Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Joona Takkula

4.0 Ilkka Halava

Kirjoitettu 14.10.19
Esseen kirjoittaja: Joona Takkula
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Edessä oli minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen 4.0 -puhujatapahtuma. Olin melko innoissani kun kuulin, että Ilkka Halava oli tulossa vieraaksi. Olen yleisestikin viimeisen vuoden aikana innostunut käymään erilaisissa puhujatapahtumissa ja ollut kiinnostunut kuulemaan etenkin menestyneiden ja kokeneiden yrittäjien tarinoita. Tarinat niissä kiinnostaa, koska jokaisella on sellainen. Nyt vuorossa oli kuitenkin Ilkka Halava – yrittäjä ja yksi aikamme arvostetuimmista tulevaisuuden tutkijoista. Ilkan parituntinen puheenvuoro oli varsin mielenkiintoinen ja siitä jäi mieleen muutama hyvä pointti.

Seuraavat 20 vuotta tulevat olemaan ihmiskunnan jännittävimmät vuodet. Digitalisaatio on muuttanut maailmaa jo nyt varsin lyhyessä ajassa, ja vauhti tulee kiihtymään myös jatkossa. Maailma muuttuu jatkuvasti ja se vaikeuttaa yrittäjien ennustettavuutta tulevaisuuden osalta. Ilkka puhui tuotteiden valmistuksesta ja etenkin siitä, millä tavalla ekologisuus ja hävikin määrä tähän liittyy. Ihmisten nykyinen toiminta tapahtuu niin, että ensin valmistamme, sitten kuljetamme, ja vasta sen jälkeen se myydään. Otetaan esimerkiksi vaikkapa t-paita. Se tuotetaan kenties jossain halvan työmarkkinan valtiossa, jonka jälkeen se kuljetetaan Suomeen kivijalkaliikkeeseen. Vasta tämän jälkeen asiakas tulee tietoiseksi tuotteesta ja ostaa sen valmiina. Eteemme tulee väistämättä tilanteita, jossa tuotteita jää kuitenkin paljon yli, koska kysyntää ei ole voitu ennustaa, vaan nykyinen toiminta on ohjannut tuotteiden esivalmistukseen. Ilkan mukaan uusi toimintatapa ohjaa enemmän siihen suuntaan, että ensin tuote esituotetaan (muotoillaan ja suunnitellaan), sitten asiakas ostaa sen (esimerkiksi verkosta), ja vasta sen jälkeen se valmistetaan ja toimitetaan. Valtava hävikin määrä ja maailman luonnonresurssien häviäminen on pyrkinyt herättämään meidät suosimaan ekologisempia kestävän kehityksen tuotteita. En pidä itseäni kovinkaan ”vihreänä hippinä”, mutta olen pyrkinyt kääntämään elämänvalintani ekologisempaan suuntaan. En esimerkiksi omista enää autoa, vaan kuljen lyhyet matkat Jyväskylässä polkupyörällä ja pidemmät matkat esimerkiksi Ouluun matkustan bussilla. Myöskin lentokoneella matkustan keskimäärin vain noin joka toinen vuosi. Ruokavaliooni olen osittain tyttöystäväni suostuttelemana lisännyt kasvisvaihtoehtoja ja päinvastoin vähentänyt lihan käyttöä. Halavan mukaan fakta on se, että vuoteen 2030 mennessä maailma tarvitsee 50% enemmän ruokaa, 45% enemmän energiaa ja 30% enemmän vettä. Nämä ovat pysäyttäviä lukuja, jotka on otettava tosissaan. Mielenkiintoinen pointti Halavan puheessa aiheeseen liittyen oli myös se, että maailmassa on 130 000 kasvilajia, joista ihmiset ovat havainneet syötäviksi vain 150. Ken tietää mitä me ehdimme vielä elämämme aikana syödä näistä jäljelle jäävistä lajeista.

Halava puhui myös yleissivistyksestä. Nykyisin television tietovisa-ohjelmissa on kysymyksiä Temptation Islandista ja Salkkareiden päänäyttelijöistä. Halavan lause oli ehkä hiukan kärjistetty, mutta piti sisällään sen faktan, ettei yleissivistyksenä usein pidetä esimerkiksi sitä, että tietää mikä on IoT tai mitä algoritmitalous merkitsee. Halava sanoi, että yleissivistys tulisi määritellä uudelleen. Hän painotti sitä, että meidän – jokaisen tiimiakatemialaisen – tulisi olla sen merkityksen uudelleenkeksijinä.

”Tulemme jäämään historiaan ensimmäisenä sukupolvena, joka pelkää omakeksimiään työkaluja” – Ilkka Halava

