Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4.0 Ilkka Halava

Kirjoitettu 26.09.19
Esseen kirjoittaja: Samuli Ala-Kasari
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tekemisen 4.0
Kirjan kirjoittaja: Ilkka Halava
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ilkka Halava – Tekemisen 4.0

Ilkka Halava, tulevaisuustutkija. Ilkan esitys tulevaisuuden muutoksista oli erittäin mielenkiintoinen, ajankohtainen ja silmiä avaava. Henkilökohtaisesti minulle yksi tärkeä arvo on, miltä tulevaisuus tulee seuraaville sukupolville näyttäytymään. Tiimiakatemia on muihin oppimistyyleihin verrattuna aikaansa edellä, itselleni nousi tästä hymy huulille. On hienoa olla osana systeemiä, jossa ympäröivä verkosto on pääsääntöisesti samanhenkistä ja monet haluavat vaikuttaa muuttuvaan tulevaisuuteen.

Tällä hetkellä elämme kriittistä murrosaikaa. Seuraavan 20 vuoden aikana on tapahduttava suuria muutoksia, joista seuraavan 6 vuoden aikana on kriittiset muutokset tapahduttava. Olemme siirtymässä maailmaan missä vain tarpeellinen käytetään. Tämä murrosaika on lyhyempi kuin koskaan aiemmin historiassa. Ennen muutokset usein tapahtuivat sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, mutta nyt tarvitsemme nopeampia toimenpiteitä.

Nopeiden muutosten takia on otollisin aika yrittäjyydelle. Yrittäjiksi hakeutuu usein ihmisiä, jotka välittävät maailmasta. Usein yrittäjät yliarvioivat kykynsä ja aliarvioivat haasteensa. Tällä ajattelulla voidaan mennä perse edellä puuhun tai onnistua. Mutta joka tapauksessa jotakin tapahtuu mikä kehittää ja muuttaa ympäristöä. Suurempi ongelma on tekemättömyys.

Miten liiketoimintaa tänäpäivänä sitten suunnitellaan? Aikaisempi massatuotanto on muuttumassa enemmissä määrin tarpeiden täyttämiseen. Tuotteen suunnitellaan mahdollisimman kattavasti ja myynti toteutetaan ennen tuotteen valmistumista. Tämä tilanne tuo varmasti jonkinlaista haastetta kuluttajakäyttäytymisessä. Kuluttajat arvostavat helppoa ja nopeaa palvelua. Uskon, että ostaminen helpottuu ajansaatossa vieläkin helpommaksi, mutta hidastuuko esimerkiksi tuotteen toimittaminen merkittäväksi, jos tuote valmistetaan vasta ostopäätöksen syntyessä.

Mielenkiintoista oli myös pohtia tämän päivän yleissivistystä. Mediassa ja eri pelien muodossa olevat tietovisat ovat ihmisille yleissivistyksen mittari. Kuitenkin näissä ’’yleissivistävissä’’ visoissa usein kysytään jotakin turhantärkeää, kuten montako tuotantokautta Salatut Elämät on tuottanut tai kuka henkilö löysi Amerikan. Onhan nämäkin asioita mitä on kiva tietää, mutta olisiko hyödyllisempää sivistää ihmisiä tiedoilla, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen.

Ihmisille on juurtunut selkärankaan vahvat tavat ja ajatukset. Kuitenkin maailma on kehittymässä enimmässä määrin digitalisaation aikaan ja kolmansien osapuolien merkitys on häviämässä. Vanhemmalla ikäpolvelle nämä muutokset ovat olleet todella suuria. Tapoja on vaikea muuttaa, mutta todellisuudessa muutokset ja erilaisuus on pakollista. Esimerkiksi valuutanvaihto, kovin moni vanhemman ikäpolven ihminen vaihtaa valuuttaa ulkomaille mennessään paikallisessa pankissaan. Itse matkustaessani ulkomaille käytän Revolut-sovellusta. Pystyn vaihtamaan valuuttaa ilman suuria vaihtomaksuja ja maksamaan ostokset Revolut-kortilla ilman oman pankin kuluja. Itsekin olin aluksi hieman skeptinen tästä tavasta toimia, mutta tutustuessani ja kokeillessani sovellusta vaikutuin sen helppoudesta ja taloudellisista hyödyistä.

Muuttuvan maailman myötä koneet ja erilaiset robotit ovat tulleet hoitamaan ihmisten töitä. Monet ajattelevatkin, että ihmisten työt loppuvat ja työttömyys lisääntyy. Kuitenkaan näin ei ole. Koneet ovat koneita, ne pystyvät tuottamaan 24 tuntia vuorokaudesta virheetöntä työtä, kun taas ihmiset eivät siihen kykene. Koneiden hyvän tuottamisen ansiosta ihmisiä pystytään uudelleensijoittamaan kohteisiin, missä hyödynnetään ihmisten vahvuuksia, kuten kommunikointi, yhteistyö sekä kykyä luoda uutta ja ratkaista ongelmia. Muutoksen myötä ihmiset joutuvat erikoistumaan tiettyyn tehtävään, jolloin itse mekaaninen työ vähenee. Uskon muutoksen vähentävän taakkaa fyysisissä töissä, jolloin hyvinvointi kohenee, mutta silti tuotannollinen tehokkuus lisääntyy.

Meillä nuorilla ja nälkäisillä tiimiyrittäjillä on mahtava mahdollisuus Tiimiakatemialla vaikuttaa tulevaisuuteen. Meidän täytyy uskaltaa olla luovia artisteja, jotka kykenevät kokeilemaan välillä jotain hulluakin. Kuten mainitsin aikaisemmin, välillä voidaan mennä perse edellä puuhun, mutta ainakin jotain tapahtuu. ’’Uskallamme puolestasi’’ on Gravin slogan. Meiltä se on hieman tällä hetkellä hävöksissä, mutta tarkoituksena onkin löytää uskallus takaisin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!