Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4.0 – Ilkka Halava

Kirjoitettu 06.10.19
Esseen kirjoittaja: Jaakko Vanha-Viitakoski
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ilkka Halava on tulevaisuudentutkija ja valmentanut yli 130 organisaatiota. Hän kävi Tiimiakatemialla ampumassa alas myyttejä.

 

Otin ylös seuraavia asioita:

Tämä murrosaika tulee olemaan lyhin maksimissaan 30 vuotta. Tärkeimmät muutokset tapahtuvat 20 vuodessa ja kriittiset kuudessa. Ihmiset ovat valmiita muutokseen. Maailma muuttuu sellaiseksi, jossa kaikki tuotteet käytetään, ne ovat älykkäitä ja yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että tuotteita ei rakenneta turhaan, vaan kysyntä määrää niiden valmistuksen. Tietoa ja dataa on jo niin paljon historiasta, että ei tarvitse enää arvailla. Bisneskysymyksiä esitetään vasta dataselvitysten jälkeen. Globaalissa verkkoyhteiskunnassa myös kaikkien osaaminen ja älykkyys on jo kaikkien käytössä.

Finanssijärjestelmään tulee enemmän itseohjautuvuutta, josta hyvänä esimerkkinä on jo toimivat maksusovellukset MobilePay, Pivo yms. Ihmiset haluavat helppoutta ja tämä säästää myös aikaa ylimääräiseltä työltä. Tähän järjestelmään vaaditaan sekä kehitystä mahdollistamaan sitä että turvallisuuspuolen työtä sen varmistamiseen.

Terveys- ja ravintopuolella esimerkiksi huomioitavaa on se, miten vähän ruokakasveista on vasta käytössä. Ne tulevat todennäköisesti lisääntymään. Genomien avulla saadaan räätälöityjä lääkkeitä. Suuri trendi tulevaisuudessa tulee olemaan kehon korjaamiseen käytetty rahan määrä, joka tulee todennäköisesti jopa kymmenkertaistumaan.

Pelkäämme, toiset enemmän toiset vähemmän tosissaan, että koneet tulevat viemään meidän työt. Näin ei kuitenkaan tule käymään. Koneet tekevät koneiden töitä ja ihmiset ihmisten. On älytöntä tehdä sellaista työtä, jonka kone voi tehdä helpommin, nopeammin ja kustannustehokkaammin. Sellaista taitoa ei siis kannata hankkia, jonka kone osaa paremmin. Arvion mukaan kirurgin työt loppuu vuonna 2053. Sen sijaan terveydenhoitajia tulee lisää.

Aikojen saatossa tekeminen on muuttunut. Aluksi tehtiin asioita ihmisille, sitten heidän kanssaan ja nyt ollaan menossa siihen, että ihmiset tekevät niitä. Tuottavuudessa voima on ryhmissä, mutta niiden täytyy työskennellä niin, että yhteinen tuottavuus on suurempi kuin yksilöiden yhteenlaskettu.

Tulevaisuuden suuntaus työnteossa on Ilkan mukaan ”jälkiteollinen artistiyhteiskunta”. Kaikilla meillä on töissämme artistiulottuvuus, joka esimerkiksi siivoojalla voisi olla pyyhkeestä sängylle rakennettu joutsen. Tämä myös kuvastaa osaltaan ihmisen ylivoimaa koneisiin verrattuna. Ihminen on luova ongelmanratkaisija, kykenee yhteistyöhön, pystyy kuvittelemaan paremman elämän ja osaa käyttää joustavaa kontekstualisointia.

Tulevaisuudessa, etenkin yrittäjänä, minun kannattaa ottaa freelancer-kanavat käyttöön. Sieltä saan osaamista ympäri maailmaa helposti verkosta, eikä minun tarvitse palkata aina työntekijää kaikkia tehtäviä varten tai tehdä niitä itse.

Viimeinen havainto oli demokratiasta, joka järjestelmänä on hyvä, mutta liian hidas. Tässä lyhyessä murrosajassa nykyinen päätösmuoto on auttamatta jälkeenjäänyt, eikä pysty vastaamaan kehityksen haasteisiin. Sen sijaan yrittäjät ovat päätöksenteossa ja asioiden eteenpäin viemisessä nopeita. Heidän vastuulla suurin osa tämän murroksen muutosten toteuttamisesta tuleekin olemaan.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!