Varsin mielenkiintoinen oli robotiikan aihe, josta Halava puhui. Yleisesti nykyisin valitetaan siitä, kuinka koneet vievät ja tulevat viemään ihmisiltä työt. Näin ei todellakaan ole! Hyvänä esimerkkinä maailmassamme on Japani, joka on robotiikan ykkösmaa, mutta työttömyysprosentti maassa on 2. Koneet voivat kyllä korvata tietyt työt, joita ihminen on aiemmin tehnyt. Mieleenpainuvimpana esimerkkinä Halavan mukaan tulevaisuudessa robotti voi korvata esimerkiksi kirurgin työn, muttei terveydenhoitajan. Kirurgin työ on hyvin teknistä, mikä olisi mahdollista opettaa robotille – minkä lisäksi robotti ei tee virheitä. Terveydenhoitajan työtä ei taas voida korvata robotilla, koska se työ vaatii empatiakykyä ja tunteita, ja koneella niitä ei ole. Erään Halavan mainitseman tutkimuksen mukaan 35-40% ihmisistä kokevat työnsä merkityksettömäksi, koska tietävät että kone tekisi ne paremmin – tai voisi ylipäätään tehdä ne. Näiden ihmisten tulisi siirtyä arvoketjussa ylöspäin tehtäviin, jotka ovat tarkoitettu vain ihmisen tekemäksi. Fakta on kuitenkin se, että ihminen häviää AINA koneelle. Kone on tehokas, nopea, luotettava, eikä se valita mistään. Tämä vahvistaa sitä, että ihmisten on siirryttävä tekemään sille ominaisia työtehtäviä.

Ihmisen ylivoima koneeseen verrattuna on:

  • Luova ongelmanratkaisu
  • Joustava kontekstualisointi
  • Paremman elämän kuvittelukyky
  • Yhteistyö

Ihmisten on keksittävä työhönsä artistiutta, koska se pitää työn mielenkiintoisena. Halava toi esille esimerkin hotellin siivoojasta; työntekijä siivoaa kymmeniä, kenties satoja huoneita päivittäin. Työ on hyvin yksipuolista ja noudattaa samaa kaavaa. Voisi kuvitella, että siihen kyllästyisi nopeasti. Tapa jolla siivooja voi tuoda artistiutta työhönsä on esimerkiksi se, minkä monet ovat nähneet palattuaan huoneeseen lomakohteessaan. Siivooja on tehnyt joutsenen sängylle jättämistää pyyhkeistä. Pieni, mutta niin suuri teko sekä asiakkaan, että työntekijän merkityksellisyyden tunteen osalta.

Tulevaisuudessa työnteko samassa paikassa eläkeikään saakka ei ole enää niin yleistä kuin se on aiemmin ollut. Työtä voi tehdä niin monella eri tavalla jo nyt. Tulevaisuudessa työnteko tulee Halavan mukaan muuttumaan niin, että yhtä työtä voi tehdä esimerkiksi 40%, toista 30% ja kolmatta 30% viikoittaisesta työajasta. Henkilö voi olla esimerkiksi osa-aikaisessa palkkatyössä kivijalkaliikkeessä asiakaspalvelijana, tehdä toista työtä maalaamalla tauluja kotonaan, ja hankkia lisätienestiä myös suunnittelemalla yrityksille logoja suoraan rantatuolista käsin. Nykyinen demokratia maailmassa on niin hidasta, että maailma ehtii kuolla ennen sen valmistumista. Ihmiset, jotka voivat tehdä päätöksiä ja muutoksia nopeammin, ovat yrittäjiä. Meidän pitää siis ottaa vastuuta ja muuttaa maailmaa. Kukaan muu ei sitä voi nopeammin tehdä!

Seuraava sukupolvi joka työikään ehtii, tulee olemaan ”maker-sukupolvi”. He ovat tottuneet tekemään kaiken itse. Youtube ja muut digiajan työkalut ovat mahdollistaneet sen, että lähes kaiken voi oppia vaikka kotisohvalta käsin.

Tulevaisuuden sukupolvi ajattelee:

  • Minä olen media
  • Yhteisöt ovat pääomani (sosiaalinen media ja seuraajat)
  • Kotini on kauppani (kaupanteon siirtyminen entistä enemmän mobiiliin)
  • Teen töitä riittävästi hankintoja varten (ei enää kulttuuria, jossa töissä ollaan aina 8-16 ja odotetaan seuraavaa lomaa)
  • Priorisoin käytettyä, en uutta.
  • Omaisuuteni on töissä.

Halavan puheenvuoro herätteli todella ajattelemaan nykyistä maailmaa, sekä tulevaa aikaa. Se herätti ajattelemaan ennen kaikkea sitä, kuinka nopeasti kaikki on todella muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Tätä ajatusta vahvistaa se, että oma isoisäni ihmettelee vielä tänäkin päivänä, miten älypuhelimesta voi soittaa toiseen ”seinien läpi”, kun hän on kunnioitettavan 93 ikävuotensa aikana tottunut soittamaan ns. lankoja pitkin. Ensimmäiset ihmisen työkalut säilyivät muuttumattomina 44 000 vuotta, mutta tänä päivänä hyvä työkalu voi olla jo huomenna vanha. Tämä kaikki vaikeuttaa ennen kaikkea yrittäjien elämää, kun tulevaisuutta ei voi ennustaa niin hyvin. Jos/kun aion itse tulevaisuudessa toimia yrittäjänä, aion pyrkiä pitämään kiinni maailman muutoksista niin hyvin kuin suinkin voin. Maailman muutoksia ei tulisi mielestäni pitää lähtökohtaisesti huonoina asioina, vaan niissä voi nähdä ennen pitkää myös hyviä puolia. Meidän tulee hakeutua ja ennen kaikkea pitää kiinni niistä työtehtävistä, jotka ovat meille ihmisille ominaisia.

Joona Takkula

Projektitoimisto Gravi osk

joona@gravi.fi

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!