Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kirjoitettu 10.12.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestys ja moraali
Kirjan kirjoittaja: Outi Nyytäjä
Kategoriat: 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Katkeraan ja sarkastiseen sävyyn kirjoitettu kirja, joka kertoo menestyksestä, tai ennemminkin nykyajan pakkomielteisestä menestymisen ihannoinnista. Laittoi miettimään, onko nykypäivän menossa enää mitään järkeä? Voisinko vain hypätä pois oravanpyörästä ja alkaa pyörittämään purilaisia minimipalkalla? Haluanko menestyä omasta tahdostani, vai onko se vain maan tapa? Voinko olla onnellinen jos en menesty?

Mitä menestys tarkoittaa minulle?

Sanakirjassa menestys määritellään onnellisuudeksi ja onneksi. Näitä asioita menestys tarkoittaa myös minulle. Menestys on omassa elämässään pärjäämistä ja mahdollisuutta toteuttaa itseään. En näe, että menestys olisi julkisuutta tai huomion saamista, joihin teemoihin kirjassa vahvasti viitataan. Enkä todellakaan pidä sitä vielä pakkomielteenä, vaikka tavoittelemisen arvoista se kyllä onkin. Tavoittelen menestystä omassa elämässäni, koska haluan antaa itselleni mahdollisuuden toteuttaa itseäni ja etenkin tuntea tyytyväistyyttä itseäni kohtaan. Haluan enemmänkin tavoitella onnistumisia ja kokea niiden kautta olevani menestynyt. Toisaalta taas menestymiseen liittyy aina tietynlaista paremmuutta toisia kohtaan, koska omia onnitumisia voi hyvin usein vertailla muiden onnistumisiin. Jossain tapauksissa onnistuminen asiassa, jossa muut eivät ole onnistuneet voidaan katsoa olevan menestymistä.

Kuka määrittelee menestyksen?

Kirja peilaa menestystä ihmisiin, jotka ovat tunnettuja ja ovat saavuttaneet aseman, jossa he ovat muiden yläpuolella. Mielestäni jokainen meistä on menestyjä, jokainen meistä on varmasti kokenut elämässään onnistumisia ja omaa mahdollisuuden onnistua omassa elämässään uudelleen. Jokainen on siis niin sanotusti ”oman onnensa seppä”. Kirja kritisoi nykyajan aatetta menestyksen tavoittelusta, mutta mielestäni ihmiselämässä on loppujen lopuksi kyse onnen tavoittelusta. Toki voisin miettiä miksi nykyinen onneni ei riitä, mutta toisaalta minua jää mietityttämään ajatus, olisinko onnellisempi, jos olisin menestyneempi. Tämä luo nyky-yhteiskunnalle tutun oravanpyörän, jossa jokainen meistä pyrkii olemaan onnellisempi ja tavoittelemaan näiden esikuvien luomaa ihannetta menestyksestä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!