Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4 tunnin työviikko

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 tunnin työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferriss
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Ferriss sai kaksi vuotta ennen kirjan kirjoittamista sähköpostiviestin parantumattomasti sairaalta tytöltä New Yorkin sairaalasta. Tässä on osa siitä, toivon, että luet sen ajatuksella. Se kiteyttää kirjan sanoman juuri oikealla tavalla.

 

Hidas tanssi

Oletko koskaan katsellut lapsia

karusellissa?

Tai kuunnellut sateen

loiskahtavan maahan?

Seurannut perhosen lepattavaa lentoa?

Tai tuijottanut aurinkoa hiipuvassa illassa?

Hidasta toki vauhtia.

Älä tanssi niin nopeasti.

Aika on lyhyt.

Musiikki päättyy.

Kuljetko päivän läpi

juoksujalkaa?

Kuuletko vastauksen

kun kysyt: Miten voit?

Kun päivä on ohi

lepäätkö vuoteessasi

satojen seuraavien puuhien

laukatessa mielessäsi?

Hidasta toki vauhtia.

Älä tanssi niin nopeasti.

Aika on lyhyt.

Musiikki päättyy.

Oletko koskaan sanonut lapsellesi,

että tehdään se huomenna?

Etkö kiireesi keskellä

näe hänen murhettaan?

Oletko koskaan kadottanut

yhteyttä ystävääsi

kun koskaan ei ollut aikaa

soittaa ja sanoa hei?

Hidasta toki vauhtia.

Älä tanssi niin nopeasti.

Aika on lyhyt.

Musiikki päättyy.

Kun juokset päästäksesi jonnekin

et voi nauttia matkasta.

Kun huoli ja kiire täyttävät päiväsi,

on kuin heittäisit lahjan avaamattomana pois.

Elämä ei ole kilpajuoksu.

Kulje siis hitaammin.

Kuuntele musiikkia

ennen kuin laulu loppuu.

 

Don’t dream your life, live your dreams

Tämä lause lukee tarrana olohuoneemme takaseinällä. Se muistuttaa elämän tärkeysjärjestyksestä. Haaveilu on ihanaa, ja se pitää mielen virkeänä. Vielä parempaa on kuitenkin haaveiden tavoittelu ja niiden saavuttaminen. Matkasta kuuluu nauttia, ja se on tämänkin kirjan viesti. Miksi odottaa eläkepäiviinsä nauttiakseen elämästä? Tee se heti! Olemme niin kiinni työelämän normeissa, että emme tajua tätä. Pienistä asioista koostuu suuria, ja suurista asioista koostuu elämänlaatu.

Kirjassa oli paljon konkreettisia vinkkejä työtuntien vähentämiseen, mutta tärkein sanoma on yllä oleva runo. Meinasin kirjoittaa esseen siitä, miten voisin johtaa Sopivaa etäältä tehokkaammin, miten voisin päästä eroon delegoinnin kauheudesta ja siitä että se tuntuu hyväksikäytöltä, miten karsisin työtehtäviäni mahdollisimman pieneen, ja miten keskittyisin olennaisiin asioihin epäolennaisten sijaan. Kun luin kirjan viimeisiltä sivuilta Hitaan tanssin, mieleni muuttui. Haluankin haaveilla.

 

Mitä tekisit jos et pelkäisi?

Kuka vei juustoni –kirjasta, ja päävalmentaja Ulla Luukkaan suusta, tämä lause on tuttu. 4 tunnin työviikko käsitteli myös samaa aihetta läpi koko kirjan. Ferriss kehotti miettimään, mitä haluaisi tehdä, jos ei olisi pelkoa epäonnistumisesta tai jos olisi kymmenen kertaa älykkäämpi kuin kaikki muut. Teen suunnitelman 12 kuukauden aikajänteelle. Listaan tulee viisi asiaa, jotka haluaa itselleen, jollainen haluaisi olla, ja mitä haluaisi tehdä. Jos ei tiedä, mitä johonkin kategoriaan tulisi kirjoittaa, voi laittaa jonkin vihaamansa tai pelkäämänsä asian vastakohdan. Tässä vaiheessa ei saa miettiä miten asiat toteutetaan. Ei saa myöskään valehdella itselleen, sillä siitä ei ole mitään hyötyä.

 

Mitä haluaisin saada itselleni?

