Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksen pelikirja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Menestyksen pelikirja, jälleen löytyi yksi mielenkiintoinen kirja oman jääkiekkotaustani takia. Sekä tietysti valmentavan johtamisen vuoksi, sillä toimin osuuskuntamme Bisneran toisena tiimiliidereistä. Olen lukenut aikaisemmin muista johtamisen kirjoista, että uuden ajan johtaminen on valmentavaa johtamista. Näistä syistä valitsin kyseisen kirjan luettavaksi.

Kirja on jaettu 13 lukuun, jotka kuvastavat Jukka Jalosen johtamis- ja valmentamisfilosofian perusopit.

 1. Menestys
 2. Päättäväisyys
 3. Ammattimaisuus
 4. Rekrytointi
 5. Vuorovaikutus
 6. Joukkuehenki
 7. Luottamus
 8. Ahkeruus ja työmoraali
 9. Palaute ja tuleute
 10. Intohimo
 11. Kärsivällisyys
 12. Rohkeus
 13. Rohkeasti eteenpäin

Näitä noudattamalla joukkue/tiimi voi menestyä ja saavuttaa suuria voittoja. Kuten kirjassa monesti mainitaan, menestykseen ei ole oikopolkua, vaan kaikille portaille on astuttava. Käyn läpi tässä esseessäni muutamia itselleni kolahtaneita koppeja, jotka toivon sovellettavan myös meidän ”joukkueellemme” eli Bisneralle.

”Ihmisyhteisössä tarvitaan rohkeutta tehdä jotain merkittävää ja ratkaisevaa välittämättä riskeistä, pelosta, vaarasta ja kärsimyksestä.” – Sokrates

Ensimmäinen kolahdus oli se, kun kirjassa otetaan esille suomalaisten uskalluksen puute rehellisessä halussa voittaa. Suomalaisten täytyisi uskaltaa näyttää enemmän halua voittaa, eikä vain tyytyä keskinkertaisuuteen. Jostain syystä suomalaisilla yritysmaailmassa kilpailulla ja voittamisella on kielteinen merkitys, kun taas urheilussa se sallitaan. Jalosen mukaan terve kilpailu on kehityksen edellytys. Olen tästä samoilla linjoilla, sillä ollessani KasvuOpen –seminaarissa, eräs puhujista antoi rehellistä palautetta, miksi suomalaisilla yrityksillä menee heikommin kuin aikaisemmin. Tämä syy oli, että suomalaisten pitäisi heittää turha nöyryys roskikseen.

”Rakasta voittamista enemmän kuin vihaat häviämistä.” – Stuart Baxter

Nyt kun palautteisiin päästiin, haluan nostaa esille minulle ainakin uuden käsitteen nimeltään tuleute. Tuleute eli ”feed forward” tarkoittaa eteenpäin sekä tulevaisuuteen suuntautuvia myönteisiä toimintaohjeita. Tämä johtamisen työkalu on mielestäni tärkeä jokaisen yrityksen ottaa käyttöön, sillä vaikka palaute onkin tärkeää, se keskittyy vain menneeseen aikaan eikä sitä voida enää muuttaa. Oppia voidaan kyllä ottaa mutta tulevaisuus on se, johon tulee keskittyä. Nyt kun luin tästä termistä, huomasin, että olemme ainakin osittain käyttäneet tätä tiimimme sisällä. Olemme käyttäneet kehitys- ja palautekeskusteluissa sitä nimellä rakentava palaute, jossa ennemminkin annetaan koko tiimille että sen jokaiselle jäsenelle palautetta tulevaisuutta varten. Jatkossa kutsumme sitä yksinkertaisesti tuleutteen antamiseksi.

Seuraava asia, joka minuun kolahti Jalosen opeista, on myönteisyyden tärkeys johtamisessa. Tähän sisältyy kaksi aikaisempaa kolahdusta eli suomalaisten liika nöyryys sekä menneisyyteen ja virheisiin keskittyminen tulevaisuuden korjauksien sijaan. Meidän täytyy tiiminä mielestäni keskittyä positiivisuuteen ja uskoon omista onnistumisista sekä voitoista, pelkäämättä liikaa virheitä ja epäonnistumisia. Meidän täytyy käyttää myönteisen johtamisen sävyjä tiimin keskinäisessä kommunikoinnissa ennemmin kuin negatiivisen johtamisen sävyjä.

”Hyvin usein valmentaja antaa ohjeeksi, että älkää ottako tyhmiä jäähyjä. Paljon parempi on sanoa, että ottakaa vain fiksuja jäähyjä” – Jukka Jalonen

Kokonaisuutena haluaisin tuoda esille oman näkemykseni menestyksen perustekijöistä, joita käsiteltiin kirjassa. Tässä siis olisi mielestäni kivijalka menestykseen:

 1. Nauti siitä, mitä teet
 2. Tee tekemisestä merkityksellistä
 3. Aseta tavoitteet (tukevat visiota)
 4. Ole tinkimätön ja valmis kovaan työhön
 5. Kehitä omia toimintoja jatkuvasti, älä jämähdä paikoilleen
 6. Hio johtamistaitoja (vuorovaikutus, luottamus, motivointi, kärsivällisyys, paineensietokyky, reagointi, rohkeus päätöksiin)
 7. Kanna vastuusi
 8. Älä pelkää virheitä, opi niistä
 9. Uskalla myöntää tappio
 10. Ole sitoutunut ja päättäväinen

Kaiken kaikkiaan Jalosen opuksesta löytyi monenlaista opinjyvästä, joiden sisäistämistä jääkiekkotermit ja -vertaukset auttoivat selventämään. Esimerkiksi Jalonen kehuu kirjassa suomalaisia jääkiekkoilijoita joukkueena, vaikka kukaan heistä ei välttämättä yksilöinä yltäisi top 200 pelaajien listalle. Silti joukkueena he voivat voittaa maailmanmestaruuden jos osaa pelata tätä peliä joukkueena. Tämä rohkaisee meidän tiimiämme uskomaan omaan tekemiseen ja suuriin saavutuksiin hyvällä tiimityöskentelyllä vaikka yksilöinä emme vielä olisikaan maailman parhaita…. 🙂

Jake Vitikainen

Osuuskunta Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!