltä. Minun mielestäni on hyvin sanottu kirjassa melkein seuraavin sanoin, että kaiken voi antaa anteeksi mutta epärehellisyyttä ei. Olemme kyllä olleet tiiminä rehellisiä toisillemme, asiakkaillemme sekä sidosryhmillemme.

 

”Jo toteutunut tulevaisuus”

Tammikuun sanaparsien joukosta löytyy tämmöinen, että tärkeintä on tunnistaa ”jo toteutunut tulevaisuus”.  En usko että kukaan pystyy ennustamaan tulevaisuutta, mutta pystymme ennakoimaan. Eli asiat ovat arvattavissa ja ennakoitavissa mutteivät ennustettavissa. Tällä pyritään ehkä vähän hakemaan sitä, että menoja ja tuloja voi kyllä arvioida ja laskea budjetin siltä pohjalta sekä ennakoida tulevaa jotenkin. Mutta tammikuussa voisi katsoa ja tutkia uusia nousevia trendejä niin viihdemailmassa kuin ihan bisneksessä ja miettiä, että voisiko hiljattain ihmisten suosioon  nousseiden trendien, tuotteiden tai palveluiden ympärille kehittää jotain. Vastuuasemassa olevan henkilön vastuulla on saada tulosta aikaiseksi. Tämän takia tulosta aikaan saavat johtajat ovat organisaatiolle tärkeitä. Tämä ei tarkoita sitä että Sonjan pitäisi uutena asiakaspäällikkönä itse vuoden alusta lähtien rehkiä asiakaskäynneillä ollakseen tehokas. Sonjan pitäisi miettiä, miten innostaa meidän porukka käymään aktiivisemmin asiakkaissa . Olemme tällä hetkellä jumiutuneet aikalailla jo olemassa oleviin projekteihin sekä asiakkaisiin. Meissä on potentiaalia vielä isompiin juttuihin ja meillä on varaa ottaa lisää projekteja, ainakin itselläni. Pitäisi keksiä vähän lisää haasteita nyt seuraavalle vuodelle!

 

Tehokas ja merkityksellinen työ

Drukerin mukaan yrityksen pitää pystyä mittaamaan toimintaansa joten mittareita on käytettävä tehokkuuten mittaamiseen ja minun mielestäni myös henkilöstön motivoimiseen. Tottakai joillekkin toimii motivaattorina raha, mutta taas toisille ei. Se mikä on varmaa on se että ihmiset haluavat tehdä asioita mitkä merkitsevät jotain jollekkin. Työn pitää olla merkityksellistä. Tämä tarkoittaa sitä että asioiden mittaamisen lisäksi meidän pitää pyrkiä kannustamaan tiimiläisiämme kohti omiin rohkeisiin kokeiluihin! Mielestäni yksi itsensä johtamisen tärkeimmistä ominaisuuksista on se että pitää pystyä luopumaan asioista, semmoisista asioista mitä hidastavat sinua. Myöskin semmoisista tavoista mitkä eivät ole tehokkaita. Esim. minulle kalenterin käyttöönotto oli haaste, koska en ennen akatemiaa käyttänyt melkeinpä koskaan kalenteria. Olen pikkuhiljaa alkanu alkukankeuksista huolimatta alkanut merkkailemaan kalenteriin merkintöjä. Pitää siis pystyä myös luopumaan meille jo ominaisiksi tulleista työskentely tavoista jos se on tehotonta ja tuloksetonta. Mittareitakin on pystyttävä kyseenalaistamaan ja päivittämään sekä kokonaa uuden mittarin kehittämin on tärkeätä, jos se koetaan tarpeelliseksi.

 

Uudistuminen

Tästä tulikin mieleen, että itsensä kehittämisen ja ”uudistumisen” halu pitää olla korkea. Minun sekä muiden tiimiläisten on pyrittävä kehittämään itseämme ja jakamaan oppia enemmän treeneissä. Pitkällä tähtäimellä ajateltuna meidän on ”uudelleen kouluttauduttava”, koska tieto ja varhain opittu taito vanhenee ajan myötä. Tämä onnistuu lukemalla enemmän kirjojan tasaiseen tahtiin, osallistumalla oman alan seminaarieihin jotka ovat koulutuksellisia ja jakamalla treeneissämme kirjoista, projekteista sekä seminaareista saadut opit kaikille. Tämä tuo lisäarvoa meidän tiimillemme sekä yksilöille, kun omaamme vankan ja päivitetyn tieto ja taitopääoman. Kirjassa kerrottiin että ”hyvät suorittajat rakastavat sitä mitä tekevät”. Se ei tarkoita sitä että he nauttisivat jokaisesta rutiinitehtävästä, mutta toistojen kautta tullut itsevarmuus työtä kohtaan tekee epämiellyttävistäkin rutiinitehtävistä siedettäviä. Jos nautit työstäsi niin niin normi rutiinit hoituvat melkeinpä huomaamattomasti siinä sivussa.

 

Vahvuudet ja heikkoudet

”Tärkeintä ovat kyvyt, eivät vammat” oli iskulause jota käytettiin yhdysvalloissa hankkimaan paikkoja vammaisille. Mielestäni iskulauseella on hyvä sanoma. Älä keskity heikkouksiin vaan pyri näkemään tiimin sekä yksilön vahvuudet ja kehittämään niitä. En tarkoita että heikkoudet pitäisi unohtaa, mutta pääpainon pitäisi olla vahvuuksissa. Älä anna ulkonäön, painon tai rasittavan luonteen henkilössä estää sinua näkemästä pintaa syvemmälle. Stephen Hawking on lähes kokonaan liikuntakyvytön mies, mutta väitän että mailman kovin teoreettinen fyysikko ja kosmologi joka tutkii mailmankaikkeuden rakennetta. Saanut palkintoja ja tunnustusta yhteensä yli kymmenen kertaa. Mielestäni kyseinen henkilö toimii aika kovana esimerkkinä, miten omilla vahvuuksilla pelataan ja miksi ei kannata luovuttaa. Jos vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen on hankalaa, niin itse olen oppinut että yleensä jos saa jostain asiasta palautetta niin siinä asiassa on kehittämisen varaa, riippuen tottakai palatteesta. Näillä eväillä mielestäni tammikuussa pääsee alkuun ja pärjää varmasti pidemmänkin aikaa.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!