 1. Hovikuskin ja kivan auton, jossa olisi mukava matkustaa Jyväskylä-Ilmajoki väliä. Autossa olisi kaikki tykötarpeet työntekoa, lukemista ja tv:n katselua varten.
 2. Kauniin kämpän, jossa on viihtyisää ja tunnelmallista, ja jossa käy siivooja.
 3. Oman asunnon/talon Ilmajoelle.
 4. Paljon uusia ja mukavia vaatteita.
 5. Ihanimmat, viihtyisimmät ja toimivimmat tilat Sopivalle mitä maan päällä on.

 

Millainen haluaisin olla?

 1. Osata hyvin salsaa ja reggeatonia, sekä muita latinalaistansseja.
 2. Olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja kevyempi.
 3. Osata sujuvasti espanjaa ja ranskaa.
 4. Hyvä johtaja, joka osaa innostaa muita ja saa muista irti suuren potentiaalin.
 5. Menestyvä ja onnellinen liiketoiminnassa ja elämässä.

 

Mitä haluaisin tehdä?

 1. Käydä eksoottisissa maissa ja mukavilla matkoilla rentoutumassa ja tutustumassa maailmaan.
 2. Salsata katubileissä Kuubassa.
 3. Matkustaa työn puitteissa ja tehdä kansainvälistä liiketoimintaa.
 4. Viettää aikaa kavereiden kanssa ja kokeilla yhdessä uusia juttuja, esimerkiksi jodlaamista.
 5. Yhteinen tanssiharrastus Jonin kanssa.

 

Oleminen täytyy nyt muuttaa tekemiseksi, ja konkreettisiksi asioiksi. Samalla tavalla kuin oppimissopimuksen ”Mistä tiedän että olen päässyt perille” –kohdassa.

 

Millainen haluaisin olla?

 1. Osallistua tanssikilpailuun ja saada siitä palkinto.
 2. Jaksan juosta 10 kilometrin lenkin, ja olen normaalipainon rajoissa.
 3. Osaan pitää hissipuheen Tiimiakatemiasta ranskaksi ja espanjaksi ja vastata kysymyksiin siitä.
 4. Saan joka kerta parempia tuloksia johtajuustestissä, ja projektini tuottavat.
 5. Stressi on vähentynyt niin että migreeniä on vain kerran viikossa. Saan 1500 euroa palkkaa kuukaudessa.

 

Haaveeni jakautuvat kolmeen kategoriaan: työ, huvi ja fyysiset taidot. Työn osa-alueen haaveet ja tavoitteet tulevat näkymään oppimissopimuksessani ja projektisuunnitelmissani. Osaan tavoitteista olen jo ottanut monia askeleita, ja oli hyvä huomata, että näitä asioita tuli todella mieleeni, kun mietin haaveiden top 5:sta. Yllätin itsenikin miten hankala oli loppujen lopuksi keksiä esimerkiksi materiaa mitä halajaa. Sitä saikin miettiä eniten. Taitoja tuli mieleen paljon, ja täytyi valita tällä hetkellä hauskimmilta tuntuvia asioita listalle. Tanssi ja fyysinen kunto ja olemus ovat pinnalla, koska olen keskellä elämäntaparemonttia ja tanssiharrastus on ollut mahdollista vuoden ajan. Siitä nautin kyllä todella paljon, ja se ohjaa tekemistäni vahvasti.

Ferriss kehottaa tekemään lyhyen aikavälin tavoitteita, joten yritän niputtaa tavoitteitani yhteen ja luoda muutaman kohdan to do-listalle. Mitä haasteita tavoitteiden saavuttamisessa on? Mitä niiden saavuttaminen vaatii?

 

Vaatii rahaa:
Hovikuski, oma talo ja vaatteet vaativat vain ja ainoastaan rahaa. Rahaa saa tekemällä kovasti töitä, ja tekemällä oikeita asioita Tiimiakatemialla, kuten hyviä projekteja.
 
Vaatii rahaa ja vapaa-aikaa:
Jyväskylän kämpän sisustaminen ja siivoojan palkkaaminen onnistuu rahalla sekä ajalla. Olisi mukava kiertää kirpputoreja ja esimerkiksi maalata tauluja seinille tms. Matkustelu ja muihin kulttuureihin tutustuminen vaatii myös näitä. Vapaa-aikaa saa karsimalla työtehtäviä, olemalla tehokas ja tekemällä oikeita ja hyviä projekteja. Jatkuva kehittyminen vapauttaa aikaa muihin asioihin. Yhteisen tanssiharrastuksen saaminen Jonin kanssa on haasteellista. Tarjontaa ei ole, eikä yhteistä aikaa etenkään. Ajan vapauttaminen tähän on suurin haaste. Painon pudottaminen ja fyysisen kunnon kohottaminen vaatii myös edellä mainittuja asioita. Tämä kategoria on suurin kaikista.
 
Vaatii rahaa ja muiden tavoitteiden toteutumista:
Stressitason laskeminen ja fyysinen hyvinvointi, sekä onnellisuus toteutuvat, jos muut tavoitteet tai osa niistä toteutuu. Palkka kilisee tilille, jos projektit tuottavat, ja siihen tarvitaan taitoa sekä töitä.
 
Vaatii rahaa ja tanssitaitoja:
Tanssikilpailusta palkinnon kantaminen kotiin, sekä kuubalaisiin katubileisiin osallistuminen vaativat tietysti tanssitaitoja ja massia. Rahalla saa oppitunteja sekä matkan Kuubaan, ja taidoilla kisa voitetaan ja biletetään. Nämä ovat kaukaisilta tuntuvia haaveita, mutta täysin toteutettavissa olevia kuitenkin. Nämä vaativat myös rohkeutta.
 
Vaatii vapaa-aikaa:
Ilmaista mukavaa on kavereiden kanssa oleminen. Se tuntuu olevan yllättävän vaikeaa, koska vapaa-aika on katoava luonnonvara, ja sitä resurssia tarvitaan myös moneen muuhun asiaan. Haluaisin viettää paljon enemmän aikaa ystävien kanssa ja jakaa elämää heidän sekä tietysti Jonin kanssa.
 
Vaatii taitoa:
Ihanimman liiketilan saamiseksi Sopivalle tarvitaan taitoa tehdä projektista menestyvä ja silmää oikeille ratkaisuille. Tulos täytyy näyttää hyvältä, jotta voi investoida uusiin asioihin. Hissipuheet sekä johtajuustestissä menestyminen vaativat myös paljon osaamista. Sitä ei kerry muuta kuin tekemällä ja oppimalla siitä. Rohkeutta ja taitoa vaatii taas kansainvälisen liiketoiminnan tekeminen ja matkustelu businesasioilla. Se on suuri toiveeni. Onneksi siihen on mahdollisuuksia nyt ainakin LE:n ja Design Alosen kautta. Nyt vain rohkeasti kokeilemaan!
 

En halua viettää elämääni töitä tehden. Haluan tehdä töitä, jotka eivät tunnu taakalta, ja joista voin irtautua jos siltä tuntuu. Eläkepäivät alkavat viimeistään valmistumisen jälkeisinä vuosina, mutta mitä nopeammin, sen parempi. Opit täytyy kuitenkin hakea ensin, ja olen valmis tekemään kovasti töitä sen eteen. Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin löytää keinoja etenkin ajan vapauttamiseen, koska monet haaveistani tarvitsevat juuri sitä toteutuakseen.

Olen budjetoinut aikani Budjetoinnin mielettömyys –kirjan inspiroimana, ja teen myös tarkemman viikkoaikataulun joka viikolle sekä to do –listat, jotka kaikki helpottavat työskentelyäni. Karsin kaiken turhan pois, tehostan työskentelyäni, ja pyrin näin keskittymään olennaisiin asioihin.

Luen keväällä henkisen kasvun ja paremman elämän kirjoja ja keskityn omaan hyvinvointiini, niin sitä kautta saan otettua askeleita kohti onnellisempaa elämää. Kaikkeen ei pysty keskittymään kerralla, joten nämä, ja fyysisen puolen kehittäminen ovat top 3 haavelistan toteutuksessa.

 

Mitä siis käytäntöön:

 1. Noudatan personal trainerin ohjeita ja jatkan tanssitunneilla käyntiä
 2. Kehitän ja tehostan toimintaani aikataulujen ja tehtävälistojen avulla
 3. Luen kirjoja henkisen kasvun ja itsensä kehittämisen alueilta

 

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu(a)mittava.fi

045 1374745

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!